Yüksek Seçim Kurulu (Türkiye): Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Erasmus.1948 (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Değişiklik özeti yok
Etiketler: Görsel Düzenleyici Mobil değişiklik Mobil ağ değişikliği
1. satır: 1. satır:
{{Kuruluş bilgi kutusu
[[639– ısoo]]{{Kuruluş bilgi kutusu
|adı = Türkiye Cumhuriyeti<br>Yüksek Seçim Kurulu
|adı = Türkiye Cumhuriyeti<br>Yüksek Seçim Kurulu
|resim = YSK logo.png
|resim = YSK logo.png

Sayfanın 07.41, 1 Nisan 2019 tarihindeki hâli

639– ısoo

Türkiye Cumhuriyeti
Yüksek Seçim Kurulu
Harita
KısaltmaYSK
Kuruluş16 Şubat 1950 (74 yıl önce) (1950-02-16)
TürSeçimlerin genel yönetimi ve denetimi[1]
Yargısal seçim denetimi[1]
Yasal statüÜst yargı organı[1]
MerkezAnkara
BaşkanSadi Güven
BaşkanvekiliErhan Çiftçi
Bütçe423 milyon TL
Resmî siteysk.gov.tr
YSK binası, Ankara

T.C. Yüksek Seçim Kurulu, Yargıtay ve Danıştay'ın kendi içlerinden çıkardıkları üyeden oluşan, Türkiye'deki seçimlerin genel yönetim ve denetimini yürüten, aynı zamanda da seçimlerin yargısal denetimini sağlayan karma egemen üst yargı merciidir.[1]

Kuruluşu

Yüksek Seçim Kurulu yedi asıl ve dört yedek üyeden oluşur. Üyelerin altısı Yargıtay, beşi Danıştay Genel Kurullarınca kendi üyeleri arasından üye tam sayılarının salt çoğunluğunun gizli oyu ile seçilir. Bu üyeler salt çoğunluk ve gizli oyla aralarından bir başkan ve bir başkanvekili seçerler.

Yüksek Seçim Kurulu üyelerinin görev süresi altı yıldır. Süresi biten üyeler yeniden seçilebilir.

Görev ve yetkileri

YSK, özel kanunlara göre yapılacak milletvekilliği, il genel meclisi üyeliği, cumhurbaşkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, muhtarlık, ihtiyar heyeti üyeliği seçimlerinde ve Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunların halk oylamasına sunulmasında genel yönetim ve yargısal denetimi sağlar.

Seçim sonuçlarına yapılacak her türlü itiraza karşı başvurulabilecek son mercii Yüksek Seçim Kuruludur. Yüksek Seçim Kurulu'nun verdiği kararlar kesindir, YSK'nın vermiş olduğu kararlara karşı herhangi bir yargı merciine başvurulamaz.

Valiler, kaymakamlar, belediye başkanları, muhtarlar ve bütün kamu görevlileri her türlü seçim işleri ve seçmen kütükleri yazımında, seçim kurullarının istediği bilgileri ve belgeleri, gecikmeden, süresinde ve doğru olarak göndermeye mecburdur. Seçmen kütüğünün kurulması, güncelleştirilmesi ve bundan elde edilecek liste, çizelge ve diğer malzemenin gerekli yerlere ulaştırılması ve dağıtılması için Yüksek Seçim Kurulunca alınacak kararlar bütün kamu kuruluşlarını ve görevlilerini bağlar.

Teşkilatlanması

YSK teşkilatı merkezde Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü ile İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığından; taşradaysa her il seçim çevresinde bir İl Seçim Kurulu Başkanlığından, her ilçede bir İlçe Seçim Kurulu Başkanlığından, Seçmen Kütüğü Bürolarından ve seçim bölgelerinde konulacak her sandık için bir Sandık Kurulundan oluşur.

İl Seçim Kurulu Başkanlıkları

İl Seçim Kurulu Başkanlıkları, il seçim çevresinde kanunla tespit edilen vazifeleri görür. Seçimleri düzenle yürütür. Her il merkezinde ayrı bir İl Seçim Kurulu Başkanlığı bulunur. İl merkezindeki derecesi en yüksek hâkim, kurulun başkanı; diğer iki yüksek dereceli hâkim de üyesidir. Yargı organından iki hâkim de yedek üyedir.

İlçe Seçim Kurulu başkanlıkları

İlçe Seçim Kurulu Başkanlıkları, her ilçe çevresinde, kanunun verdiği görevleri yapar. Seçimi düzenle yürütür. Her ilçe merkezinde ayrı bir İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı bulunur. Kurul, ilçenin en yüksek dereceli hâkiminin başkanlığı ile diğer altı üyeden meydana gelir. Dördü siyasi partilerden ikisi de devlet memurları arasından 10 yıl görev yapan ve o ilçede en çok görev yapanlar arasından kura ile tespit edilir. Kurulda görev yapan altı üyenin yanı sıra altı yedek üyesi de vardır.

Görevdeki Kurul Üyeleri

# Adı Görevi Seçildiği Yer Seçildiği Yıl
1 Sadi Güven Başkan Yargıtay 2013
2 Erhan Çiftçi Başkanvekili Danıştay 2016
3 Zeki Yiğit Üye Danıştay 2013
4 İlhan Hanağası Üye Danıştay 2013
5 Nakiddin Buğday Üye Danıştay 2016
6 Muharrem Akkaya Üye Yargıtay 2016
7 Cengiz Topaktaş Üye Yargıtay 2016
8 Yunus Aykın Üye Danıştay 2016
9 Kürşat Hamurcu Üye Yargıtay 2016
10 Faruk Kaymak Üye Yargıtay 2017
11 Refik Eğri Üye Yargıtay 2018

Başkanlar

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b c d "YSK Görev ve Yetkileri". 17 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar