Mehmet Akif Ersoy Müze Evi: Revizyonlar arasındaki fark

Koordinatlar: 39°55′58″K 32°51′53″D / 39.93278°K 32.86472°D / 39.93278; 32.86472
Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Görkem Yavuz (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Görkem Yavuz (mesaj | katkılar)
71. satır: 71. satır:
{{Ankara ili müzeleri}}
{{Ankara ili müzeleri}}


[[Kategori:Ankara'daki müzeler]]
[[Kategori:Altındağ'daki müzeler]]
[[Kategori:Altındağ'daki müzeler]]
[[Kategori:Ulus, Altındağ]]
[[Kategori:Ulus, Altındağ]]

Sayfanın 11.53, 25 Temmuz 2019 tarihindeki hâli

Mehmet Akif Ersoy Müze Evi
Harita
Açılış1949
KonumAltındağ, Ankara, Türkiye
Koordinatlar39°55′58″K 32°51′53″D / 39.93278°K 32.86472°D / 39.93278; 32.86472
TürTarihi müze ev
Toplu ulaşım EGO
M1 Sıhhiye İstasyonu
Ankaray Kurtuluş İstasyonu
Başkentray Kurtuluş İstasyonu
Otopark?Yok

Mehmet Akif Ersoy Müze Evi, Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunmaktadır. Mehmet Âkif Ersoy'un Kurtuluş Savaşı yıllarında Ankara'da ikamet ettiği ve İstiklâl Marşı başta olmak üzere çok sayıda şiirini yazdığı müzeye dönüştürülmüş Ankara evidir. Hacettepe Üniversitesi Merkez Kampüsünün sınırları içinde yer alır.

Vaktiyle Taceddin Dergâhı olan iki katlı ahşap yapı, Taceddin Şeyhi tarafından savaş yıllarında Mehmet Akif'e tahsis edilmişti. Yapı 1949'da şehir meclisi kararı ile müze-eve dönüştürüldü ancak uzun yıllar harap durumda kaldı. 1982 yılında yeniden onarıldı ve 1984'te ziyarete açıldı.

Müze-ev'de Mehmet Akif Ersoy’a ait cep saati, gözlük, tesbihi, tüfek ve büyük şairin yüzünün kalıbı müzede teşhir edilen eserlerdendir.

Evin karşısında 2003 yılında yapılmış olan Mehmet Akif’in büstü ile İstiklâl Marşı’nın ilk iki kıtasının yazılı olduğu bir kitabe yer almaktadır.

Yapının tarihi

Taceddin Dergahı, ilk olarak Kanuni Sultan Süleyman tarafından Hacı Bayram-ı Veli’nin kurduğu Bayramiye tarikatkının bir kolu olan Celvetiler için yaptırılmıştır. Adını, bahçesinde kabri bulunan Tacaeddin Sultan'dan alır. 1826'da tamir edilmiş ve Sultan Abdülmecit tarafından ilaveler yapılarak türbe, dergah evi, çeşme, hazire ve camiden oluşan bir külliye haline gelmiştir. Dergahın bulunduğu sokak sonradan Mehmet Akif Sokağı adını almıştır.

Mehmet Akif'in ikameti

Mehmet Akif Ersoy, İstanbul'un işgalinden sonra aldığı davet üzerine milli mücadeleye katılmak üzere Ankara'ya gelmişti. Kendisine büyük hayranlık duyan Taceddin-i Veli Camisi imamı Tevfik Hoca (Tevfik Çiftdoğan) kendisini karşılamış; şehirde kiralık ev bulmanın çok zor olduğu o dönemde külliyede yer alan bu yapıyı kendisine tahsis etmişti.[kaynak belirtilmeli]

Şair, 1. TBMM Burdur milletvekili olduğu yıllarda günlerini bu mütevazı evde geçirdi; dostlarıyla milli mücadele meselelerini tartıştı. Mehmet Akif, bir ulusal marş yazılması için açılan yarışmaya para ödüllü olduğu için başlangıçta katılmamıştı. Yarışmaya katılan şiirlerin hiç birisi uygun nitelikte bulunmayınca; dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Bey, Akif'in arkadaşı dönemin Balıkesir Milletvekili Hasan Basri Bey'den marş yazma konusunda Akif'i ikna etmesini rica etti. Mehmet Akif, Hasan Basri Bey'in ısrarı üzerine İstiklâl Marşı'nı bu evde yazmaya başladı. Gece gelen ilhamı kaçırmamak için bazı dörtlükleri mum ışığında dergahın duvarlarına kazdığı anlatılır. Şair, meşhur Bülbül şiirini de bu evde yazmıştır.[kaynak belirtilmeli]

Yapının Önemli Özellikleri

Türk siyasetinin önde gelen isimlerinden olan Muhsin Yazıcıoğlunun kabri de bu müzenin bahçesinde bulunmaktadır.

Dış bağlantılar