Kavut: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
KumulBot (mesaj | katkılar)
Şablon:Düzen => Şablon:Düzenle
Sabri76 (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
1. satır: 1. satır:
{{Kaynaksız}}
{{Düzenle}}
{{Düzenle}}
[[Doğu Anadolu Bölgesi]] Özellikle [[Van]]'da ve [[Kuzey Doğu Anadolu]] yöresinde yaygın olarak yapılır.[[Doğu Karadeniz]]de orta [[Trabzon]]dan itibaren sahil kesiminde ve yüksek kesimde, aynı zamanda Doğu Karadeniz bölgesi dağlarının güney eteklerindeki şehirlerde ve Kuzey Doğu Anadolu bölgesinde [[yöresel]] tatlılardan biri olarak kabul edilir.
'''Kavut''', [[Doğu Anadolu Bölgesi]] Özellikle [[Van]]'da ve [[Kuzey Doğu Anadolu]] yöresinde yaygın olarak yapılır.[[Doğu Karadeniz]]de orta [[Trabzon]]dan itibaren sahil kesiminde ve yüksek kesimde, aynı zamanda Doğu Karadeniz bölgesi dağlarının güney eteklerindeki şehirlerde ve Kuzey Doğu Anadolu bölgesinde [[yöresel]] tatlılardan biri olarak kabul edilir.


== Malzemeler ==
== Malzemeler ==
1 su bardağı [[mısır]], 1 su bardağı [[buğday]], 1 su bardağı [[susam]], 2 su bardağı [[şeker]], 3 su bardağı [[su]].
1 su bardağı [[mısır]], 1 su bardağı [[buğday]], 1 su bardağı [[susam]], 2 su bardağı [[şeker]], 3 su bardağı [[su]].<ref name="IğdırKT">{{haber kaynağı|url=http://www.igdirkulturturizm.gov.tr/TR,55685/tatlilar.html|yayımcı=igdirkulturturizm.gov.tr|başlık=Tatlılar|tarih= |erişimtarihi=18 Haziran 2016| arşivurl = http://web.archive.org/web/20150418144932/http://www.igdirkulturturizm.gov.tr/TR,55685/tatlilar.html | arşivtarihi = 18 Haziran 2016}}</ref>


== Yapılışı ==
== Yapılışı ==
[[Mısır]], [[buğday]] ve [[susam]] kavrulur. Kavrulduktan sonra öğütülüp un haline getirilir. Diğer tarafta hazırlanan şekerli su unun üzerine dökülerek yoğrulur. Suyunu iyice çekince toplar haline getirilir.
[[Mısır]], [[buğday]] ve [[susam]] kavrulur. Kavrulduktan sonra öğütülüp un haline getirilir. Diğer tarafta hazırlanan şekerli su unun üzerine dökülerek yoğrulur. Suyunu iyice çekince toplar haline getirilir.<ref name="IğdırKT"/>

==Kaynakça==
{{kaynakça}}


{{Iğdır-taslak}}
{{Iğdır-taslak}}

Sayfanın 06.49, 19 Haziran 2016 tarihindeki hâli

Kavut, Doğu Anadolu Bölgesi Özellikle Van'da ve Kuzey Doğu Anadolu yöresinde yaygın olarak yapılır.Doğu Karadenizde orta Trabzondan itibaren sahil kesiminde ve yüksek kesimde, aynı zamanda Doğu Karadeniz bölgesi dağlarının güney eteklerindeki şehirlerde ve Kuzey Doğu Anadolu bölgesinde yöresel tatlılardan biri olarak kabul edilir.

Malzemeler

1 su bardağı mısır, 1 su bardağı buğday, 1 su bardağı susam, 2 su bardağı şeker, 3 su bardağı su.[1]

Yapılışı

Mısır, buğday ve susam kavrulur. Kavrulduktan sonra öğütülüp un haline getirilir. Diğer tarafta hazırlanan şekerli su unun üzerine dökülerek yoğrulur. Suyunu iyice çekince toplar haline getirilir.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b "Tatlılar". igdirkulturturizm.gov.tr. 18 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2016. 

Arpa unundan mamul lapanın ortasının kuyu yapılması ve içinin tereyağlı şerbet doldurulması ile imal edilen, kaşığa biraz lapa biraz şerbet konarak yenen bir karadeniz tatlısı.

Buğdayın öğütülmesi ve elenmesi ile elde edilen unun yağ ve şekerle tavada kizartilmasıyla yapılan bir tur helva Van da özellikle Erciş yöresinde kahvaltılarda kullanılır.