Yellenme: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
InternetArchiveBot (mesaj | katkılar)
Rescuing 1 sources and tagging 0 as dead.) #IABot (v2.0
→‎top: düzeltme AWB ile
14. satır: 14. satır:
[[Lahana]] gibi [[selüloz]] açısından zengin besinler, [[fasulye]], [[bezelye]], [[nohut]], [[mantar]], yeşil [[mercimek]] gibi bazı yiyecekler gaz üretimini destekler.
[[Lahana]] gibi [[selüloz]] açısından zengin besinler, [[fasulye]], [[bezelye]], [[nohut]], [[mantar]], yeşil [[mercimek]] gibi bazı yiyecekler gaz üretimini destekler.


[[Exeter Üniversitesi]] araştırmacılarına göre flatulans kokusu, eğer düşük dozda ise [[mitokondri]]leri korumakta, dolayısıyla [[inme]], [[kalp krizi]], [[demans]] gibi birçok hastalıklı duruma iyi gelmektedir.<ref name="wdp">[http://www.westerndailypress.co.uk/Fart-smells-health-benefits-according-Exeter/story-21447028-detail/story.html İlgili Western Daily Press Haberi] {{Webarşiv|url=https://web.archive.org/web/20141024135911/http://www.westerndailypress.co.uk/Fart-smells-health-benefits-according-Exeter/story-21447028-detail/story.html |date=24 Ekim 2014 }} (İngilizce).</ref><ref>[http://time.com/2976464/rotten-eggs-hydrogen-sulfide-mitochondria/ A Stinky Compound May Protect Against Cell Damage, Study Finds]</ref><ref name="exet">[http://www.exeter.ac.uk/news/research/title_393168_en.html Exeter Uni basın açıklaması] (İngilizce).</ref> Yüksek dozlarda ise zehirli olmaktadır.<ref name="wdp" />
[[Exeter Üniversitesi]] araştırmacılarına göre flatulans kokusu, eğer düşük dozda ise [[mitokondri]]leri korumakta, dolayısıyla [[inme]], [[kalp krizi]], [[demans]] gibi birçok hastalıklı duruma iyi gelmektedir.<ref name="wdp">[http://www.westerndailypress.co.uk/Fart-smells-health-benefits-according-Exeter/story-21447028-detail/story.html İlgili Western Daily Press Haberi] {{Webarşiv|url=https://web.archive.org/web/20141024135911/http://www.westerndailypress.co.uk/Fart-smells-health-benefits-according-Exeter/story-21447028-detail/story.html |tarih=24 Ekim 2014 }} (İngilizce).</ref><ref>[http://time.com/2976464/rotten-eggs-hydrogen-sulfide-mitochondria/ A Stinky Compound May Protect Against Cell Damage, Study Finds]</ref><ref name="exet">[http://www.exeter.ac.uk/news/research/title_393168_en.html Exeter Uni basın açıklaması] (İngilizce).</ref> Yüksek dozlarda ise zehirli olmaktadır.<ref name="wdp" />


== Kaynakça ==
== Kaynakça ==

Sayfanın 22.40, 4 Mayıs 2020 tarihindeki hâli

Tıp dilinde flatulans-pirt/heyecanlanmak/osuruk/kokutmak (Latince: salık vermek-ince kesmek), argoda osuruk, vücuttaki toksinleri atmanın bir yoludur. Türkçede gaz çıkarmak olarak da adlandırıldığı olur. Mide ve bağırsaklarda biriken aşırı miktardaki gazın baskı yapması sonucunda oluşur. Karındaki bu basıncın yellenme ile bertaraf edilmesi kişinin basınçtan duyduğu rahatsızlığı ortadan kaldırır.

Yellenme ana olarak beş çeşit gazdan oluşur;

Bunlardan metan patlayıcıdır. Yandığı takdirde mavi renkli, güçlü bir alevi olur. Kokunun nedeni karbon (C) ve sülfürdür (S).

Ağzımızı her açışımızda içeri hava girer ve döngü başlar. İçeri giren hava dışarı çıkmak zorundadır. Bu durumda hava, sekiz metrelik bir sindirim tünelinden geçtikten sonra dışarı çıkabilir. Hava, önce midemize girer. Bu sırada hala sadece oksijen ve nitrojenden oluşan havanın bir kısım oksijeni burada emilir, geri kalan mideden bağırsağa geçer. Fermantasyon sonucu ortaya çıkan karbondioksit de birleşime katılır. Yellenmeye gürültülü,yüksek ve sulu sesi ile kokusunu verebilmek için bağırsaklarda protein ve karbonhidrat olması gerekir. Sindirim sırasında bakteriler fermente olup kalan besinlere saldırır. Bu sırada diğer gazlar üretilir.

Lahana gibi selüloz açısından zengin besinler, fasulye, bezelye, nohut, mantar, yeşil mercimek gibi bazı yiyecekler gaz üretimini destekler.

Exeter Üniversitesi araştırmacılarına göre flatulans kokusu, eğer düşük dozda ise mitokondrileri korumakta, dolayısıyla inme, kalp krizi, demans gibi birçok hastalıklı duruma iyi gelmektedir.[1][2][3] Yüksek dozlarda ise zehirli olmaktadır.[1]

Kaynakça

Dış bağlantılar