Ahmed el-Bedevî: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
Nushirevan11 (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Nushirevan11 (mesaj | katkılar)
k Nushirevan11, Ahmed el-Bedevi sayfasını Ahmed el-Bedevî sayfasına taşıdı
(Fark yok)

Sayfanın 22.59, 11 Ocak 2018 tarihindeki hâli

Ahmed el-Bedevi
Tanta'daki kabri.
Doğum1200
Fes, Muvahhidler
Ölüm24 Ağustos 1276
Tanta, Memlûk Sultanlığı
Defin yeriAhmed el-Bedevî Camii, Tanta
MilliyetArap
Dinİslam (Şafii)

Ahmed el-Bedevî, Seyyid Ahmed Bedevî tam adıyla Ebü’l-Fityân Ahmed bin Ahmed bin İbrahim el-Fâsî et-Tantâvî el-Bedevî (Arapça: أحمد البدوي; d. 1200, Fes - ö. 24 Ağustos 1276, Tanta), Arap mutasavvıf, Bedeviyye tarikatının kurucusu. Yüzünü bedeviler gibi örttüğünden el-Bedevî olarak anılmıştır.

Hayatı

Ailesinin Arabistan'dan göç edip yerleştiği Fas'ta doğdu. Çocukken ailesiyle birlikte gittiği hacda babasını kaybetti. Kur'an'ı ezberleyip kıraat ve fıkıh tahsil etti. Şafi fıkhında ihtisasını ilerletti. Manevi hayatında 1230 yılına doğru birtakım farklılıklar meydana geldi. Gördüğü rüyalar üzerine Ahmed er-Rifâi ve Abdülkâdir Geylânî'nin kabirlerini ziyaret etmek için Irak'a gitti. Irak'ta çeşitli sufîlerin kabirlerin ziyaret ederek ruhanî dünyasını geliştirdi. 1236-37 yılında Irak'tan Mısır'a dönerek Tanta'ya yerleşti. Tanta'da 40 yıl boyunca hizmetini halefi olacak olan Abdülal bin Fakih yaptı. 24 Ağustos 1276'da Tanta'da öldü. Aynı yerdeki Ahmed el-Bedevî Camii'nde medfundur.

Sevenleri Ahmed el-Bedevî Camii'nde doğum gününü kutluyorlar.

Müritlerini teveccüh ve nazar ile terbiye eden Ahmed el-Bedevî'nin en dikkat çekici yanı, damda güneşe saatlerce bakarak riyazet yapmasıdır. Ayrıca Müslümanları Hristiyanların elinden kurtardığına inanılmış ve Mısır halkı tarafından kurtarıcı ve kahraman olarak görülmüştür.[1]

Eserleri

  • Evrâd
  • Salavât
  • Vesâyâ

Kaynakça

  1. ^ Mustafa Kara, TDV İslâm Ansiklopedisi, cilt: 2, sayfa: 47-48