Banaz Çayı: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Maderibeyza (mesaj | katkılar)
kategori eklendi
kategorizasyon, Replaced: Kategori:Türkiye'nin akarsuları → Kategori:Türkiye'deki akarsular
8. satır: 8. satır:
{{Türkiye-coğ-taslak}}
{{Türkiye-coğ-taslak}}


[[Kategori:Türkiye'nin akarsuları]]
[[Kategori:Türkiye'deki akarsular]]
[[Kategori:Uşak ilinin akarsuları]]
[[Kategori:Uşak ilinin akarsuları]]

Sayfanın 22.35, 14 Haziran 2007 tarihindeki hâli

Banaz Çayı, Uşak ilinin en önemli akarsuyu. Büyük Menderes'in yukarı havzasının bir kısmını teşkil eden Banaz Çayı, Murat Dağı'ndan doğar, kuzey-güney doğrultusundan akarak Denizli il hudutları içinde Büyük Menderes'e ulaşır. Murat Dağı'ndaki kaynağından Büyük Menderes'e ulaştığı yere kadarki uzunluğu 165 km'dir.

Kuzeydoğudan güneybatıya doğru uzanan Kusura Deresi ile kuzeyden güneye akan Kocadere'nin birleşmesiyle meydana gelen Yavu Çayı, Banaz'ın önemli kollarından biridir. Demirciler Deresi de denen Yavu Çayı, Ovademirler, Elmacık, Yavu ve Karahan köylerinden ve Ulubey ilçesinden geçerek il dışında Banaz Çayı'na ulaşır. Banaz Çayı, dere yatağının dar olması nedeniyle ilkbahar ve kış aylarında sık sık taşar.

Doğal bitki örtüsünün yetersizliği nedeniyle sık sık taşan Banaz Çayı, tarım alanlarına zarar verir. Banaz Çayı ve kollarının ve diğer sel derelerinin getirdikleri taş ve milden 70000 dönüme yakın kültür alanı zarar görmektedir. En çok zarar gören alanlar, Merkez ve Banaz ilçeleridir.