Clubionidae: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
EmausBot (mesaj | katkılar)
k Bot: Artık Vikiveri tarafından d:Q8634 sayfası üzerinden sağlanan 16 vikilerarası bağlantı taşınıyor
düzeltme AWB ile
18. satır: 18. satır:
| dış_bağlantılar = {{commons-species|Clubionidae}}
| dış_bağlantılar = {{commons-species|Clubionidae}}
}}
}}
'''Clubionidae''', bütün dünyada yaygın 17 cins ve 563 tür <ref>[http://research.amnh.org/iz/spiders/catalog/CLUBIONIDAE.html The World Spider Catalog, Version 12.5 by Norman I. Platnick]</ref> ile temsil edilen [[örümcek]] familyası. 5-8 mm boyunda koyu renkli gececil örümceklerdir.
'''Clubionidae''', bütün dünyada yaygın 17 cins ve 563 tür <ref>[http://research.amnh.org/iz/spiders/catalog/CLUBIONIDAE.html The World Spider Catalog, Version 12.5 by Norman I. Platnick]</ref> ile temsil edilen [[örümcek]] familyası. 5–8&nbsp;mm boyunda koyu renkli gececil örümceklerdir.


== Teşhis anahtarı ==
== Teşhis anahtarı ==
24. satır: 24. satır:


== Morfoloji ==
== Morfoloji ==
Genel görünümü [[Gnaphosidae]] familyasına benzer; onlardan ayıran en önemli özellik, arka orta gözlerin yuvarlak olup, oval veya üçgenimsi olmaması ve ön örü meme çiftinin birbirine çok yakın olmasıdır. Ayrıca Clubionidae’nin birçok cinsinde tarsal tırnaklar tarak dişlidir<ref name="refZafer">Zafer Sancak, Doğu Karadeniz Bölgesi örümceklerinin (Araneae) sistematik ve faunistik açıdan incelenmesi, Kırıkkale Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, yüksek lisans tezi, Aralık 2007</ref>..
Genel görünümü [[Gnaphosidae]] familyasına benzer; onlardan ayıran en önemli özellik, arka orta gözlerin yuvarlak olup, oval veya üçgenimsi olmaması ve ön örü meme çiftinin birbirine çok yakın olmasıdır. Ayrıca Clubionidae’nin birçok cinsinde tarsal tırnaklar tarak dişlidir<ref name="refZafer"/>..


== Habitat ==
== Habitat ==
Gnaphosidae ile hemen hemen aynı habitatlarda yaşarlar; ancak Gnaphosidae çoğunlukla taş, kütük, kabuk altlarını tercih ederken Clubionidae daha çok kurumuş, bükülmüş yaprak içlerini tercih eder<ref name="refZafer">Zafer Sancak, Doğu Karadeniz Bölgesi örümceklerinin (Araneae) sistematik ve faunistik açıdan incelenmesi, Kırıkkale Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, yüksek lisans tezi, Aralık 2007</ref>.
Gnaphosidae ile hemen hemen aynı habitatlarda yaşarlar; ancak Gnaphosidae çoğunlukla taş, kütük, kabuk altlarını tercih ederken Clubionidae daha çok kurumuş, bükülmüş yaprak içlerini tercih eder<ref name="refZafer"/>.


== Yayılımı ==
== Yayılımı ==
52. satır: 52. satır:


== Türkiye'deki durumu ==
== Türkiye'deki durumu ==
[[Türkiye]]'de tek cinste (''[[Clubiona]]'') toplanan 7 türü bulunur.<ref> [http://www.spidersofturkey.com/spidersofturkey.htm Abdullah Bayram, Kadir Boğaç Kunt, and Tarık Danışman (2012), The Checklist of the Spiders of Turkey. Version 2012.1. Online at http://www.spidersofturkey.com]</ref>
[[Türkiye]]'de tek cinste (''[[Clubiona]]'') toplanan 7 türü bulunur.<ref>[http://www.spidersofturkey.com/spidersofturkey.htm Abdullah Bayram, Kadir Boğaç Kunt, and Tarık Danışman (2012), The Checklist of the Spiders of Turkey. Version 2012.1. Online at http://www.spidersofturkey.com]</ref>


== Kaynakça ==
== Kaynakça ==
<references/>
<references/>


{{Örümcekler}}
{{Örümcekler}}

Sayfanın 21.13, 29 Şubat 2016 tarihindeki hâli

Clubionidae
Clubiona trivialis (üstte) Clubiona pallidula (altta)
Biyolojik sınıflandırma
Üst âlem: Eukaryota
Âlem: Animalia
Alt âlem: Eumetazoa
Şube: Arthropoda
Alt şube: Chelicerata
Sınıf: Arachnida
Takım: Araneae
Alt takım: Araneomorphae
Üst familya: incertae sedis
Familya: Clubionidae
Wagner, 1887

Metne bakınız.

Clubionidae, bütün dünyada yaygın 17 cins ve 563 tür [1] ile temsil edilen örümcek familyası. 5–8 mm boyunda koyu renkli gececil örümceklerdir.

Teşhis anahtarı

Familya teşhis karakteri (Türkiye için) : Ön örü memeleri çoğunlukla konik, kaidede birbirine yakın, ön ve arka memeler eşit uzunlukta ve uçta birleşerek koni oluşturur, orta memeler hiç fark edilmez[2].

Morfoloji

Genel görünümü Gnaphosidae familyasına benzer; onlardan ayıran en önemli özellik, arka orta gözlerin yuvarlak olup, oval veya üçgenimsi olmaması ve ön örü meme çiftinin birbirine çok yakın olmasıdır. Ayrıca Clubionidae’nin birçok cinsinde tarsal tırnaklar tarak dişlidir[2]..

Habitat

Gnaphosidae ile hemen hemen aynı habitatlarda yaşarlar; ancak Gnaphosidae çoğunlukla taş, kütük, kabuk altlarını tercih ederken Clubionidae daha çok kurumuş, bükülmüş yaprak içlerini tercih eder[2].

Yayılımı

Dünya çapında yayılım gösterir.

Cinsleri

Türkiye'deki durumu

Türkiye'de tek cinste (Clubiona) toplanan 7 türü bulunur.[3]

Kaynakça

  1. ^ The World Spider Catalog, Version 12.5 by Norman I. Platnick
  2. ^ a b c Zafer Sancak, Doğu Karadeniz Bölgesi örümceklerinin (Araneae) sistematik ve faunistik açıdan incelenmesi, Kırıkkale Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, yüksek lisans tezi, Aralık 2007
  3. ^ Abdullah Bayram, Kadir Boğaç Kunt, and Tarık Danışman (2012), The Checklist of the Spiders of Turkey. Version 2012.1. Online at http://www.spidersofturkey.com