Mamuşa: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
22 Ekim'de yapılan belediye başkan seçimlerinde Abdülhadi Krasniç başkanlığa geçmiştir. Teşekkürler...
düzeltme AWB ile
62. satır: 62. satır:
'''Mamuşa''' ([[Arnavutça]]: ''Mamusha'' / ''Mamushë''; [[Sırpça]]: ''Мамуша'' / ''Mamuša''), [[Kosova]]’nın güneyinde bir kasaba ve belediye merkezi. Prizren Belediyesi’nden ayrılarak oluşturulan yeni bir belediyedir. Bugün Mamuşa'da Türk Silahlı Kuvvetleri Barış Gücü'nün bir kısmı bulunmaktadır.
'''Mamuşa''' ([[Arnavutça]]: ''Mamusha'' / ''Mamushë''; [[Sırpça]]: ''Мамуша'' / ''Mamuša''), [[Kosova]]’nın güneyinde bir kasaba ve belediye merkezi. Prizren Belediyesi’nden ayrılarak oluşturulan yeni bir belediyedir. Bugün Mamuşa'da Türk Silahlı Kuvvetleri Barış Gücü'nün bir kısmı bulunmaktadır.


[[De facto]] olarak [[Kosova Cumhuriyeti]]’nin [[Prizren ili|Prizren]] ilinde; [[de jure]] olarak [[Sırbistan Cumhuriyeti]]’ne bağlı [[Kosova ve Metohiya Özerk Bölgesi]]’nin Prizrenski ilinde yer alır. Ayrıca de jure olarak [[Birleşmiş Milletler Kosova Geçici Yönetim Misyonu]]’nun Prizren Bölgesi’nde bulunur.
[[De facto]] olarak [[Kosova Cumhuriyeti]]’nin [[Prizren ili|Prizren]] ilinde; [[de jure]] olarak [[Sırbistan]]’a bağlı [[Kosova ve Metohiya Özerk Bölgesi]]’nin Prizrenski ilinde yer alır. Ayrıca de jure olarak [[Birleşmiş Milletler Kosova Geçici Yönetim Misyonu]]’nun Prizren Bölgesi’nde bulunur.


== Mamuşa Adı ==
== Mamuşa Adı ==

Sayfanın 20.00, 15 Kasım 2017 tarihindeki hâli

Mamuşa
Kasaba
Kosova üzerinde Mamuşa
Mamuşa
Mamuşa
Mamuşa’nın Kosova'daki konumu
Ülke/Bölge/UNMIKKosova Kosova (de facto)
Sırbistan Kosova ve Metohiya (de jure)
Birleşmiş Milletler UNMIK (de jure)
İl/Okrug/DistrictKosova Prizren
Sırbistan Prizrenski
Birleşmiş Milletler District of Prizren
BelediyeMamuşa
İdare
 • Belediye BaşkanıAbdülhadi Krasniç (KDTP)
Yüzölçümü
 • Toplam23.36 km²
Nüfus
(2011)[1]
 • Toplam5,513
 • Yoğunluk505.8/km²
Zaman dilimiUTC+1 (OAZD)
 • Yaz (YSU)UTC+2 (OAYZD)
Alan kodu+381
Plaka kodu04

Mamuşa (Arnavutça: Mamusha / Mamushë; Sırpça: Мамуша / Mamuša), Kosova’nın güneyinde bir kasaba ve belediye merkezi. Prizren Belediyesi’nden ayrılarak oluşturulan yeni bir belediyedir. Bugün Mamuşa'da Türk Silahlı Kuvvetleri Barış Gücü'nün bir kısmı bulunmaktadır.

De facto olarak Kosova Cumhuriyeti’nin Prizren ilinde; de jure olarak Sırbistan’a bağlı Kosova ve Metohiya Özerk Bölgesi’nin Prizrenski ilinde yer alır. Ayrıca de jure olarak Birleşmiş Milletler Kosova Geçici Yönetim Misyonu’nun Prizren Bölgesi’nde bulunur.

Mamuşa Adı

Mamuşa adı, Osmanlı padişahı II. Mahmud'un isminden hareketle, Mahmut Paşa / Mahmut Şah isimlerinin kullanımla hafifleşmiş şeklidir.[kaynak belirtilmeli]

Tarih

Mamuşa Kosova'daki bir Türk kasabasıdır. Anadolu'daki bir kasabadan farksızdır. 19. yüzyılın başında Padişah II. Mahmud bu çevreye hanlar, saraylar, camiler inşa ettirmekteydi. Bu sırada Anadolu’nun orta kesiminden, bir fikre göre Tokat civarından getirilen Türk ahali ile kasaba meskûn hâle getirilmişti.

1998-1999 Kosova Savaşı sırasında 5.000 nüfuslu kasaba, 45.000 civarında Arnavut’u evlerinde misafir ederek Sırplardan korumuştur. Sırplar da Türkiye'nin bölgede tarihten gelen gücünden çekinerek bu Türk kasabasına saldıramamıştır.

Coğrafya

Prizren şehrine bağlı bir köy iken, son düzenlemelerle belediye statüsü kazanmıştır. Arazisi tarıma elverişlidir.

Mamuşa, pek engebeli sayılamayacak bir arazide yer alır. Bölge, tarihte Prizren şehrinin bir köyü, bir uzak bölümü yapısında olmuştur. Son zamanlarda, Kosova’nın idari yapılanmalarındaki yeni düzenlemelerle belediye statüsü kazanmıştır.

Nüfus

Mamuşa’nın toplam nüfusu 2011 yılında yapılan genel nüfus sayımı sonuçlarına göre 5.513 kişiden oluşmaktadır.[1]

Mamuşa’nın şu anki nüfusunun dışında, bu nüfusun yarıdan fazlası da Türkiye’de özellikle Bursa ve Salihli (Manisa) gibi yerlerde yaşamaktadır. Bu nüfus, Sırp General Rankoviç döneminde Kosova’da (o dönemki Yugoslavya’da) yapılan baskı ve zulümlerden sonra, Kosova’yı terk etmek zorunda kalıp Türkiye’ye göç etmelerle oluşmuştur. Akrabalık bağları gidiş gelişlerle devam etmektedir.

Kültür

Hemen hemen her evde Türk bayrağı bulunan kasabada herkes Türkçe konuşur, Türk televizyon kanallarını izler.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ a b 2011 Genel Nüfus Sayımı REKOS2011 Kosova İstatistik Kurumu