Dunkerque Tahliyesi: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
→‎Sonuç: düzeltme AWB ile
Khutuck Bot (mesaj | katkılar)
k Kaynaklar ve referanslarda düzenleme
42. satır: 42. satır:


== Sonuç ==
== Sonuç ==
Alman orduları Dunkerque'e girmek için önlerinde engel yokken Hitler tarafından "dur emri" verildi ve İngiltere'yi savaştan saf dışı bırakmak gibi bir tarihi fırsatı ellerinden kaçırmış oldular. Almanlar muharebeyi kazandılar fakat stratejik olarak Müttefikler kazanmış oldu. Churchill bu durumdan sonra şu sözleri söyledi: "Bu kurtuluşu zafer olarak saptamamak için çok dikkatli olmalıyız. Savaşlar tahliyelerle kazanılmaz."<ref>* {{Kitap kaynağı|last=Churchill|first=Winston|authorlink=Winston Churchill|title=Their Finest Hour|series=The Second World War|volume=II|year=1949|publisher=Houghton Mifflin|location=Boston; Toronto|oclc=396145|ref=harv}}</ref> Bu başarılı geçen tahliye eğer başarısız olsaydı İngiliz ordusu çok büyük bir kayıp verip savaştan saf dışı kalma eşiğine gelecekti veya savaştan saf dışı kalacak idi.
Alman orduları Dunkerque'e girmek için önlerinde engel yokken Hitler tarafından "dur emri" verildi ve İngiltere'yi savaştan saf dışı bırakmak gibi bir tarihi fırsatı ellerinden kaçırmış oldular. Almanlar muharebeyi kazandılar fakat stratejik olarak Müttefikler kazanmış oldu. Churchill bu durumdan sonra şu sözleri söyledi: "Bu kurtuluşu zafer olarak saptamamak için çok dikkatli olmalıyız. Savaşlar tahliyelerle kazanılmaz."<ref>* {{Kitap kaynağı|soyadı=Churchill|ad=Winston|authorlink=Winston Churchill|başlık=Their Finest Hour|seri=The Second World War|cilt=II|yıl=1949|yayıncı=Houghton Mifflin|location=Boston; Toronto|oclc=396145|ref=harv}}</ref> Bu başarılı geçen tahliye eğer başarısız olsaydı İngiliz ordusu çok büyük bir kayıp verip savaştan saf dışı kalma eşiğine gelecekti veya savaştan saf dışı kalacak idi.


== İlgili Filmler ==
== İlgili Filmler ==

Sayfanın 23.55, 27 Eylül 2019 tarihindeki hâli

Dunkerque Tahliyesi
II. Dünya Savaşı Batı Cephesi (Fransa Savaşı)

İngiliz askerleri Dunkerque sahillerinden geri çekiliyorlar
Tarih26 Mayıs–3 Haziran 1940
Bölge
Sonuç

Stratejik Müttefik zaferi

  • Müttefikler geri çekilmeyi başardı.
Taraflar
Birleşik Krallık Birleşik Krallık
Fransa Fransa
Belçika Belçika
Nazi Almanyası Almanya
Komutanlar ve liderler
Birleşik Krallık Lord Gort
Fransa Maxime Weygand
Fransa Georges Blanchard
Fransa René Prioux
Nazi Almanyası Gerd von Rundstedt
Nazi Almanyası Ewald von Kleist (Panzergruppe von Kleist)
Güçler
400,000 asker
338,226 kişi tahliye edildi
500-1000 tahliye teknesi
800,000 asker
Kayıplar
11,000 ölü
40,000 esir
9 destroyer
243 tahliye teknesi
177 savaş uçağı
2,472 top
65,000 motorlu araç (genelde tanklar)
20,000-30,000 ölü ve esir
100 tank
156 savaş uçağı

Dunkerque Tahliyesi, diğer adıyla Dinamo Operasyonu, İngiliz ordusunun Fransa'nın Dunkerque (İngilizce:Dunkirk) kıyılarında 400 bin askerle sıkışması ve Avrupa'yı sarsan 9 gün'le beraber İngiliz ordusu'nun deniz desteğiyle tam 338.226 askeri tahliye etmesi ve geriye kalan 68,111 askerin ise ölü,kayıp veya esir düşmesidir. Ayrıca Hitler'in verdiği "dur emri" ile oluşan 48 saatlik boşluk ise onun savaşı kaybettiği 48 saat olarak da bilinir.

Dinamo operasyonu

Belçika seferi sırasında Almanya, güneydoğu Belçika’da hızla ilerlemiş ve Fransa kıyısındaki Abbeville’e yönelerek, Müttefik ordularının birbiriyle bağlantısını kesmişti. Fransız Birinci ordusunun birçok bölüğü onurlu bir savunma harekâtında can verirken, İngiliz limanlarından, tarihin belki de en garip filosu denize açıldı (destroyerlerin yanı sıra, gezi motorlarından, özel yatlardan, eski feribotlardan, istimbotlardan, balıkçı teknelerinden oluşan yaklaşık 850 gemilik bir filo). Krallık Hava Kuvvetleri (RAF), Alman bombardıman uçaklarını geri püskürtürken, İngiliz filosu, Dunkerque'e ulaşarak, 338.226 İngiliz, Fransız ve Belçika askerini, 26 Mayıs’tan, 14 Haziran 1940′a kadar kıstırıldıkları kapandan kurtardı. Böylece bozgun, bir zafer propagandasına dönüşmekle kalmıyor, yüz binlerce deneyimli asker, Eksen Devletleri saldırısına karşı ileride girişilecek harekât için kurtarılmış oluyordu.

Tahliye

İngiliz birlikleri tahliye için sahilde beklerken.
Kraliyet Deniz Kuvvetleri Uçaksavarı İngiliz askerlerini koruyor
Yaralı bir Fransız askeri, sedye üzerinde Dover'da karaya çıkarılırken.

Her şey bir yana o tarihte hiç kimse, Müttefiklerin Dunkerque tahliyesinin kısa sürede sağlanabileceğini düşünmüyordu. Ama İngilizler denizden tahliyeyi umulmadık derecede kısa bir süre içinde tamamlayacaklardır.Alman ordusu Dunkerque'ye girmek için önünde engel yok iken Gerd von Rundstedt tarafından "dur emri" geldi her ne kadar bu emri Hitler'in verdiği düşünülse de asıl bu emri Gerd von Rundstedt vermiştir.Bu emirle itibaren 48 saatlik kayıpta,İngiltere limanlarından irili ufaklı 1000-500 dolayında tekne Dunkerque'e hareket eder. Aralarında küçük motorlar ve yatlardan, balıkçı teknelerine kadar çeşitli türden tekneler bulunmaktadır.Teknesi olan her İngiliz vatandaşı, kurtarabileceği kadar vatandaşını alabilmek için denize açılır.

Belçika cephesi yenilmiştir ve Belçika hükümeti ateşkes istemek zorunda kalmıştır.Böylece bir müttefik kanadı çökmüş oldu.Luftwaffe’nin ilk yoğun hava akını 29 Mayıs 1940'ta olur.İzleyen dört gün boyunca Luftwaffe’nin sürekli akınları nedeniyle tahliye çok yavaş ilerler. RAF’ın savunma çabaları da Alman uçaklarının sayı üstünlüğü ve üslerinin görece daha yakın olması dolayısıyla daha uzun süre havada kalabilmeleri sonucu İngiliz uçakları yeterince koruma sağlayamaz.Karada savaş şiddetli sürerken denizde de savaş aynı şekilde işlemektedir. Stukalar büyük teknelere bomba bırakmaktadırlar,avcı uçakları ise gözlerine kestirdikleri teknelerin ve motorların güvertelerini makineli tüfeklerle taramaktadır.Altı İngiliz destroyerinin de aralarında olduğu irili ufaklı 230 dolayında tekne sulara gömülür kıyılardan asker götüren tekneler deniz yüzüne çıkmış cesetler için de ilerlemektedir.Fransız ordusunun "kılıç artığı" da 1940 haziran ayının başlangıç döneminde Almanlara teslim olmuş ve Fransız seferinin ilk ayağının sonu olmuştur.

Dunkerque'den kurtarılan İngilizler.

Tahliyenin sonu gece üç sularında yaşlı İngiliz destroyeri Shikari'nin limandan ayrılmasıyla sona ermiştir.Almanlar 4 haziran 1940'ta sahile tamamen ayak bastıklarında kurtarılamamış binlerce ölü asker onları bekliyordu. bütün bu trajediye rağmen operasyonun tamamlandığı 3 haziran gecesi itibarıyla tahliye'den 338.226 kişi kurtarılmış bunun 130.000 civarı Belçikalı,Kanadalı ve Fransızdır.Toplam Kayıpları ise 68.000 civarıdır.Almanların toplam kayıpları ise 50 bin ve 10 bin arasıdır.

Sonuç

Alman orduları Dunkerque'e girmek için önlerinde engel yokken Hitler tarafından "dur emri" verildi ve İngiltere'yi savaştan saf dışı bırakmak gibi bir tarihi fırsatı ellerinden kaçırmış oldular. Almanlar muharebeyi kazandılar fakat stratejik olarak Müttefikler kazanmış oldu. Churchill bu durumdan sonra şu sözleri söyledi: "Bu kurtuluşu zafer olarak saptamamak için çok dikkatli olmalıyız. Savaşlar tahliyelerle kazanılmaz."[1] Bu başarılı geçen tahliye eğer başarısız olsaydı İngiliz ordusu çok büyük bir kayıp verip savaştan saf dışı kalma eşiğine gelecekti veya savaştan saf dışı kalacak idi.

İlgili Filmler

Kaynakça

  1. ^ * Churchill, Winston (1949). Their Finest Hour. The Second World War. II. Boston; Toronto: Houghton Mifflin. OCLC 396145.