Acımasız Tanrı: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Nanahuatl (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Etiketler: Mobil değişiklik Mobil ağ değişikliği
24. satır: 24. satır:
*{{POL}}
*{{POL}}
*{{ESP}}
*{{ESP}}
*{{POR}}
*{{PAR}}
}}
}}
|dil = İngilizce
|dil = İngilizce

Sayfanın 15.28, 30 Aralık 2019 tarihindeki hâli

Acımasız Tanrı
Carnage
YönetmenRoman Polanski
YapımcıSaïd Ben Saïd
Senarist
UyarlamaVahşet Tanrısı
–Yasmina Reza
Oyuncular
MüzikAlexandre Desplat
TürüKara mizah
RenkRenkli
Çıkış tarih(ler)i2011 (2011)
Süre80 dakika
Ülke
Dilİngilizce

Acımasız Tanrı (Orijinal başlık: Carnage) yönetmenliğini Roman Polanski'nin üstlendiği Yasmina Reza'nın kaleme aldığı Vahşet Tanrısı adlı tiyarto oyununu temel alarak çekilmiş 2011 yılı çıkışlı bir kara komedi filmidir.

Bir kuru gürültü tarzında geçen filmde, çocuklarının kavga etmesini konuşmak üzere bir araya gelen iki ailenin, konudan sapmaları ve medeniliklerini yitirişleri bir durum komedisi tadında izleyiciye aktarılmaktadır.

Konu

Arkaplan

Her ne kadar film Brooklyn'de geçse de, çekimleri Paris'de yapılmıştır. Zira yönetmen Polański hakkında Birleşik Krallık'ta bir tutuklama emri bulunmaktaydı. Film, 68. Venedik Film Festivali'nde gösterilmiştir.

Giriş

Tek bir mekanda geçen film, çocuklarının arasında yaşanan bir problemi çözmek için biraraya gelen iki ailenin karşılaşmasını aktarmaktadır. Cowan ailesi, meseleyi konuşmak üzere Longstreet ailesini ziyaret etmektedir. Cowan ailesinin çocuğu Zachary, Longstreet ailesinin çocuğu Ethan'a sopa ile vurmuş, iki dişinin hasar görmesine neden olmuştur. Film boyunca bütün diyaloglar ağırlıkla Longstreet ailesinin oturma odasında geçmektedir. Bu diyalogların ara sıra mutfağa, tuvalete ya da evin giriş koridoruna taşındığı da olmaktadır. Cowans ailesi çoğu kez gitmeye yeltense de, yeniden Longstreet ailesinin oturma odasına dönmektedir. Filmin başında Brooklyn Bridge Park'ta kavga eden çocuklar görünmektedir. Çocuklardan birisi tek başına, diğer çocuk grubundan izole olmuş bir şekildedir ve elindeki sopayla diğer bir çocuğun yüzüne vurmaktadır. Tek bir kamera ile çekilen sahnede sadece Alexandre Desplat'ın arkaplan müziği duyulmaktadır.

İçerik - Karakterler - Tartışmalar

Ethan'ın annesi olan Penelope Longstreet bilgisayar başında yaşananları yazılı olarak kayda almaktadır. Bu esnada onun arkasında, Ethan'ı yaralayan Zachary'nin ebeveynleri onu takip etmektedirler. Henüz olayı yazılı biçimde tanımlarken iki taraf arasında bir anlaşmazlık olduğu sezilmektedir. Çocuklar arasında yaşanan tatsızlığın ebeveynleri etkilememesi için, Longstreet ailesi, Cowan ailesini kahve içmeye ve elmalı armutlu özel bir kek yemeye davet ederler. İyi amaçlı bu davet, yavaş yavaş dört farklı karakterin farklı kişilikleri ve olaylara bakış açıları ile birlikte ilginç bir hal almaya başlar.

Yatırım danışmanlığı yapan Nancy Cowan, içinde bulunduğu durumdan memnun olmasa da arkadaşça davranmaya devam etmektedir. Onun eşi avukat Alan ise bir ilaç firmasının ürünün ortaya çıkan yan etkileri ile ilgili bir dava ile meşgul olmakta ve bu sebeple sık sık telefonu çalmaktadır. Penelope Longstreet, Afrika hakkında yazılmış bir kitabın ortak yazarıdır. Onun eşi Michael, muhtelif ev eşyaları satmaktadır.

Kahve ve kek davetini takiben yalnızca çiftler arasında değil, her iki karı koca arasında da tartışmalar alevlenir. Tartışmalar dahilinde sık sık farklı ittifaklar kurulur. İki koca, küçükken kendilerinin de kavgaya karıştıklarını ve Ivanhoe karakterini örnek aldıklarını itiraf ettikten sonra yakınlaşmaya başlarlar. Bütün konuşmalar sürekli olarak Alan'ın telefonunun çalması ile kesilmektedir, buna ek olarak Michael Longstreet hastanede ara sıra bulunan annesi tarafından aranmaktadır. Annesinin, Alan'ın davasına konu olan ilaçları kullandığını öğrenen Michael, annesine bu ilaçları artık kullanmamasını telkin eder.

Tartışmaların birisinde Penelope, bir topluluğun yalnızca belirli kurallara uyulması dahilinde yaşanabileceğine dair inancı öne çıkar. Penelope belirli bir ahlak anlayışına sahiptir. Başlarda iki taraf arasında uzlaşma yaratmaya çalışan arkadaş canlısı Michael'in ise, bir süre sonra bir nihilist olduğu ortaya çıkar. Michael, 9 yaşındaki kızının hamsterini sırf ondan hoşlanmadığı için dışarı atmış ve bundan bir pişmanlık duymamaktadır. O neredeyse ailesini bir yük olarak görmektedir. Bir iş kadını olan Nancy, binbir emekle oğlu Zachary'i eğitmeye çalışmaktadır. Bu süreçte kocası Alan'dan hiç destek görmemektedir. Zira Alan için oğulları sadece başarısız bir çocuktur.

Alan'ın kinik yorumları Nancy'nin sinirlerini öylesine bozar ki, Nancy kendini tutamayıp oturma odasında kusmaya başlar. Bu esnada masada bulunan Penelope'un sanat katalogları perişan olur. Michael, Penelope ile birlikte ıslanan kitapları bir kurutma makinesi ile kurutmaya çalışır. İkili, bir yandan da parfüm sıkarak odanın kokusunu düzeltmeye çalışmaktadırlar. Nihayet Michael, moralini düzeltmek için dolabından pahalı bir viski çıkarıp Alan'a sunar. Bir süre sonra Penelope ve Nancy de viski içmeye başlarlar ve alkolün etkisiyle tartışmaların sınırı aşılmaya başlar. Alkolü daha fazla tüketen kadınlar, öfke krizine girerler. Alan'ın telefonu çaldığı bir esnada, Nancy sinirinden onun telefonunu içi su dolu vazoya bırakıp kahkaha atmaya başlar. Alkolün etkisinde olan Penelope ise bir sonraki sahnede Nancy'nin çantasını oturma odasında fırlatır. Sinir krizi içerisindeki Nancy, masada bulunan laleleri yerden yere vurmaya başlar. Film, yaşanan bir sessizlik sonrası biter. Filmin sonunda Brooklyn Bridge Park'ta halinden memnun görünen bir hamster ve aynı parkta birlikte oynayan iki çocuk gösterilir.

Ödüller

69. Altın Küre Ödülleri

Satellite Ödülleri

  • En iyi yardımcı oyuncu (kadın) – Kate Winslet (adaylık)
  • En iyi yardımcı oyuncu (erkek) – Christoph Waltz (adaylık)

Avrupa Film Ödülleri

  • En iyi kadın oyuncu – Kate Winslet (adaylık)
  • En iyi metin yazarı – Roman Polanski ve Yasmina Reza (adaylık)

Goya Ödülleri

  • En iyi avrupa filmi – Roman Polanski (adaylık)

César Ödülleri

  • En iyi metin yazarı – Roman Polanski ve Yasmina Reza (adaylık)

İspanya sinema yazarları ödülleri

  • En iyi metin yazarı – Roman Polanski, Yasmina Reza (adaylık)

Boston Society of Film Critics Ödülleri

  • Kate Winslet, Jodie Foster, Christoph Waltz und John C. Reilly

San Diego Film Critics Society Ödülleri

  • Bestes Ensemble Kate Winslet, Jodie Foster, Christoph Waltz und John C. Reilly (adaylık)

Venedik Uluslararası Film Festivali

Círculo de Escritores Cinematográficos

  • En iyi senaryo - Roman Polanski