Marn: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Addbot (mesaj | katkılar)
k Bot: Artık Vikiveri tarafından d:q184053 sayfası üzerinden sağlanan 39 vikilerarası bağlantı taşınıyor
A.alparslan (mesaj | katkılar)
kDeğişiklik özeti yok
1. satır: 1. satır:
[[Dosya:MatmorFormation2009.JPG|thumb|Мarn]]
[[Dosya:MatmorFormation2009.JPG|thumb|Мarn]]
'''Marn''', [[kil]] ve [[kalsiyum karbonat]]tan, değişik oranlarda tabii olarak meydana gelmiş karışımdır. Kalsiyum karbonat, kile göre daha fazla ise buna [[kalker]] denir. Genel olarak sığ göllerde, [[bataklık]]larda bulunur. Kalsiyum karbonat, muhtevasından dolayı Portland [[çimento]]su imalatında ve asidik toprağı nötrleştirmek için zırai gayeyle, toprak ıslahında kullanılır.
'''Marn''', [[kil]] ve [[kalsiyum karbonat]]tan, değişik oranlarda tabii olarak meydana gelmiş karışımdır. Bir tortul kayaç olan marnların içlerindeki kireç taşı oranı %20 - %60 oranında değişir. Genellikle yeşilimsi renktedir ve asitte köpürürler.<ref>Jeomorfoloji Terimleri Sözlüğü, M. Yıldız HOŞGÖREN</ref> Kalsiyum karbonat, kile göre daha fazla ise buna [[kalker]] denir. Genel olarak sığ göllerde, [[bataklık]]larda bulunur. Kalsiyum karbonat, muhtevasından dolayı Portland [[çimento]]su imalatında ve asidik toprağı nötrleştirmek için zırai gayeyle, toprak ıslahında kullanılır.


[[Kategori:Malzeme bilimi]]
[[Kategori:Malzeme bilimi]]

Sayfanın 21.17, 19 Nisan 2020 tarihindeki hâli

Мarn

Marn, kil ve kalsiyum karbonattan, değişik oranlarda tabii olarak meydana gelmiş karışımdır. Bir tortul kayaç olan marnların içlerindeki kireç taşı oranı %20 - %60 oranında değişir. Genellikle yeşilimsi renktedir ve asitte köpürürler.[1] Kalsiyum karbonat, kile göre daha fazla ise buna kalker denir. Genel olarak sığ göllerde, bataklıklarda bulunur. Kalsiyum karbonat, muhtevasından dolayı Portland çimentosu imalatında ve asidik toprağı nötrleştirmek için zırai gayeyle, toprak ıslahında kullanılır.

  1. ^ Jeomorfoloji Terimleri Sözlüğü, M. Yıldız HOŞGÖREN