Önemsiz kişilik: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
k →‎top: clean up AWB ile
Ahmet Turhan (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
7. satır: 7. satır:
{{kaynakça}}
{{kaynakça}}


{{taslak}}
{{Ayrımcılık}}
{{Ayrımcılık}}



Sayfanın 14.54, 15 Ekim 2018 tarihindeki hâli

Bir Sovyet önemsiz kişilik örneği. NKVD yöneticisi Nikolay Yejov 1940 yılında idam edilmesinden sonra Josef Stalin birlikte görüldüğü fotoğraf üzerinde oynanmış ve sonraki yıllarda Yejov'un olmadığı görsel kullanılmaya başlanmıştır.

Önemsiz kişilik bir kişinin veya grubun çeşitli nedenlerle sosyal, siyasal veya yasal statüsünü kaybeden kişiyi tanımlayan terim. Bu kişilerin mevcut toplumdaki konumu hızla düşer, çoğu zaman insan haklarından yararlanılmasına izin verilmez ve ismi geçmişte olan konumlardan hızlıca silinir. Önemsiz kişilik ifadesi zaman zaman toplumda önde gelenle kişilerden ölümü doğrulanamayan veya soruşturma akıbeti bilinmeyen insanları da kapsar.

1964'te Sovyetler Birliği Komünist Partisi genel sekreteri Nikita Kruşçev'in tüm görevlerinden uzaklaştırılması sonrası akıbeti önemsiz kişilik durumuna örnektir.[1] Sonraki dönemlerde adı 30 ciltlik Büyük Sovyet Ansiklopedisi'nden kaldırılmıştır.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b Service, Robert (2009). History of Modern Russia: From Tsarism to the Twenty-ad Century (İngilizce). Penguin Books Ltd. s. 376. ISBN 978-0674034938.