Vakıf: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Coolland (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
2. satır: 2. satır:
'''Vakıf''', kişiler veya kurumlarca kurulmuş, [[yasa]]yla görev ve yetkileri belirlenen tüzel kişiliktir.
'''Vakıf''', kişiler veya kurumlarca kurulmuş, [[yasa]]yla görev ve yetkileri belirlenen tüzel kişiliktir.


Geleneksel olarak, bir hizmetin gelecekte de yapılması için belli şartlarla ve resmi bir yolla ayrılarak bir kimse tarafından bırakılan mülk veya paraya 'vakıf' denir. Bu geleneksel yapının [[Türkiye Anayasası]] ile [[kurumsal]]laştırılması ile oluşmuştur. Anayasaya göre "Dernekler ve vakıflar kendi konu ve amaçları dışında toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleyemezler." Yani belirli bir amaç için kurulur ve bunun dışında etkinlik gösteremezler.Türkiyede Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından denetlenirler.
Geleneksel olarak, bir hizmetin gelecekte de yapılması için belli şartlarla ve resmi bir yolla ayrılarak bir kimse tarafından bırakılan mülk veya paraya 'vakıf' denir. Bu geleneksel yapının [[Türkiye Anayasası]] ile [[kurumsal]]laştırılması ile oluşmuştur. Anayasaya göre "Dernekler ve vakıflar kendi konu ve amaçları dışında toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleyemezler." Yani belirli bir amaç için kurulur ve bunun dışında etkinlik gösteremezler. Türkiye'de Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından denetlenirler.


== Dış bağlantı ==
== Dış bağlantı ==

Sayfanın 14.19, 28 Mayıs 2016 tarihindeki hâli

Vakıf, kişiler veya kurumlarca kurulmuş, yasayla görev ve yetkileri belirlenen tüzel kişiliktir.

Geleneksel olarak, bir hizmetin gelecekte de yapılması için belli şartlarla ve resmi bir yolla ayrılarak bir kimse tarafından bırakılan mülk veya paraya 'vakıf' denir. Bu geleneksel yapının Türkiye Anayasası ile kurumsallaştırılması ile oluşmuştur. Anayasaya göre "Dernekler ve vakıflar kendi konu ve amaçları dışında toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleyemezler." Yani belirli bir amaç için kurulur ve bunun dışında etkinlik gösteremezler. Türkiye'de Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından denetlenirler.

Dış bağlantı