Kurgu: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Serratovic (mesaj | katkılar)
k 176.240.114.118 tarafından yapılan değişiklikler geri alınarak, Kingbjelica tarafından değiştirilmiş önceki sürüm geri getirildi.
Değişiklik özeti yok
1. satır: 1. satır:
{{diğer anlamı|Kurgu (anlam ayrımı)}}
{{diğer anlamı|Kurgu (anlam ayrımı)}}
'''Kurgu''' -tamamen veya kısmen- gerçeklere dayanmayan; [[yazar]] veya [[sanatçı]]nın hayal gücünün eseri olan kişi, yer ve olaylar içeren eser. [[Edebiyat]], [[tiyatro]], [[sinema]] ve [[müzik]]te kurgusal eserlere sıklıkla rastlanır. Kurgusal eserler -[[biyografi]] veya tarihçeler gibi- gerçek kişilere, mekanlara ve olaylara dayanan ([[kurgusal olmayan]]) eserlerle tezat oluştururlar.
'''Kurgu''', tamamen veya kısmen gerçeklere dayanmayan; [[yazar]] veya [[sanatçı]]nın hayal gücünün eseri olan kişi, yer ve olaylar içeren eser. [[Edebiyat]], [[tiyatro]], [[sinema]] ve [[müzik]]te kurgusal eserlere sıklıkla rastlanır. Kurgusal eserler -[[biyografi]] veya tarihçeler gibi- gerçek kişilere, mekanlara ve olaylara dayanan ([[kurgusal olmayan]]) eserlerle tezat oluştururlar.


== Kurgu türleri ==
== Kurgu türleri ==

Sayfanın 08.23, 24 Şubat 2017 tarihindeki hâli

Kurgu, tamamen veya kısmen gerçeklere dayanmayan; yazar veya sanatçının hayal gücünün eseri olan kişi, yer ve olaylar içeren eser. Edebiyat, tiyatro, sinema ve müzikte kurgusal eserlere sıklıkla rastlanır. Kurgusal eserler -biyografi veya tarihçeler gibi- gerçek kişilere, mekanlara ve olaylara dayanan (kurgusal olmayan) eserlerle tezat oluştururlar.

Kurgu türleri

Gerçekçi (realist) kurgu

Realist kurgusal eserlerdeki olaylar hayal ürünü olmakla birlikte normal hayatta gerçekleşmeleri mümkündür. Kişilerin olayların veya yerlerin bir kısmı gerçek olabilir. Günümüzde yazılan ve gündelik hayata dair pek çok roman bu türe örnek gösterilebilir.

Gerçekçi olmayan kurgu

Gerçekçi olmayan kurgudaki bazı detayların gerçek hayatta gerçekleşmesi mümkün değildir. Hayalî yaratıklardan, henüz icat edilmemiş cihazlardan, evrende henüz keşfedilmemiş veya tamamen hayal ürünü olan yerlerden vs. bahsediyor olabilir. Fantezi türündeki eserler bu türe örnek verilebilir.

Yarıkurgu

Yarıkurgu eserler büyük oranda gerçeklere dayanır. Gerçeklere dayanan biyografik filmler bu türe örnek gösterilebilir. Olayların, mekanların ve kişilerin neredeyse tamamı gerçek olmakla birlikte hikayeyi zenginleştirmek için kurgusal öğeler kullanılmış olabilir.

Ayrıca bakınız