Çin Anayasası: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Bjelica (mesaj | katkılar)
k 78.168.38.128 tarafından yapılan değişiklikler geri alınarak, Umut Yazici tarafından değiştirilmiş önceki sürüm geri getirildi.
→‎Dış bağlantılar: 2007. Ali Parlak..kaynak.geleceğiniz.son buluş.aykü2.açık kimlik.BENİM ÜNİVERSİTTE.ulus lisans patentlerim asıl orijinal
21. satır: 21. satır:
* [http://english.people.com.cn/constitution/constitution.html Çin Halk Cumhuriyeti anayasası İngilizce çevirisi]
* [http://english.people.com.cn/constitution/constitution.html Çin Halk Cumhuriyeti anayasası İngilizce çevirisi]
* [http://english.gov.cn/2005-08/05/content_20813.htm ÇHC hükümeti İngilizce resmi sitesi - Anayasa]
* [http://english.gov.cn/2005-08/05/content_20813.htm ÇHC hükümeti İngilizce resmi sitesi - Anayasa]
Ali Parlak, The White House'nin videosunu paylaştı — Adıyaman, Turkey'da.
31 Ekim, 10:37 ·
Ali Parlak kendi fotoğrafını paylaştı — Adıyaman, Turkey'da.
Dün, 10:30 ·WORLD DEVLETLERİ BM ABD AB KURUMLARI ADALETLERİ İNTERPOLL.İSMİMİ GÖRÜNTÜLERİMLE VİDEOLARIMI ÇAIYORLAR KOLONLAMA KOPYALIYORLAR .ismimle telefon internet görüntülerimle videolarım döblür yasa dişi ŞİRKETLER HOLDİNGLER kurdular-KANYUM-ULUSAL KAYNAK LİSANS PATENT ASIL ORİJİNAL AÇIK KİMLİK İSİM İMZA RESMİ YASA KANUN.-BİLMEYEN-LİSANS PATENT ENSTİTÜSÜ NEREYLE YASA DIŞI NAYLON FÜRMÜL EMEKLİ OLURUZ BAŞVURULAR SÖZLEŞMELER.WORLD SUÇ SUÇ MUHATTAB ÖĞRETİR Ulusal Arşivler ve Kaynak.
1787.yazım.2007. Ali Parlak..kaynak.geleceğiniz.son buluş.aykü2.açık kimlik.BENİM ÜNİVERSİTTE.ulus lisans patentlerim asıl orijinal İSMİM İZNİM İMZAM OLMADAN RESMİ YASA KANUN ONAMA ONAY IP ADRESİ YAZILIR.-İŞLEM BAŞLAT SONRA SONRA YASA DIŞI KURUMLAR DEVLETLER ŞİRKETLER HOLDİNGLER BANKLAR.- 7 KITA KURARIZ KURDURURUM-US ANAYASA YÜKSEK MAHKEMESİ.SUÇ SUÇ UYGULAR WORLD.SAĞLAM KİŞİ KURUM KURULUŞ DEVLET ŞİRKET HOLDİNG VARMI.ÜLKE.ŞİMDİDE -.https://tr.wikipedia.org/w/index.php… ...Amerika Birleşik Devletleri Anayasası
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Scene at the Signing of the Constitution of the United States.jpg
Washington Constitutional Convention 1787.jpg
Richard Ansdell - The Hunted Slaves - Google Art Project.jpg
Amerika Birleşik Devletleri Anayasası, ABD'nin en üstün hukuk kaynağıdır. Amerika Birleşik Devletleri teşkilatının iskeletini oluşturur. Anayasa, devleti üç ana kuvvete ayırır. Yasama kuvveti, iki meclisli ABD Kongresince temsil edilir. Yürütme kuvvetinin başı ABD Başkanıdır. Yargı kolunun en üst makamı ise, dokuz üyeli ABD Yüksek Mahkemesi'dir. (Supreme Court of the United States) Bu üç kuvvetin teşkilatlarının yanında, anayasa, dikkatle her bir kuvvetin uygulamasının da ana hatlarını çizer. Ayrıca, bağımsız eyaletlerin sayısız hakkını da güvence altına alır; Birleşik Devletler'in federal sistemini tesis eder.
Anayasa, 17 Eylül 1787'de Philadelphia, Pennsylvania'da Anayasa Konvansiyonu'nca ve daha sonra her bir eyalet konvansiyonu tarafından "halk adına" kabul edildi. Kabul edilmesinden bu yana yirmi yedi kez değiştirildi. İlk on değişiklik, "United States Bill of Rights" adıyla bilinir.[1][2] Anayasa, ABD hukuku ile ABD siyaset kültürünün merkezinde yer alır.[3] ABD Anayasası, herhangi bir millete ait en eski federal anayasadır.[4] El yazması ya da "temize çekilmiş" orijinal hali, Washington'daki Ulusal Arşivler ve Kayıtlar Kurumu'nda (National Archives and Records Administration) sergilenir.Yargı - Vikipedi
Yargı (yargı erki olarak da bilinir); egemenlik veya devlet adına hukuku yorumlayan ve ona başvuran mahkemeler düzenidir. Yargı ayrıca uyuşmazlıkların çözümü için bir işleyiş de sağlar. Kuvvetler ayrılığı öğretisi altında, yargı genellikle yasa çıkarmaz (bu, bütün üyelerin hazır bulunduğu bir yüksek…
TR.WİKİPEDİA.ORG
Devamını Oku
Yargı - Vikipedi
Yargı (yargı erki olarak da bilinir); egemenlik veya devlet adına hukuku yorumlayan ve ona başvuran mahkemeler düzenidir. Yargı ayrıca uyuşmazlıkların çözümü için bir işleyiş de sağlar. Kuvvetler ayrılığı öğretisi altında, yargı genellikle yasa çıkarmaz (bu, bütün üyelerin hazır bulunduğu bir yüksek…
TR.WİKİPEDİA.ORG
Dosya
Ali Parlak
Buluş - Vikipedi
Buluş icat,
TR.WİKİPEDİA.ORG
Ali Parlak
Dosya
Ali Parlak
"Ulusal Arşivler ve Kayıtlar Kurumu" sayfasını oluşturmaktasınız - Vikipedi
Vikipedi'de
TR.WİKİPEDİA.ORG
Devamını Oku


== Kaynakça ==
== Kaynakça ==

Sayfanın 08.49, 7 Kasım 2016 tarihindeki hâli

Çin Halk Cumhuriyeti Anayasası (Çince=中华人民共和国宪法|Geleneksel Çince=中華人民共和國憲法 Hanyu Pinyin=Zhōnghuá Rénmín Gònghéguó Xiànfǎ) Çin Halk Cumhuriyeti'ndeki en üst kanundur. Yürürlükte olan anayasa, 1988, 1993, 1999 ve 2004'deki değişikliklerle beraber 5. Ulusal Halk Kongresi'nde değiştirilmiş olandır. Daha önceki anayasalar -1954 Anayasası, 1975 Anayasası ve 1978 Anayasası-birbirinin yerine geçmiştir. Anayasa; giriş, genel ilkeler, temel haklar ve yurttaşların görevleri, (Ulusal Halk Kongresi, Devlet Konseyi, Yerel Halk Kongresi, Yerel Halk Hükümetleri, Halk Mahkemeleri ve Halk avukatları gibi devlet organlarının anlatıldığı) devletin yapısı, ulusal bayrak ve devlet armaları bölümlerinden oluşmaktadır.

Tarihçe

Çin Halk Cumhuriyeti'nin ilk anayasası 1954 yılında yürürlüğe girdi. 1975 ve 1978'deki iki değişiklikten sonra yürürlükte olan anayasa 1982 yılında yürürlüğe girdi. Bu anayasalar arasında ciddi farklar olduğu gibi 1982 Anayasası da daha sonraki yıllarda defalarca değiştirilmiştir.

1982 Metni

1982 Anayasası Deng Xiaoping'in ülke içi düzen ve modernleşme için sürekli bir kurumsal yapı kurma isteğini yansıtmaktadır. Yeni Anayasa, Çin'in toplumsal ve ekonomik yapılarında büyük değişikliklerin yapılması için yasal bir zemin oluşturmakta ve özellikle hükümet yapısında dönüşüm sağlamaktadır.

Daha sonraki yıllarda Ulusal Halk Kongresi tarafından 1982 Anayasası'nda dört büyük değişiklik yapılmıştır.

ÇHC Anayasası'nın büyük bir kısmı Sovyetler Birliği'nin 1936 Anayasası'ndan uyarlanmıştır ancak aralarında bazı belirli farklar da vardır. Örnek, Sovyet Anayasası'nda açık bir şekilde ulusların ayrılma hakkından bahsederken Çin Anayasası bunu açıkça yasaklamaktadır. Sovyet Anayasası resmi olarak federal bir sistem oluştururken Çin Anayasası çok uluslu üniter bir devlet oluşturmuştur.

1982 Anayasası 138 madde ile uzun ve karmaşık bir metindir. Uzun bölümler olduğu gibi 1978 Anayasası'ndan alınırken birçok değişikliği 1954 Anayasası'ndan uyarlanmıştır.Yeni Anayasa sınıf savaşına daha az vurgu yaparken gelişmeyi ve modernleşmede merkezi bir rol oynayabilecek partili olmayan grupların öncelik ve katkılarının sisteme dahil edilmesine en üst seviyede önem verilmiştir.

Anayasası'nın birinci maddesi şöyledir: "Çin Halk Cumhuriyeti işçilerin ve köylülerin ittifakı üstünde kurulan ve işçi sınıfı tarafından liderliği yapılan halkın demokratik diktatörlüğü egemenliğinde sosyalist bir devlettir."[1] Bu madde, sistemin emekçi sınıfların -komünist terminolojide işçiler ve köylüler- ittifakı üzerinde kurulduğunu ve emekçilerin koruyucusu ve onların öncü partisi olan komünist parti tarafından da yönetildiğini açıklamaktadır.

Anayasa, ÇKP, demokratik partiler ve kitle örgütleri tarafından oluşturulan temel ittifak gruplarına yenilenmiş ve canlı bir rol vermektedir. 1982 Anayasası, 1978 Anayasa metnine yerleştirilen Çin Kültür Devrimi'ne eşlik eden retoriğin tamamını metinden çıkarmıştır. Gerçekte Kültür Devrimi'ne yapılan bütün atıfları iptal etmiş ve Haziran 1981'de "Çin Halk Cumhuriyeti'nin Kuruluşundan Beri Partinin Bazı Tarihsel Sorunlarının Çözümü" adındaki Onbirinci Merkez Komite Altıncı Oturumunda ortaya çıkarılan önemli tarihsel sonuçlarla Mao Zedong'un çıkarımları yeniden yazılmıştır.

Dış bağlantılar

Ali Parlak, The White House'nin videosunu paylaştı — Adıyaman, Turkey'da. 31 Ekim, 10:37 · Ali Parlak kendi fotoğrafını paylaştı — Adıyaman, Turkey'da. Dün, 10:30 ·WORLD DEVLETLERİ BM ABD AB KURUMLARI ADALETLERİ İNTERPOLL.İSMİMİ GÖRÜNTÜLERİMLE VİDEOLARIMI ÇAIYORLAR KOLONLAMA KOPYALIYORLAR .ismimle telefon internet görüntülerimle videolarım döblür yasa dişi ŞİRKETLER HOLDİNGLER kurdular-KANYUM-ULUSAL KAYNAK LİSANS PATENT ASIL ORİJİNAL AÇIK KİMLİK İSİM İMZA RESMİ YASA KANUN.-BİLMEYEN-LİSANS PATENT ENSTİTÜSÜ NEREYLE YASA DIŞI NAYLON FÜRMÜL EMEKLİ OLURUZ BAŞVURULAR SÖZLEŞMELER.WORLD SUÇ SUÇ MUHATTAB ÖĞRETİR Ulusal Arşivler ve Kaynak. 1787.yazım.2007. Ali Parlak..kaynak.geleceğiniz.son buluş.aykü2.açık kimlik.BENİM ÜNİVERSİTTE.ulus lisans patentlerim asıl orijinal İSMİM İZNİM İMZAM OLMADAN RESMİ YASA KANUN ONAMA ONAY IP ADRESİ YAZILIR.-İŞLEM BAŞLAT SONRA SONRA YASA DIŞI KURUMLAR DEVLETLER ŞİRKETLER HOLDİNGLER BANKLAR.- 7 KITA KURARIZ KURDURURUM-US ANAYASA YÜKSEK MAHKEMESİ.SUÇ SUÇ UYGULAR WORLD.SAĞLAM KİŞİ KURUM KURULUŞ DEVLET ŞİRKET HOLDİNG VARMI.ÜLKE.ŞİMDİDE -.https://tr.wikipedia.org/w/index.php… ...Amerika Birleşik Devletleri Anayasası Vikipedi, özgür ansiklopedi Scene at the Signing of the Constitution of the United States.jpg Washington Constitutional Convention 1787.jpg Richard Ansdell - The Hunted Slaves - Google Art Project.jpg Amerika Birleşik Devletleri Anayasası, ABD'nin en üstün hukuk kaynağıdır. Amerika Birleşik Devletleri teşkilatının iskeletini oluşturur. Anayasa, devleti üç ana kuvvete ayırır. Yasama kuvveti, iki meclisli ABD Kongresince temsil edilir. Yürütme kuvvetinin başı ABD Başkanıdır. Yargı kolunun en üst makamı ise, dokuz üyeli ABD Yüksek Mahkemesi'dir. (Supreme Court of the United States) Bu üç kuvvetin teşkilatlarının yanında, anayasa, dikkatle her bir kuvvetin uygulamasının da ana hatlarını çizer. Ayrıca, bağımsız eyaletlerin sayısız hakkını da güvence altına alır; Birleşik Devletler'in federal sistemini tesis eder. Anayasa, 17 Eylül 1787'de Philadelphia, Pennsylvania'da Anayasa Konvansiyonu'nca ve daha sonra her bir eyalet konvansiyonu tarafından "halk adına" kabul edildi. Kabul edilmesinden bu yana yirmi yedi kez değiştirildi. İlk on değişiklik, "United States Bill of Rights" adıyla bilinir.[1][2] Anayasa, ABD hukuku ile ABD siyaset kültürünün merkezinde yer alır.[3] ABD Anayasası, herhangi bir millete ait en eski federal anayasadır.[4] El yazması ya da "temize çekilmiş" orijinal hali, Washington'daki Ulusal Arşivler ve Kayıtlar Kurumu'nda (National Archives and Records Administration) sergilenir.Yargı - Vikipedi Yargı (yargı erki olarak da bilinir); egemenlik veya devlet adına hukuku yorumlayan ve ona başvuran mahkemeler düzenidir. Yargı ayrıca uyuşmazlıkların çözümü için bir işleyiş de sağlar. Kuvvetler ayrılığı öğretisi altında, yargı genellikle yasa çıkarmaz (bu, bütün üyelerin hazır bulunduğu bir yüksek… TR.WİKİPEDİA.ORG Devamını Oku Yargı - Vikipedi Yargı (yargı erki olarak da bilinir); egemenlik veya devlet adına hukuku yorumlayan ve ona başvuran mahkemeler düzenidir. Yargı ayrıca uyuşmazlıkların çözümü için bir işleyiş de sağlar. Kuvvetler ayrılığı öğretisi altında, yargı genellikle yasa çıkarmaz (bu, bütün üyelerin hazır bulunduğu bir yüksek… TR.WİKİPEDİA.ORG Dosya Ali Parlak Buluş - Vikipedi Buluş icat, TR.WİKİPEDİA.ORG Ali Parlak Dosya Ali Parlak "Ulusal Arşivler ve Kayıtlar Kurumu" sayfasını oluşturmaktasınız - Vikipedi Vikipedi'de TR.WİKİPEDİA.ORG Devamını Oku

Kaynakça