Dave Murray: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
k düzeltme AWB ile
→‎Hayatı: düzeltme AWB ile
29. satır: 29. satır:


== Hayatı ==
== Hayatı ==
Murray 23 Aralık 1956'da [[Edmonton]], [[Londra]]'da doğdu. Müzikten önceki tutkusu futboldu. Çocukluğunda [[Tottenham Hotspur FC|Tottenham Hotspur]] taraftarıydı. Yoksulluk içinde geçen çocukluğunda sık sık ailesiyle ev değiştirdi. 15 yaşında [[Jimi Hendrix]]'in ''Voodoo Child'' isimli parçasını radyoda duyduktan sonra ciddi biçimde müziğe ilgi duymaya başladı. [[Rock]] dışında [[Reggae]]'ye de ilgisi vardı. Gitar çalmaya başladı ve 15 yaşında okulu bıraktı. İlk grubu okuldan arkadaşı [[Adrian Smith]] ile kurduğu üç kişilik Stone Free adlı gruptu. 1973-1975 yılları arasında Electric Gas ve The Secret adındaki yerel gruplarda çaldı. The Secret grubuyla ilk stüdyo deneyimi olan ''Café De Dance'' adlı bir single kaydetti. [[1976]] yılında [[Iron Maiden]]'a katıldı. 1977 yılında o dönemdeki vokalist [[Dennis Wilcock]]'ın isteğiyle gruptan atıldı. Kısa bir süre Adrian Smith'in Urchin adlı grubunda çaldı. Ancak [[1977]] sonlarında [[Steve Harris]]'in davetiyle tekrar Iron Maiden'a döndü.
Murray 23 Aralık 1956'da [[Edmonton]], [[Londra]]'da doğdu. Müzikten önceki tutkusu futboldu. Çocukluğunda [[Tottenham Hotspur FC|Tottenham Hotspur]] taraftarıydı. Yoksulluk içinde geçen çocukluğunda sık sık ailesiyle ev değiştirdi. 15 yaşında [[Jimi Hendrix]]'in ''Voodoo Child'' isimli parçasını radyoda duyduktan sonra ciddi biçimde müziğe ilgi duymaya başladı. [[Rock müzik|rock]] dışında [[Reggae]]'ye de ilgisi vardı. Gitar çalmaya başladı ve 15 yaşında okulu bıraktı. İlk grubu okuldan arkadaşı [[Adrian Smith]] ile kurduğu üç kişilik Stone Free adlı gruptu. 1973-1975 yılları arasında Electric Gas ve The Secret adındaki yerel gruplarda çaldı. The Secret grubuyla ilk stüdyo deneyimi olan ''Café De Dance'' adlı bir single kaydetti. [[1976]] yılında [[Iron Maiden]]'a katıldı. 1977 yılında o dönemdeki vokalist [[Dennis Wilcock]]'ın isteğiyle gruptan atıldı. Kısa bir süre Adrian Smith'in Urchin adlı grubunda çaldı. Ancak [[1977]] sonlarında [[Steve Harris]]'in davetiyle tekrar Iron Maiden'a döndü.


Nadiren de olsa gruba şarkı yazarı olarak katkıda bulunur. Aynı zamanda [[golf]] meraklısıdır. Karısı Tamar ile Tasha adında bir kız çocuğu sahibidir.
Nadiren de olsa gruba şarkı yazarı olarak katkıda bulunur. Aynı zamanda [[golf]] meraklısıdır. Karısı Tamar ile Tasha adında bir kız çocuğu sahibidir.

Sayfanın 11.36, 24 Haziran 2018 tarihindeki hâli

Dave Murray
Genel bilgiler
Doğum23 Aralık 1956 (67 yaşında)
Londra İngiltere
TarzlarHeavy Metal
MesleklerMüzisyen, Şarkı sözü yazarı
ÇalgılarGitar
Etkin yıllar1975 - günümüz
Müzik şirketiEMI
İlişkili hareketlerIron Maiden, Urchin, Stone Free, Electric Gas, Legend, The Stuff, Evil Ways
Önemli çalgılar

David Michael Murray (d. 23 Aralık 1956, Londra), İngiliz heavy metal grubu Iron Maiden'ın gitaristi ve söz yazarı. Gruba 1976 yılında katılmıştır. Steve Harris'in dışında Iron Maiden'ın tüm albümlerinde yer alan tek elemandır.

Hayatı

Murray 23 Aralık 1956'da Edmonton, Londra'da doğdu. Müzikten önceki tutkusu futboldu. Çocukluğunda Tottenham Hotspur taraftarıydı. Yoksulluk içinde geçen çocukluğunda sık sık ailesiyle ev değiştirdi. 15 yaşında Jimi Hendrix'in Voodoo Child isimli parçasını radyoda duyduktan sonra ciddi biçimde müziğe ilgi duymaya başladı. rock dışında Reggae'ye de ilgisi vardı. Gitar çalmaya başladı ve 15 yaşında okulu bıraktı. İlk grubu okuldan arkadaşı Adrian Smith ile kurduğu üç kişilik Stone Free adlı gruptu. 1973-1975 yılları arasında Electric Gas ve The Secret adındaki yerel gruplarda çaldı. The Secret grubuyla ilk stüdyo deneyimi olan Café De Dance adlı bir single kaydetti. 1976 yılında Iron Maiden'a katıldı. 1977 yılında o dönemdeki vokalist Dennis Wilcock'ın isteğiyle gruptan atıldı. Kısa bir süre Adrian Smith'in Urchin adlı grubunda çaldı. Ancak 1977 sonlarında Steve Harris'in davetiyle tekrar Iron Maiden'a döndü.

Nadiren de olsa gruba şarkı yazarı olarak katkıda bulunur. Aynı zamanda golf meraklısıdır. Karısı Tamar ile Tasha adında bir kız çocuğu sahibidir.

Steve Harris kendisi için "Onu tanıdığımda dünyanın en iyi gitaristiydi, hala öyle" demiştir.

Ekipmanı

Her ne kadar zaman zaman Gibson, ESP ve Lado marka gitarlar kullanmışsa da ağırlıklı olarak Fender Stratocaster kullanır. Amfi tercihi ise Marshall'dır.

Kaynakça

  • Wall, Mick (2004). Iron Maiden, the Authorised Biography (3. baskı). Londra: Sanctuary Publishing. ISBN 1-86074-542-3.