Megaco: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
→‎top: düzeltme AWB ile
Ben.okucu (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
11. satır: 11. satır:


{{Bilgisayar ağı-taslak}}
{{Bilgisayar ağı-taslak}}
[[Kategori:VoIP protokolleri]]

Sayfanın 09.00, 19 Ocak 2020 tarihindeki hâli

Megaco Ortam Geçidi Denetim Protokol(The Gateaway Control Protocol(resmi olarak H.248))ü IETF (Internet Engineering Task Force (Internet Mühendisliği Görev Gücü))ve (ITU-T) (Telekomünikasyon Standardizasyon Sektörü)'nin 16 numaralı çalışma grubu tarafından tarafından tanımlanmış ses çerçeveleme protokolüdür. Bu formatta paketlenmiş ses İnternet veya {ATM}-Asynchronous Transfer Mode omurgaları üzerinden aktarılabilir. Megaco internet protokollu (IP) ağların üzerindeki medya geçitlerinin ve genel dönüşümlü telefon ağlarının (PSTN) kontrolü için medya geçit kontrol protokolü uygulamasına ait bir yapıdır. Genel taban yapısı ve program arabirimi aslen RFC 2805'in içinde tanımlanmıştır ve şu anki özel Megaco tanımı 'ITU-T Recommendation H.248.1'dir.Ayrışık çoklu ortam gateawaylerinde gerçekleştirilen ortamsal(media) görüşmelerin çağrı kontrolünün bölünmesine olanak sağlar ve fiziksel olarak çağrı elementlerinin kontrolünü gerçekleştirir.Yani bu protokol medya geçitleri(MG) ile medya geçitleri kontrolleri(MGC) arasındaki bir arayüzdür.

Megaco, bilgisayar ağları üzerindeki multimedya akışının desteği için, medya geçitlerini kontrol eden -medya geçit denetçisi protokolünü- tanımlar. Bu, tipik olarak IP ağları ve PSTN arasında, ya da tamamen IP ağları içerisinde internet protokolleri ile ses (VoIP) servisi (ses ve faks) sağlamak çin kullanılır.

Megaco Protokolleri {MGCP}’den türetilmiştir.Megaco MGCP’den komutların ve özelliklerin bir çoğunu almıştır. Bu uygulama, aynı arabirim üzerinden kullanılır ve uygulama ve servis işlevi olarak benzerdir.Bu iki uygulamanın sinyal işleme şekilleri aynıdır.

Kaynakça

http://en.wikipedia.org/wiki/Megaco