Seyhan Nehri: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Hazan (mesaj | katkılar)
Peykbot (mesaj) tarafından yapılmış 15146128 numaralı değişiklikler geri getirildi. (TW)
→‎top: düzenleme AWB ile
9. satır: 9. satır:
| havza_alan = 20.600 km²
| havza_alan = 20.600 km²
}}
}}
'''Seyhan Nehri''', [[Türkiye]]'nin [[Akdeniz]]'e dökülen ırmaklarından birisidir. Uzunluğu 560 km'dir. [[Havza]] alanı ise 20.600 km²'dir. İki önemli kolu vardır: uzun olanı, [[Kayseri]]-Pınarbaşı ilçesinden, 1500 metre yükseklikteki Uzun Yayla'dan doğan [[Zamantı]] suyudur ve [[Kayseri]]'nin [[Pınarbaşı]], [[Tomarza]], [[Develi, Kayseri|Develi]], ve [[Yahyalı]] ilçelerinden geçer. Orta [[Toroslar]]'ın ([[Tahtalı Dağları]]) uzanış doğrultusunda akan bu su, [[Çukurova]]'ya inmeden önce [[Adana]]'nın 80 km kuzeyinde [[Aladağ]] ilçesinin Akinek Dağı yamaçlarında diğer önemli kolu olan [[Göksu]] ile birleşir.
'''Seyhan Nehri''', [[Türkiye]]'nin [[Akdeniz]]'e dökülen ırmaklarından birisidir. Uzunluğu 560 km'dir. [[Havza]] alanı ise 20.600 km²'dir. İki önemli kolu vardır: uzun olanı, [[Kayseri]]-Pınarbaşı ilçesinden, 1500 metre yükseklikteki Uzun Yayla'dan doğan [[Zamantı]] suyudur ve [[Kayseri]]'nin [[Pınarbaşı]], [[Tomarza]], [[Develi]], ve [[Yahyalı]] ilçelerinden geçer. Orta [[Toroslar]]'ın ([[Tahtalı Dağları]]) uzanış doğrultusunda akan bu su, [[Çukurova]]'ya inmeden önce [[Adana]]'nın 80 km kuzeyinde [[Aladağ]] ilçesinin Akinek Dağı yamaçlarında diğer önemli kolu olan [[Göksu]] ile birleşir.


Adana'nın metropoliten alanında [[Seyhan]] ve [[Yüreğir]] yerleşkelerinin sınırlarını çizer ve Çukurova'nın en batı kesiminde, Adana-[[İçel]] sınırında [[Deli Burnu]]'nda [[Akdeniz]]'e dökülür.
Adana'nın metropoliten alanında [[Seyhan]] ve [[Yüreğir]] yerleşkelerinin sınırlarını çizer ve Çukurova'nın en batı kesiminde, Adana-[[Mersin]] sınırında [[Deli Burnu]]'nda [[Akdeniz]]'e dökülür.


Seyhan Nehri üzerinde [[Yedigöze]], [[Çatalan]] ve Seyhan [[hidroelektrik]] santralları kurulmuştur.
Seyhan Nehri üzerinde [[Yedigöze]], [[Çatalan]] ve Seyhan [[hidroelektrik]] santralları kurulmuştur.

Sayfanın 20.06, 18 Mart 2016 tarihindeki hâli

Seyhan nehri
Seyhan Nehri
Seyhan Nehri
Genel bilgiler
Kaynak Kayseri
Kaynak rakımı 1500 m
Ağız Akdeniz
Uzunluk 560 km
Havza alanı 20.600 km²

Seyhan Nehri, Türkiye'nin Akdeniz'e dökülen ırmaklarından birisidir. Uzunluğu 560 km'dir. Havza alanı ise 20.600 km²'dir. İki önemli kolu vardır: uzun olanı, Kayseri-Pınarbaşı ilçesinden, 1500 metre yükseklikteki Uzun Yayla'dan doğan Zamantı suyudur ve Kayseri'nin Pınarbaşı, Tomarza, Develi, ve Yahyalı ilçelerinden geçer. Orta Toroslar'ın (Tahtalı Dağları) uzanış doğrultusunda akan bu su, Çukurova'ya inmeden önce Adana'nın 80 km kuzeyinde Aladağ ilçesinin Akinek Dağı yamaçlarında diğer önemli kolu olan Göksu ile birleşir.

Adana'nın metropoliten alanında Seyhan ve Yüreğir yerleşkelerinin sınırlarını çizer ve Çukurova'nın en batı kesiminde, Adana-Mersin sınırında Deli Burnu'nda Akdeniz'e dökülür.

Seyhan Nehri üzerinde Yedigöze, Çatalan ve Seyhan hidroelektrik santralları kurulmuştur.

Ayrıca Seyhan Nehri Ceyhan Nehri ile beraber Çukurova'da tarımsal sulama için çok büyük önem taşır, özellikle pamuk üretemi için. Pamuk üretimi en çok su talep eden tarımsal işlemlerinden birisidir ve çevre kirliligi bakımından hassas bir tarımsal sanayidir.

Siyasi ve dış ticari önemi

1986'da Barış Suyu Projesi düşüncesi doğdu ve daha çok 1990'lı yıllarda görüşmelere ağırlık verildi. Bu proje ilk başta İsrail, Ürdün ve Suudi Arabistan'a Seyhan ve Ceyhan sularını boru hatlarıyla aktarma veya dev su tankerleriyle taşıma şekliyle satmayı öngörüyordu. Türkiye metreküp (1 m³ = 1000 litre) başına 0,8-1,00 dolar fiyat teklifi öngörmüştü. Birkaç onaydan sonra fiyat anlaşmazlığından ve ilk başta siyasi nedenlerden dolayı her defasında geri çekildi. 2006 yılı başlarında başta İsrail olmak üzere görüşmelere tekrar başlandı.

Galeri