Sırrı Yırcalı: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
YBot (mesaj | katkılar)
k Ulam güncellendi
22. satır: 22. satır:
[[Kategori:TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu]]
[[Kategori:TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu]]
[[Kategori:TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu]]
[[Kategori:TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu]]
[[Kategori:Demokrat Partili (1946) siyasetçiler]]
[[Kategori:Demokrat Parti (1946) mensubu siyasetçiler]]
[[Kategori:20. yüzyıl Türk siyasetçileri]]
[[Kategori:20. yüzyıl Türk siyasetçileri]]
[[Kategori:Resim aranan siyasetçiler]]
[[Kategori:Resim aranan siyasetçiler]]

Sayfanın 18.49, 13 Mayıs 2018 tarihindeki hâli

Ahmet Sırrı Yırcalı (1919, Balıkesir - 30 Mayıs 2005, İsviçre), ismi ve ailesi Balıkesir ile özdeşleşmiş ve iki (10 ve 11.) dönem milletvekilliği de yapmış bir iş adamıdır.

Babası Kurtuluş Savaşı yıllarında Balıkesir Alacamescit'te direniş meşalesini yakarak silahlı mücadele kararı alan ve 41 Bayrak Adam olarak anılan Kuvayı Milliyecilerden Yırcalızade Şükrü Efendi'dir.[kaynak belirtilmeli]

İlk ve orta öğrenimini Balıkesir'de tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olan Sırrı Yırcalı, 1954-1960 yılları arasında Demokrat Parti'den iki dönem (10 ve 11. dönem) Balıkesir milletvekili seçildi. O dönemde bor madenciliği işine de girmiş, ancak oynadığı rol daha sonra tartışmalara neden olmuştur.

Balıkesir'de 55 yıldır gelir vergisi rekortmenliğini kimseye bırakmayan Yırcalı, BEST (Balıkesir Elektromekanik Sanayi Tesisleri A.Ş), Yersa Sentetik Sanayi, Balıkesir Yem Sanayii ve Mortaş Madencilik gibi şirketlerin de aralarında bulunduğu çok sayıda şirketin yönetim kurulu başkanlığını yapıyordu. Balıkesir Sanayi Odası Başkanlığı da yapmış, eğitim kurumları da kurmuştur. 30 Mayıs 2005 tarihinde İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede vefat etmiştir.

Balıkesir'n önde gelen ailelerinden birine mensuptur. Erkek kardeşi İbrahim Sıtkı Yırcalı'da DP'den 9., 10. ve 11. Dönem Balıkesir Milletvekilliği ile Balıkesir Senatörlüğü yapmıştır. Sırrı Yırcalı'nın oğlu Rona Yırcalı şu anda Balıkesir Sanayi odası başkanlığı yapmaktadır.

Ayrıca bakınız