TCDD Taşımacılık Banliyö Trenleri: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
Bluetime93 (mesaj | katkılar)
k Küçük değişiklik
Bluetime93 (mesaj | katkılar)
k BlueTime93, TCDD Banliyö trenleri sayfasını TCDD Taşımacılık Banliyö Trenleri sayfasına taşıdı: Yolcu ve yük taşıma hizmetini artık TCDD Taşımacılık üstlendiği için madde taşındı
(Fark yok)

Sayfanın 22.04, 28 Mart 2019 tarihindeki hâli

TCDD sahibi olduğu hat üzerinde TCDD Taşımacılık tarafından Ankara'da Başkentray, İstanbul'da Marmaray adıyla işletilmektedir. İzmir'deki hat ise TCDD ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin %50-%50 ortaklığıyla kurulan İZBAN A.Ş. tarafından İZBAN adıyla işletilmektedir.

İzmir'deki modele benzer şekilde TCDD ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ortaklığıyla Gaziray projesi de şu an inşa edilmektedir.

E14000 serisi bir banliyö treni
İstanbul Raylı Sistemler Haritası

Hizmet Bölgeleri

İstanbul

Marmaray, HalkalıGebze arasındaki 76.6 km.lik hatta hizmet vermektedir. 43 istasyonu bulunmaktadır. 12 Mart 2019 tarihinde eski B1 ve B2 hatlarının yerini almıştır.

Anadolu Yakası ve Avrupa Yakası, BC1 Raylı Tüp Tünel (Marmaray Tüneli) ile birbirine bağlanır.

İstanbul-Avrupa Yakası

B1 hattı ya da Sirkeci–Halkalı Banliyö Treni, Sirkeci-Halkalı arasındaki 28 km.lik hatta hizmet vermiştir. Marmaray projesinin inşaatı kapsamında seferleri iptal edilmiştir. 12 Mart 2019 tarihinde Marmaray hattı eski B1 hattının yerini almıştır.

BC1 Raylı Tüp Tünel (Marmaray Tüneli) ile Anadolu Yakası'na bağlanır.

İstanbul-Anadolu Yakası

B2 hattı ya da Haydarpaşa–Gebze Banliyö Treni, HaydarpaşaGebze arasındaki 45 km.lik hatta hizmet vermiştir. Marmaray projesinin inşaatı kapsamında seferleri iptal edilmiştir. 12 Mart 2019 tarihinde Marmaray hattı eski B1 hattının yerini almıştır.

BC1 Raylı Tüp Tünel (Marmaray Tüneli) ile Avrupa Yakası'na bağlanır.

Ankara

Başkentray, SincanKayaş arasındaki 37 km.lik hatta hizmet vermektedir. 23 istasyonu bulunmaktadır. 12 Nisan 2018 tarihinde hizmete girmiştir.

İzmir

İZBAN, SelçukAliağa arasındaki 136 km.lik hatta hizmet vermektedir. 41 istasyonu bulunmaktadır. 30 Ağustos 2010 tarihinde hizmete girmiştir.

Hattın kuzeyde Bergama'ya uzatılma çalışmaları devam etmektedir. Güneyde Tire ve Ödemiş'e ve doğuda ise Manisa'ya kadar uzatılması planlanmaktadır.

Şablon:TCDD Taşımacılık hatları