Nekropol: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
→‎top: düzeltme AWB ile
Erasmus.1948 (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
3. satır: 3. satır:
[[Dosya:Nekropole (Taranto) - Via Crispi.jpg|thumb|150px|[[Taranto]], İtalya'daki nekropolde bir mezar.]]
[[Dosya:Nekropole (Taranto) - Via Crispi.jpg|thumb|150px|[[Taranto]], İtalya'daki nekropolde bir mezar.]]


'''Nekropol''' ''(Nekropolis)'' arkeolojik şehirlerde [[mezarlık]]ların ve toplu mezar yerlerinin bulunduğu bölgeye verilen isimdir. [[Yunanca]] ''nekros-polis'' ölü(ler) şehri demektir. [[Antik çağ]]daki şehirlerde mezar yerlerinin günümüz şehirlerinden farkı, günümüzde daha çok yerleşim yerlerine uzakta ve şehrin dışında olan mezarların, o dönemlerde şehirle içiçe olmasıdır.
'''Nekropol''' (''Nekropolis'') arkeolojik şehirlerde [[mezarlık]]ların ve toplu mezar yerlerinin bulunduğu bölgeye verilen isimdir. [[Yunanca]] ''nekros-polis'' ölü(ler) şehri demektir. [[Antik çağ]]daki şehirlerde mezar yerlerinin günümüz şehirlerinden farkı, günümüzde daha çok yerleşim yerlerine uzakta ve şehrin dışında olan mezarların, o dönemlerde şehirle içiçe olmasıdır.

Günümüze kadar bulunmuş en eski Nekropol, [[Malta]]'nın [[Paola]] yerleşim merkezine yakın olan [[Hypogeum of Ħal-Saflieni]]'dir. Geçmişinin [[MÖ 2500]] yılına kadar uzandığı tahmin edilmektedir.


{{Arkeoloji-taslak}}
{{Arkeoloji-taslak}}
{{Tarih-taslak}}
{{Tarih-taslak}}


[[Kategori:Nekropollar| ]]
[[Kategori:Mezarlıklar]]
[[Kategori:Mezarlıklar]]

Sayfanın 11.01, 31 Mayıs 2017 tarihindeki hâli

Dargavs yakınında bir nekropol, tipik Nakh stiliyle inşa edildi (Kuzey Osetya).
Etrüskler'e ait Cerveteri, İtalya'da bir nekropol.
Taranto, İtalya'daki nekropolde bir mezar.

Nekropol (Nekropolis) arkeolojik şehirlerde mezarlıkların ve toplu mezar yerlerinin bulunduğu bölgeye verilen isimdir. Yunanca nekros-polis ölü(ler) şehri demektir. Antik çağdaki şehirlerde mezar yerlerinin günümüz şehirlerinden farkı, günümüzde daha çok yerleşim yerlerine uzakta ve şehrin dışında olan mezarların, o dönemlerde şehirle içiçe olmasıdır.