Schwerin: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
→‎Tarihi: düzeltme AWB ile
→‎Tarihi: düzeltme AWB ile
10. satır: 10. satır:
1918'de Almanya'daki ihtilâlle ülkedeki bütün monarşik yapılar son buldu, dük tahtan çekildi ve Schwerin, [[Mecklenburg-Vorpommern]] eyaletinin başkenti oldu.
1918'de Almanya'daki ihtilâlle ülkedeki bütün monarşik yapılar son buldu, dük tahtan çekildi ve Schwerin, [[Mecklenburg-Vorpommern]] eyaletinin başkenti oldu.


[[II. Dünya Savaşı]]'ndan sonra 2 Mayıs [[1945]]'te Schwerin, Amerikan Ordusu tarafından ele geçirildi. ABD, daha sonra [[1 Haziran]] [[1945]]'te şehri [[İngilizler|İngiliz]]lere verildi. Tam bir ay sonra şehir, yapılan anlaşmalar çerçevesinde [[Sovyetler Birliği]]'ne teslim edildi. Rus bölgesinde kalan Schwerin, [[Doğu Almanya]]'nın bir parçası hâline geldi. Başlangıçta Mecklenburg eyaleti'nin başkenti olan şehir, bölgenin batı tarafının da [[Pomerania]] ([[Vorpommern]]) eyalet topraklarına katılmasıyla tekrar [[Mecklenburg-Vorpommern]] eyaletinin başşehri oldu.
[[II. Dünya Savaşı]]'ndan sonra 2 Mayıs [[1945]]'te Schwerin, Amerikan Ordusu tarafından ele geçirildi. ABD, daha sonra 1 Haziran [[1945]]'te şehri [[İngilizler|İngiliz]]lere verildi. Tam bir ay sonra şehir, yapılan anlaşmalar çerçevesinde [[Sovyetler Birliği]]'ne teslim edildi. Rus bölgesinde kalan Schwerin, [[Doğu Almanya]]'nın bir parçası hâline geldi. Başlangıçta Mecklenburg eyaleti'nin başkenti olan şehir, bölgenin batı tarafının da [[Pomerania]] ([[Vorpommern]]) eyalet topraklarına katılmasıyla tekrar [[Mecklenburg-Vorpommern]] eyaletinin başşehri oldu.


1990'daki birleşmeden sonra eyaletin başkentinin hangi şehir olacağı konusunda tartışmalar başlamış, fakat Schwerin, en güçlü rakibi [[Rostock]]'a rağmen başkentliğini sürdürmüştür.
1990'daki birleşmeden sonra eyaletin başkentinin hangi şehir olacağı konusunda tartışmalar başlamış, fakat Schwerin, en güçlü rakibi [[Rostock]]'a rağmen başkentliğini sürdürmüştür.

Sayfanın 23.38, 29 Nisan 2020 tarihindeki hâli

Schwerin, Kuzey Almanya'da bir şehirdir. Şehir ayrıca Mecklenburg-Vorpommern eyaletinin de başkentidir. 2007 yılı rakamlarına göre nüfusu 95.855'dir.

Tarihi

Schwerin kalesi

Schwerin'in çevresi göllerle kaplanmıştır. Bunların en büyüğü 60 km²'lik Schweriner Gölü dür. Gölün çevresine ilk yerleşmeler Obotriteler tarafında 11. yüzyılda başlamıştır. Schwerin ismi bölgenin o zamanlardaki adı olan Zuarinden gelmektedir. 1160'ta I. Richard Obotriteleri yendi ve Schwerin'i ele geçirdi. Şehir, daha sonraki genişlemesiyle bölgesel bir güç merkezi hâline geldi. Buraya yapılan kale ile önemini yüzyıllar boyunca korudu.

1358'de Schwerin, Mecklenburg Düklüğü'nün bir parçası hâline geldi; daha sonraları da Dük'ün malikâne şehri oldu. 1500'lerde Schwerin Kalesi'nin yapımı başlandı ve dük, burada kalmaya başladı. 1621'de Mecklenburg Düklüğü'nün bölünmesiyle Schwerin, Mecklenburg-Schwerin Düklüğü'nün merkezi oldu. 1765-1837 yılları arasında başkent Ludwigslust'a taşındı, fakat başkentlik Schwerin'e geri verildi.

1918'de Almanya'daki ihtilâlle ülkedeki bütün monarşik yapılar son buldu, dük tahtan çekildi ve Schwerin, Mecklenburg-Vorpommern eyaletinin başkenti oldu.

II. Dünya Savaşı'ndan sonra 2 Mayıs 1945'te Schwerin, Amerikan Ordusu tarafından ele geçirildi. ABD, daha sonra 1 Haziran 1945'te şehri İngilizlere verildi. Tam bir ay sonra şehir, yapılan anlaşmalar çerçevesinde Sovyetler Birliği'ne teslim edildi. Rus bölgesinde kalan Schwerin, Doğu Almanya'nın bir parçası hâline geldi. Başlangıçta Mecklenburg eyaleti'nin başkenti olan şehir, bölgenin batı tarafının da Pomerania (Vorpommern) eyalet topraklarına katılmasıyla tekrar Mecklenburg-Vorpommern eyaletinin başşehri oldu.

1990'daki birleşmeden sonra eyaletin başkentinin hangi şehir olacağı konusunda tartışmalar başlamış, fakat Schwerin, en güçlü rakibi Rostock'a rağmen başkentliğini sürdürmüştür.

Galeri

Kaynakça

Dış bağlantılar