Kıta politikası (Japonya): Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Mehk63 (mesaj | katkılar)
Ahmet Turhan (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
1. satır: 1. satır:
{{düzenle-tr}}
'''Japonya'nın Kıta Politikası''' , Japonya , özellikle Japon İmparatorluk Ordusu tarafından Meiji Restorasyonu ve Japonya'nın II . Dünya Savaşı sırasında genişlemesi arasında izlenen bir Pan-Asya stratejisini ifade eder .  Politikanın ana amacı, Kore ve Çin gibi Japonya'nın komşu ülkelerini Doğu Asya'ya hükmetmek için fethetmekti.
'''Japonya'nın Kıta Politikası''' , Japonya , özellikle Japon İmparatorluk Ordusu tarafından Meiji Restorasyonu ve Japonya'nın II . Dünya Savaşı sırasında genişlemesi arasında izlenen bir Pan-Asya stratejisini ifade eder .  Politikanın ana amacı, Kore ve Çin gibi Japonya'nın komşu ülkelerini Doğu Asya'ya hükmetmek için fethetmekti.



Sayfanın 19.56, 2 Mayıs 2020 tarihindeki hâli

Japonya'nın Kıta Politikası , Japonya , özellikle Japon İmparatorluk Ordusu tarafından Meiji Restorasyonu ve Japonya'nın II . Dünya Savaşı sırasında genişlemesi arasında izlenen bir Pan-Asya stratejisini ifade eder .  Politikanın ana amacı, Kore ve Çin gibi Japonya'nın komşu ülkelerini Doğu Asya'ya hükmetmek için fethetmekti.

Meiji Restorasyonu Öncesi Kıta Politikası

Meiji Restorasyonundan önce Japonya'da genişleme hakkında zaten düşünceler vardı. Japonya'nın ilk İmparatoru olan İmparator Jimmu'nun dünyayı yönetme düşüncesi vardı. Ayrıca Jingū fethediyor söz Samhan . 16. yüzyılın sonlarında Toyotomi Hideyoshi Japonya'yı birleştirmeyi bitirdi ve Kore'yi iki kez işgal etti . Saldırının amacı, gelecekte Çin'i fethetmeye hazırlanmaktı. Sonunda başarısız olmasına rağmen, bu eylem Japonya'nın genişlemesinin başlangıcını sembolize etti. Geç Tokugawa şogunluğu , birçok danışman farklı toprakları fethetme ve koloniler kurma düşünceleri vardı . Honda Toshiaki , Japonya'nın dünyayı fethetmeye başlaması ve nihai hedefleri olarak dünyanın en güçlü ülkesi olması gerektiğini söyledi. Bunun için önce Mançurya, Sahalin ve Kamçatka Yarımadası'nı işgal etmelerini ve denizaşırı koloniler kurarken Avrupa'nın liderliğini izlemelerini önerdi . Nobuhiro Sato ayrıca Asya'yı yönetme prosedürünün önce Mançurya'yı, sonra Doğu Asya'yı, sonra Güney Asya'yı ele geçirmek olduğunu ileri sürdü. Bu, II. Dünya Savaşı'nda Japonya'nın kullandığı strateji haline geldi.

Meiji Restorasyonundan Sonra Kıta Politikası

19. yüzyılın ortalarında, Japonya Meiji Restorasyonu tarafından güçlendirilmiş ve modern ve merkezi bir Japon hükümeti inşa etmişti . Meiji Hükümeti insanları 1880'lerin ortalarında Japonya'yı modernize etmeye, sanayi girişimleri kurmaya ve sanayi devrimlerine başlamaya teşvik etti . Japonya'yı etkileyen birçok faktör nedeniyle Japonya, Kıta Politikası'nı oluşturan askeri bir ülke olmaya karar verdi.

Japonya'nın planı ve eylemleri

Plan

Tanaka Giichi'nin 1927'de Kıta Politikası'nın prosedürlerini özetleyen bir plan olan Tanaka Anıtı'nı sunduğu iddia ediliyor . Çin'i fethetmek için önce Moğolistan ve Mançurya'yı fethetmeliyiz. Moğolistan ve Mançurya'yı fethetmek istiyorsak, önce Kore ve Tayvan'ı fethetmeliyiz. "  Ancak, galip tarafından sayısız savaş suçu suçlamalarının ardından müttefikler sonra İkinci Dünya Savaşı , bir Japon dili orijinal için yoğun aramalar başarısız olduk ve hiç var olup olmadığını orijinal belge, bugüne kadar bulunamamıştır. Ayrıca, 1995 yılında eski bir NKVDyetkili, belgenin Sovyetler Birliği tarafından özellikle ABD'de olmak üzere yurtdışında Japon karşıtı duyguları ekmek için yaratılmış bir sahtekarlık olduğunu belirtti .

 1927'de Kıta Politikası'nın prosedürlerini özetleyen bir plan olan Tanaka Anıtı , Çin'deki gazete ve okul ders kitaplarında belirtilmiş olsa da , çoğu Japon tarihçisi belgenin sahte olduğunu iddia ediyor.

Eylemler

Japonya'nın genişlemesi

Japonya'nın ilk modern yabancı eylemdi fethetme ait Ryukyu tarafından Satsuma Domain bu daha geniş planın bir parçası değildi ve Satsuma Domain etme konusunda yapıldığını, ancak 1879 yılında. Ardından Japonya Birinci Çin-Japon Savaşı'nı kazandı ve 1895'te Tayvan ve Penghu'yu ilhak etti. Ardından Japonya, Donghak Köylü Devrimi'ni yatıştırmak bahanesiyle Kore'de bir kukla devlet kurdu . Japonya nihayet 1910'da Kore'yi işgal etti. 1932'de Japonya Mançurya'yı ele geçirdi ve Mançukuo'nun kukla devletini inşa etti . Japonya 1937'de Çin'e saldırdı ve Kıta Politikası'nı bitirmeye çalıştı. Ancak Japonya Çin'i ele geçiremedi ve II. Dünya Savaşı'nda kaybetti ve Japonya'nın denizaşırı ülkelerine mal oldu . Bu aynı zamanda Japonya'nın genişlemesinin sona ermesini ve Kıta Politikasının başarısızlığını sembolize etti.

Kaynakça