Türkistan (şehir): Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
düzeltme AWB ile
→‎top: düzeltme AWB ile
85. satır: 85. satır:
| dipnotlar =
| dipnotlar =
}}
}}
{{dablink|Bu madde Türkistan adlı şehir hakkındadır. Başlığın diğer anlamları için [[Türkistan (anlam ayrımı)]] maddesine bakabilirsiniz.}}
{{İlknot|Bu madde Türkistan adlı şehir hakkındadır. Başlığın diğer anlamları için [[Türkistan (anlam ayrımı)]] maddesine bakabilirsiniz.}}
'''Türkistan''', '''Hazret-i Türkistan''' veya '''Yesi''' [[Kazakça]]: Түркістан), [[Kazakistan]]'ın güney kesminde [[Seyhun]] nehrine yakın bir kenttir.
'''Türkistan''', '''Hazret-i Türkistan''' veya '''Yesi''' [[Kazakça]]: Түркістан), [[Kazakistan]]'ın güney kesminde [[Seyhun]] nehrine yakın bir kenttir.



Sayfanın 21.28, 18 Ocak 2019 tarihindeki hâli

Türkistan
Hazrat-e Turkestan, Yesi
Kazakistan'da Ahmet Yesevinin Türbesi
Türkistan'nın Kazakistan'daki konumu
Türkistan'nın Kazakistan'daki konumu
ÜlkeKazakistan Kazakistan

Türkistan, Hazret-i Türkistan veya Yesi Kazakça: Түркістан), Kazakistan'ın güney kesminde Seyhun nehrine yakın bir kenttir.

Tarihi

Ahmet Yesevi'nin yaşadığı yer olarak nam salmış olan bu şehir, Kazakistan'ın diğer yerleşim bölgeleriyle kıyaslandığında fazla büyük olmayan bir yerleşim bölgesidir. 2005 sayımlarına göre nüfusu 95 bindir. Nüfusun önemli bir bölümünü bağımsızlıktan sonra civar köylerden gelen insanlar oluşturmaktadır. Şehirde başta Kazaklar olmak üzere, Özbekler ve Ahıska Türkleri yaşamaktadır. halkın geliri kısmen hayvancılığa ve tarıma kısmen de Üniversiteye dayanmaktadır. Sovyet zamanında planı çizilmiş olan şehirde caddeler ve sokaklar daha düzgün ve orantılıdır, ancak ihmal nedeniyle çoğu asfaltsız veya kötü asfaltlıdır. Özellikle yazın su problemi yaşandığı için yeşilliği azdır. Bu nedenle yazları rüzgarın da etkisiyle toz fırtınaları oluşmakta, halk bazen sokağa çıkamamaktadır. Şehirde yerleşim tarzı genel olarak müstakil şekildedir,yüksek bina diyebileceğimiz beş kat ve üstü apartman sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Şehirdeki en görkemli yapı Yesevi'nin külliyesidir, yöre halkı bu külliyeye "kesene" demektedir. Boyu otuz metre civarında olan bu yapının içerisinde -orijinalinin İngiltere'de olduğu söylenen- yeni evlenen veya dileğinin kabul olunmasını isteyen kimselerin dua ettiği yerdir. Yesevi'nin kazanı olarak da bilinen iki metre büyüklüğünde bir kazan vardır, bu büyük kazanda Hoca Ahmet Yesevi öğrencilerine, fakir halka yemek pişirilmiştir.

Şehrin ve genel olarak da içinde bulunduğu Çimkent eyaletinin iklimi Özbekistan ile paralellik arz etmektedir, klasik bir karasal iklimin görüldüğü Türkistan şehrinde kışlar kuzeyde olduğu kadar sert geçmese de yazları sıcaklık ülke ortalamasının üzerindedir.

Yerli halkın eğitim düzeyi fazla yüksek değildir, Sovyetler Birliği döneminde özel olarak eğitim ve sağlık, genel olarak da sosyal alanda en sona bırakılan bölgelerin başında gelmiştir.

Özellikle 1992 yılında temelleri atılan Ahmet Yesevi Kazak-Türk Üniversitesi'nin etkisiyle ve Kazakistan'ın gelişen ekonomisininde katkısıyla hem modernleşme hem de şehirleşme anlamında bir çıkış trendi içine girmiştir.

Kardeş Şehirler

Kaynakça

  1. ^ Afyonkarahisar′ın Kardeş şehirleri, afyon-bld.gov.tr 29 Haziran 2012 tarihinde erişildi.

Dış bağlantılar

Wikimedia Commons'ta Hazrat-e Turkestan ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur

Resimler

Koordinatlar: 43°17′N, 68°16′E