Omurilik: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Hazan (mesaj | katkılar)
KediÇobanı (mesaj) tarafından yapılmış 15838432 numaralı değişiklikler geri getirildi. (TW)
Pinar (mesaj | katkılar)
duzenlendi ama kaynaksiz
1. satır: 1. satır:
{{kaynaksız|tarih=Kasım 2016}}
{{düzenle|Nisan 2008}}
[[File:Diagram of the spinal cord CRUK 046.svg|thumb|l240px|Omurilik kesimlerini gösteren bir diyagram: [[boyun]] (''cervical''), [[torasik]] (''thoracic'') ve [[lumbar (tıp)|lumbar]]]]
'''Omurilik''', [[omurga]] denilen [[kemik]] bir yapının içinde [[boyun]]dan [[kuyruk sokumu]]na kadar uzanan ve ortasında yine boydan boya bir kanal içeren [[merkezî sinir sistemi]]nin bir parçasıdır.


'''Omurilik''' [[omurga]] denilen [[kemik]] bir yapının içinde [[boyun]]dan [[kuyruk sokumu]]na kadar uzanan ve ortasında yine boydan boya bir kanal içeren merkezî sinir sisteminin bir parçasıdır. İlk [[lumbar (tıp)|lumbar]], [[omur]]un alt kenarına kadar devam eder; buradan itibaren [[sinir]]ler atkuyruğu şeklinde yayılır. Yaklaşık olarak kadınlarda 43 cm, erkeklerde ise 45 cm uzunluğunda ve 35-40 gram ağırlığındadır. Ayrıca omurilik, omurilik soğanından gelen refleksleri kontrol eder omurilik tam olarak beyinde başlar. Bu yüzden ense köküne vurulmamalıdır. Omurilik direkt beyinden çıkan emirleri gerçekleştirir. Ayrıca omurilik basit refleksler merkezidir.
İlk [[lumbar (tıp)|lumbar]], omurun alt kenarına kadar devam eder. Buradan itibaren [[sinir]]ler atkuyruğu şeklinde yayılır. Yaklaşık olarak kadınlarda 43 cm, erkeklerde ise 45 cm uzunluğunda ve 35-40 gram ağırlığındadır. Omurilik soğanından gelen refleksleri kontrol eder ve tam olarak [[beyin]]de başlar.


Omurilik denen yapı dışta ak madde ve içte ''H'' şeklinde bir boz maddeden oluşur. Ak madde miyelinli sinirlerden; boz madde ise sinir hücrelerinin gövde kısımlarından ve miyelinsiz sinirlerden oluşur. Omuriliğin dorsal boynuzu duyusal sinirleri alır, ventral boynuzu ise motorik sinirleri alır.
Omurilik, dışta ak madde ve içte ''H'' şeklinde bir boz maddeden oluşur. Ak madde [[miyelin]]li sinirlerden, boz madde ise sinir hücrelerinin gövde kısımlarından ve miyelinsiz sinirlerden oluşur. Omuriliğin [[dorsal boynuz]]u duyusal sinirleri alır, [[ventral boynuz]]u ise motorik sinirleri alır.


Omurilik vücutta istemsiz davranışları ve refleksleri kontrol eder. Vücuttan [[beyin]]e gelen sinirler omurilikte çapraz yaparak gelir. Bu sayede vücudun sol tarafını beynin sağ lobu, vücudun sağ tarafını ise beynin sol lobu kontrol eder.
Omurilik, vücutta istemsiz davranışları ve refleksleri kontrol eder. Vücuttan beyine gelen sinirler omurilikte çapraz yaparak gelir. Bu sayede vücudun sol tarafını beynin sağ lobu, vücudun sağ tarafını ise beynin sol lobu kontrol eder.


Omurilikte sinir dokunun en ilkel diziliş şekli korunmuştur. 33 omurdan meydana gelmiş olan omuriliğin üzeri beyin gibi üç katlı zarla çevrilidir. Bunların arasında da omuriliği sarsıntı ve darbelerden koruyan Beyin-Omur ilk sıvısı (BOS) bulunur.
Omurilikte sinir, dokunun en ilkel diziliş şekli korunmuştur. 33 omurdan meydana gelmiş olan omuriliğin üzeri beyin gibi üç katlı zarla çevrilidir. Bunların arasında da omuriliği sarsıntı ve darbelerden koruyan beyin-omur ilk sıvısı (BOS) bulunur.


Omuriliğin sağından ve solundan düzenli sıralanmış 31 çift duyu ve motor siniri çıkar. Omurilik, iç kısımda gri maddeden yani ''perikaryonlardan'' yani sinir hücre gövdelerinden, dış kısımda ise sinir liflerinden yani aksonlardan yani ak maddelerden meydana gelmiştir. Boz madde ak madde içerisinde kelebeğe benzer bir yapıya sahiptir. Ak maddenin beyaz görünmesinin nedeni aksonun içerdiği miyelin kılıfdandır. Boz maddenin sağ ve sol yanlarında yan, ön ve arka boynuzcuk olarak isimlendirilen üç kısım bulunur. Bu boynuzcukların görevleri şunlardır;
Omuriliğin sağından ve solundan düzenli sıralanmış 31 çift duyu ve motor siniri çıkar. İç kısımda gri maddeden ([[perikaryonlar]]dan veya sinir hücre gövdelerinden), dış kısımda ise sinir liflerinden ([[aksonlar]]dan veya ak maddelerden) meydana gelmiştir. Boz madde, ak madde içerisinde kelebeğe benzer bir yapıya sahiptir. Ak maddenin beyaz görünmesinin nedeni, aksonun içerdiği miyelin kılıfdandır. Boz maddenin sağ ve sol yanlarında yan, ön ve arka boynuzcuk olarak isimlendirilen üç kısım bulunur. Bu boynuzcukların görevleri şunlardır:
:a) Yan boynuzcuk, otonom sinir sisteminin merkezlerini içerir.
* Yan boynuzcuk, [[otonom sinir sistemi]]nin merkezlerini içerir.
:b) Ön boynuzcuk (ventral kök), motor nöronları içerir.
* Ön boynuzcuk (ventral kök), [[motor nöronları]] içerir.
:c) Arka boynuzcuk (dorsal kök), duyu nöronlarını içerir.
* Arka boynuzcuk (dorsal kök), [[duyu nöronları]]nı içerir.


== Görevleri ==
== Ayrıca bakınız ==
Omuriliğin işlevleri şunlardır:
* Beyinle organlar arasında bilgi iletimi sağlanır.
* [[Refleks]] hareketinin oluşması düzenlenir.
==Ayrıca bakınız==
* [[Refleks yayı]]
* [[Refleks yayı]]
{{sinir sistemi}}
{{sinir sistemi}}

Sayfanın 00.14, 5 Kasım 2016 tarihindeki hâli

Omurilik kesimlerini gösteren bir diyagram: boyun (cervical), torasik (thoracic) ve lumbar

Omurilik, omurga denilen kemik bir yapının içinde boyundan kuyruk sokumuna kadar uzanan ve ortasında yine boydan boya bir kanal içeren merkezî sinir sisteminin bir parçasıdır.

İlk lumbar, omurun alt kenarına kadar devam eder. Buradan itibaren sinirler atkuyruğu şeklinde yayılır. Yaklaşık olarak kadınlarda 43 cm, erkeklerde ise 45 cm uzunluğunda ve 35-40 gram ağırlığındadır. Omurilik soğanından gelen refleksleri kontrol eder ve tam olarak beyinde başlar.

Omurilik, dışta ak madde ve içte H şeklinde bir boz maddeden oluşur. Ak madde miyelinli sinirlerden, boz madde ise sinir hücrelerinin gövde kısımlarından ve miyelinsiz sinirlerden oluşur. Omuriliğin dorsal boynuzu duyusal sinirleri alır, ventral boynuzu ise motorik sinirleri alır.

Omurilik, vücutta istemsiz davranışları ve refleksleri kontrol eder. Vücuttan beyine gelen sinirler omurilikte çapraz yaparak gelir. Bu sayede vücudun sol tarafını beynin sağ lobu, vücudun sağ tarafını ise beynin sol lobu kontrol eder.

Omurilikte sinir, dokunun en ilkel diziliş şekli korunmuştur. 33 omurdan meydana gelmiş olan omuriliğin üzeri beyin gibi üç katlı zarla çevrilidir. Bunların arasında da omuriliği sarsıntı ve darbelerden koruyan beyin-omur ilk sıvısı (BOS) bulunur.

Omuriliğin sağından ve solundan düzenli sıralanmış 31 çift duyu ve motor siniri çıkar. İç kısımda gri maddeden (perikaryonlardan veya sinir hücre gövdelerinden), dış kısımda ise sinir liflerinden (aksonlardan veya ak maddelerden) meydana gelmiştir. Boz madde, ak madde içerisinde kelebeğe benzer bir yapıya sahiptir. Ak maddenin beyaz görünmesinin nedeni, aksonun içerdiği miyelin kılıfdandır. Boz maddenin sağ ve sol yanlarında yan, ön ve arka boynuzcuk olarak isimlendirilen üç kısım bulunur. Bu boynuzcukların görevleri şunlardır:

Ayrıca bakınız