Leicester Üniversitesi: Revizyonlar arasındaki fark

Koordinatlar: 53°37′27″K 1°17′26″B / 53.62417°K 1.29056°B / 53.62417; -1.29056
Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
k →‎Akademik kurum: Yazılış(((http://tdk.org.tr/index.php?option=com_yanlis&view=yanlis&kelimez=203))) AWB ile
Bulgu (mesaj | katkılar)
bozuk
4. satır: 4. satır:
|ad = Leicester Üniversitesi
|ad = Leicester Üniversitesi
|gerçek_ad = University of Leicester
|gerçek_ad = University of Leicester
|resim = [[Dosya:UniOfLeicesterCrest.svg|250px]]
|resim =
|resim_adı = Leicester Üniversitesi arması
|resim_adı =
|resim_boyutu= 250px
|resim_boyutu= 250px
|açıklama =
|açıklama = Leicester Üniversitesi arması
|latin_adı =
|latin_adı =
|parola = ''Ut Vitam Habeant'' ([[Latince]])<br/>''Böylece yeniden hayat kazanırlar ''
|parola = ''Ut Vitam Habeant'' ([[Latince]])<br/>''Böylece yeniden hayat kazanırlar ''

Sayfanın 00.29, 18 Nisan 2017 tarihindeki hâli


Leicester Üniversitesi
University of Leicester
Harita
Kuruluş1921 - Leicestershire ve Rutland Üniversite Koleji
1927 - Leicester Üniversite Koleji - Dıştan (External) Londra Üniveristesi diplomasi veren kurum
1957 - Kraliyet Berati ile bağımsız üniversite statüsü kazanması
Gelir£11.8 milyon (2013)[1]
RektörPaul Böyle[2]
BaşkanBruce Grocott, Lord Grocott (Şansölye)
Öğrenciler17,055 (2009); 20,973 (2013)[4]
KonumLeicester,, Doğu Midlands Bölgesi, İngiltere
Web sitesiwww.le.ac.uk
Dosya:UniOfLeicesterLogo.svg/250px

Leicester Üniversitesi (İngilizce: University of Leicester ) Leicester, İngiltere'de kurulu bir araştırma üniversitesidir. Ana kampüsü Leicester şehrinin güneyinde bulunan "Victoria Parkı" yanındadır.

Tarihçe

Leicester Üniversitesi 1921'de Leicestershire ve Rutland Üniversite Koleji adı ile kuruldu. Günümüzde üniverisitenin ana kampüsünün bulunduğu araziler bu kuruma yerel tekstil fabrikalari sahibi Thomas Fielding Johnson tarafından hibe edilmistir. Bu kişi bu kurumun Birinci Dünya Savaşı'nda savaşan Britanyalı askerleri ve ölülerinin anısına bir yaşayan anıt olmasını sağlamak için verdiğini belirtmiştir. Bu hedef üniversitenin Latince parolası olan Ut Vitam Habeant (Türkçe tercümesi Böylece yeniden hayat kazanırlar) da yansımaktadır. Bu koleji ilk defa öğrenciler 1921'de alınmışlardır. 1927'de bu kolej "University Kolej, Leicester" adını almış ve Londra Üniversitesi'nin diploma derslerini verip imtihanlarn kendisi yapıp; ama Londra Üniversitesi "dıştan (external)" diplomasını veren bir yüksek öğretim kurumu olmuştur. 1957'de Leicester Üniversitesi'ne Kraliyet Beratı verilmiş ve universite kendi ismi ile üniversite diploma ve derecelerini veren bağımsız bir üniveritesite statütüsünü kazanmıştır.

2010'da Victoria Park'ından Leicester Üniversitesi panoraması Çok katlı binalar soldan itibaren "Mühendislik Binası", "Attenborough Kulesi" , ve "Charles Wilson Binası"
1837'de yapılmış idari merkez binası "Fielding Johnson Building"
David Wilson Kütüphanesi
Yenileştirilmiş "Percy Gee Binası" Öğrenci Cemiyeti ve öğrenciler için sosyal kurumları da eder.

Leicester Üniversitesi'nin ana kampüsü Leicester şehir merkezinin yaklaşık 1.5 km güneyinde büyük bir çimlik mera parkı olan "Victoria Parkı"'nin bir kenarında olup Leicester'in tanınmış ikinci derece okullarından olan "Wyggeston and Queen Elizabeth İ College"'in komşusudur.

Leicester Üniversitesi kampüsünde bulunan akademik binalar birbirlerine yakındır. Bu kampüsde üniversitenin idari merkezini ihtiva eden ve ayrıca içinde "Hukuk Okulu" bulunan "Fielding Johnson Building" binası bulunmaktadır. Bu bina 1837'de eski "Leicester ve Rutland Timarhanesi" olarak yapılmıştır. Yanindaki ek tugladan yapılmış binalarla birlikte Leicester Üniversitesi'ne devredilmişlerdir. 1952'de üniversite olarak berat aldığından bu üniversitenin tuğladan olan binalarına atıfla diğer benzer tuğladan mimarili 19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyıl ilk yarısında açılmış ve açıldığında Londra Universitesi dıştan (external) derece diploması veren İngiltere üniversiteleri ile birlikte "Redbrick University (Kırmızı Tuğladan Üniversite)" olarak sınıflandırlmıştır. 1960'lı ve 1970'li yıllarda ve sonradan yapılan üniversite binalarının mimari stilleri ise yaygın olarak 20. yüzyıl mimari akımlarını yansıtmaktadır. Fielding Johnson Building'in karşısında "İktisat Okulu"'nun binası olan "Astley Clarke Building" ve "Üniversite Spor Merkezi" vardır. Fielding Johnson Building yanında "İşletme Okulu"'nu ihtiva eden "Ken Edwards Building" 1995'de yapılmıştır. 1995'de yapılmış ve Kraliçe II. Elizabeth tarafından Mayıs 1995'de açılmış olan "Percy Lee Building"'de öğrenciler için yemekhaneler, toplantıi salonları ve diğer sosyal hizmetler sağlayan ve büyük bir kısmi öğrenciler tarafından idare edilen "Leicester Üniveritesi Öğrenci Cemiyeti" bulunur. Bu bina 2010'da yeniden restore edilip genişletilmiştir. "David Wilson Kütüphanesi" de 2008'de yeniden £32 milyon harcama ile iki misli genişletilip açılmıştır. Üniversite kampüsünde 1960'li ve 1970'li yıllarda "Brütalist" mimarî akımına uyarak betonarmeden ve sıva ile kaplanmamış tuğladan yapılmış ve mimarî ödüller almış çok katlı binalar bulunmaktadır. Bunlardan "Mühendislik Binası" ve "Charles Wilson Binası" özel olarak II. Derecede yapı koruma listesine alınmıştır. Bunlara bezeyen diğer bir bu=ında içinde "Sosyal Bilimler Koleji" bulunan ve içi yenilenmiş olan 18 katlı "Attenborough Kulesi"'dir. Charles Wilson binası ilerisinde "Bennett Binası", "Fizik ve Astronomi Binası", "Kimya Binası" ve "Adrian Binası" bulunmaktadır. Yakındaki "University Road" ilerisinde ise Leicester Üniversitesi Tıp Okulu'nun bulunduğu "Maurice Shock Binası" ve "Hogkin Binası" vardır. "University Road" adlı üniversiteye giden yolun ilerinde "Salisbury Road" ve "Regents Road" üzerinde "Frazer Nobel Binası" ve "Eğitim Okulu" binası bulunur.

Leicester Üniversitesi'nin öğrenci yurtları şehrin güney varoşlarında (hemen hepsi "Oadby" varoş köyünde) olup 1900'lu yıllarının başlarında Leicester'in güneybatisında yaşayan zengin sanayicilerin o yüzyıl başında yaptırdıkları büyük evlerden ve yanlarında ek olarak geliştirilen öğrenci yatak odaları binalarından oluşmaktadır.

Akademik kurum

Leicester Üniversetesi'nde toplam kayıtlı öğrenci sayısı (2009 itibarıyla) 17,055 öğrenci olup bunlardan 11,095 kayıtlı öğenci üniversete diploması öğrencileri ve 5,960 tanesi ise diploma-üstü öğrencisi olarak kayıtlılardır. Leicester Üniversitesi'nde çalışanlardan 2,030 kişi akademik alanda görev yapmakta ve 2,495 kişi idari görevlerde bulunmaktadır.[5]

Leiceser Üniversitesi akademik okullari ve fakülteleri 2009'a kadar 5 fakülte olarak organize edilmişti. 2009 'da yapılan bir işletme yenilemesi eksersizi sonucunda üniversite 4 akademik "Kolej" ve bunlara idari destek sağlayan "Kurum Hizmetleri" olarak kurumlaştırılmıştır. Akademik dallar, bölümler ve okullar su dört "Kolej" içinde toplanmışlardır:[6]

  • Ebediyat Bilgileri ve Hukuk Koleji
  • Tıp, Biyolojik Bilimler ve Psikoloji Koleji
  • Bilim ve Mühendislik Koleji
  • Sosyal Bilim Koleji

Kaynakça

  1. ^ http://www2.le.ac.uk/offices/finance/documents/Fin%20Statements/financial-statements-2012-13
  2. ^ "University welcomes new President and Vice-Chancellor". f Leicester Üniversitesi. 28 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2014-10-08. 
  3. ^ a b "Profile 2009" (PDF). University of Leicester. 5 Eylül 2012 tarihinde kaynağından (pdf) arşivlendi. Erişim tarihi: 2013-02-27. 
  4. ^ a b c "Table 0a - All students by ınstitution, mode of stüdy, level of stüdy, gender and domicile 2006/07". 7 Eylül 2015 tarihinde kaynağından (Microsoft Excel spreadsheet) arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-04-10. 
  5. ^ "Profile 2009" (PDF). University of Leicester. 5 Eylül 2012 tarihinde kaynağından (pdf) arşivlendi. Erişim tarihi: 2013-02-27. 
  6. ^ "University of Leicester - Leicester strengthens management team and announces new academic structüre" ((İngilizce)). 2 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2015. 

Dış bağlantılar

  • Üniversitesi websitesi (İngilizce)
  • [1] Nisan 1926'da o zaman Leicester Üniversite Koleji (modern Leicester Üniversitesi) kampüsünün havadan fotoğrafı