Thesmophoriazusae: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
k →‎''Oyun kurgusu'' – the plot: Yazılış(((http://tdk.org.tr/index.php?option=com_yanlis&view=yanlis&kelimez=203))) AWB ile
7. satır: 7. satır:
[[Euripides]] rolündeki karakterin söylediği bu sözler, oyun kurgusunun ana temasını oluşturmaktadır. Atinalı kadınlar, [[Euripides]]'in oyunlarındaki kadın karakterlerin, seks düşkünü, sapkınlık ve hilelerle dolu gösterilmesinden dolayı çok öfkelidirler. Bu sebeple de, [[Demeter]] adına her yıl düzenlenen [[Thesmophoria]] festivalinde bir araya geldikleri vakit, [[Euripides]]'ten öç almak ve hatta cezasına dair bir hüküm vermek için bir toplantı düzenlerler.
[[Euripides]] rolündeki karakterin söylediği bu sözler, oyun kurgusunun ana temasını oluşturmaktadır. Atinalı kadınlar, [[Euripides]]'in oyunlarındaki kadın karakterlerin, seks düşkünü, sapkınlık ve hilelerle dolu gösterilmesinden dolayı çok öfkelidirler. Bu sebeple de, [[Demeter]] adına her yıl düzenlenen [[Thesmophoria]] festivalinde bir araya geldikleri vakit, [[Euripides]]'ten öç almak ve hatta cezasına dair bir hüküm vermek için bir toplantı düzenlerler.


Kadınların öfkesinden ve gücünden çekinen [[Euripides]] ise, yine bir tragedya yazarı olan [[Agathon]]'dan yardım ister; şenliğe gizlice gidip kadınların toplantısını gözetlemesini ve hatta onun adına savunma yapmasını talep eder. [[Agathon]] ise zaten kadın kılığındadır, çünkü yeni bir tragedyası için hazırlık yapmaktadır. Fakat 'göz kamaştırıcı' güzelliğinden ötürü, Atinalı kadınların onu kıskanacağını ve bu yüzden de festival alanına sokmayacaklarını iddia ederek bu yardım etmeyi reddeder. Bu durumda, Euripides'in yaşlı kayınbabası ''(oyun içinde Mnesilochus isimli karakter)'' yardım elini uzatır, aksi bir karakter olması itibariyle Agathon'a da son derece gıcık olmuştur zaten. Fakat, oyunun bundan sonraki bölümlerinde Mnesilochus'un başına gelmedik şey kalmaz. İlk olarak, her şey Euripides'in onu tıraş edip kadın kılığına sokmasıyla başlar. Sonra da, gizlice kadınların toplantısına gönderir onu, ve izleyenleri kahkahalara boğan bir sürü sahneye tanık oluruz elbette. 
Kadınların öfkesinden ve gücünden çekinen [[Euripides]] ise, yine bir tragedya yazarı olan [[Agathon]]'dan yardım ister; şenliğe gizlice gidip kadınların toplantısını gözetlemesini ve hatta onun adına savunma yapmasını talep eder. [[Agathon]] ise zaten kadın kılığındadır, çünkü yeni bir tragedyası için hazırlık yapmaktadır. Fakat 'göz kamaştırıcı' güzelliğinden ötürü, Atinalı kadınların onu kıskanacağını ve bu yüzden de festival alanına sokmayacaklarını iddia ederek bu yardım etmeyi reddeder. Bu durumda, Euripides'in yaşlı kayınbabası ''(oyun içinde Mnesilochus isimli karakter)'' yardım elini uzatır, aksi bir karakter olması itibarıyla Agathon'a da son derece gıcık olmuştur zaten. Fakat, oyunun bundan sonraki bölümlerinde Mnesilochus'un başına gelmedik şey kalmaz. İlk olarak, her şey Euripides'in onu tıraş edip kadın kılığına sokmasıyla başlar. Sonra da, gizlice kadınların toplantısına gönderir onu, ve izleyenleri kahkahalara boğan bir sürü sahneye tanık oluruz elbette. 


== Çeviriler ==
== Çeviriler ==

Sayfanın 16.46, 8 Nisan 2017 tarihindeki hâli

Thesmophoriazusae (Yunanca: Θεσμοφοριάζουσαι Thesmophoriazousai; İngilizce: Women Celebrating the Festival of the Thesmophoria; Türkçe: Thesmophoria Festivalini Kutlayan Kadınlar, veya kısaca Kadınlar Şenlikte) bir komedya olup, Antik Yunan döneminin meşhur şairi Aristofanes tarafından yazılmıştır. İlk olarak M.Ö.411 senesinde, Dionysia şehrinde oynanmıştır. Katıldığı yarışmada ödül alıp almadığı kesin olarak bilinmemektedir. Fakat yine de, Aristofanes'in, Atina toplumunu konu aldığı en güzel parodilerden biri olarak addedilir, özellikle; erkek egemen bir toplumda kadın-erkek rollerinin değişkenlik göstermesi, popüler sanatçıların kibirli halleri, ve sıradan Atinalıların cahilce ve bencilce hareketleri, ve bunun gibi pek çok konu mizahi bir tarzda işlenmektedir. Aynı zamanda, Eski Komedya tarzının karakteristiklerini ustaca işleyen bir yapıya sahiptir. Bu oyun, yine kadın-argosu bir dil barındıran bir diğer oyunu olan Lysistrata ile aynı sene içinde sahneye koyulmuştur.

Oyun kurgusu – the plot

Festivaldeki kadınlar bugün,
Öldürecekler beni,
Aşağıladığım için onları! [1]

Euripides rolündeki karakterin söylediği bu sözler, oyun kurgusunun ana temasını oluşturmaktadır. Atinalı kadınlar, Euripides'in oyunlarındaki kadın karakterlerin, seks düşkünü, sapkınlık ve hilelerle dolu gösterilmesinden dolayı çok öfkelidirler. Bu sebeple de, Demeter adına her yıl düzenlenen Thesmophoria festivalinde bir araya geldikleri vakit, Euripides'ten öç almak ve hatta cezasına dair bir hüküm vermek için bir toplantı düzenlerler.

Kadınların öfkesinden ve gücünden çekinen Euripides ise, yine bir tragedya yazarı olan Agathon'dan yardım ister; şenliğe gizlice gidip kadınların toplantısını gözetlemesini ve hatta onun adına savunma yapmasını talep eder. Agathon ise zaten kadın kılığındadır, çünkü yeni bir tragedyası için hazırlık yapmaktadır. Fakat 'göz kamaştırıcı' güzelliğinden ötürü, Atinalı kadınların onu kıskanacağını ve bu yüzden de festival alanına sokmayacaklarını iddia ederek bu yardım etmeyi reddeder. Bu durumda, Euripides'in yaşlı kayınbabası (oyun içinde Mnesilochus isimli karakter) yardım elini uzatır, aksi bir karakter olması itibarıyla Agathon'a da son derece gıcık olmuştur zaten. Fakat, oyunun bundan sonraki bölümlerinde Mnesilochus'un başına gelmedik şey kalmaz. İlk olarak, her şey Euripides'in onu tıraş edip kadın kılığına sokmasıyla başlar. Sonra da, gizlice kadınların toplantısına gönderir onu, ve izleyenleri kahkahalara boğan bir sürü sahneye tanık oluruz elbette. 

Çeviriler

Kaynakça

  1. ^ Thesmophoria lines 181-82