Ariusçuluk: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Semabas (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Yzkoc (mesaj | katkılar)
Gerekçe: + yorum içeren katkı + kaynak gerektiren bilgi eklentisi
4. satır: 4. satır:
'''Aryanizm''' veya '''Ariusçuluk''', [[4. yüzyıl]]da [[İskenderiye]]'de yaşamış olan [[Arius]]'un geliştirdiği [[kuram]]sal öğretidir. Aryanizmin en tartışmalı tarafı [[Hıristiyanlık]]'taki baba-oğul ilişkisiyle ilgiliydi. Kısaca İsa'nın tanrısallığının inkârıdır.
'''Aryanizm''' veya '''Ariusçuluk''', [[4. yüzyıl]]da [[İskenderiye]]'de yaşamış olan [[Arius]]'un geliştirdiği [[kuram]]sal öğretidir. Aryanizmin en tartışmalı tarafı [[Hıristiyanlık]]'taki baba-oğul ilişkisiyle ilgiliydi. Kısaca İsa'nın tanrısallığının inkârıdır.


[[Ortodoks Kilisesi|Ortodoks Hıristiyan]]lığa göre İsa, [[Tanrı]] Baba'nın oğlu ve Tanrı Baba gibi gerçek tanrıdır. Ortodoksluk, Arius'a karşı Yeni Plaonculuk ve Arisocu felsefeden beslenmişir. Oysa, Arius ve taraftarlarına göre İsa ancak ikinci derecede ve bağımlılığı olan bir tanrılığa haizdir. Başka bir deyişle, İsa başlangıcı olmayan, sonsuz ve her şeye gücü yeten gerçek tanrı değildir. Bu öğreti, Hıristiyanlığın ilk yüzyıllarında yazılmış bazı metinlerde birkaç dayanak noktası bulabiliyordu. [[3. yüzyıl]]da [[Origenes]], oğlun babanın buyruğu altında olduğu fikrini uyandırabilecek bazı deyimler kullanmıştı. Arius bu formülleri genişletti ve bundan kapsamlı bir kuram çıkardı.
[[Ortodoks Kilisesi|Ortodoks Hıristiyan]]lığa göre İsa, [[Tanrı]] Baba'nın oğlu ve Tanrı Baba gibi gerçek tanrıdır. Oysa, Arius ve taraftarlarına göre İsa ancak ikinci derecede ve bağımlılığı olan bir tanrılığa haizdir. Başka bir deyişle, İsa başlangıcı olmayan, sonsuz ve her şeye gücü yeten gerçek tanrı değildir. Bu öğreti, Hıristiyanlığın ilk yüzyıllarında yazılmış bazı metinlerde birkaç dayanak noktası bulabiliyordu. [[3. yüzyıl]]da [[Origenes]], oğlun babanın buyruğu altında olduğu fikrini uyandırabilecek bazı deyimler kullanmıştı. Arius bu formülleri genişletti ve bundan kapsamlı bir kuram çıkardı.


{{Hıristiyanlık-taslak}}
{{Hıristiyanlık-taslak}}

Sayfanın 22.10, 11 Şubat 2016 tarihindeki hâli

Aryanizm veya Ariusçuluk, 4. yüzyılda İskenderiye'de yaşamış olan Arius'un geliştirdiği kuramsal öğretidir. Aryanizmin en tartışmalı tarafı Hıristiyanlık'taki baba-oğul ilişkisiyle ilgiliydi. Kısaca İsa'nın tanrısallığının inkârıdır.

Ortodoks Hıristiyanlığa göre İsa, Tanrı Baba'nın oğlu ve Tanrı Baba gibi gerçek tanrıdır. Oysa, Arius ve taraftarlarına göre İsa ancak ikinci derecede ve bağımlılığı olan bir tanrılığa haizdir. Başka bir deyişle, İsa başlangıcı olmayan, sonsuz ve her şeye gücü yeten gerçek tanrı değildir. Bu öğreti, Hıristiyanlığın ilk yüzyıllarında yazılmış bazı metinlerde birkaç dayanak noktası bulabiliyordu. 3. yüzyılda Origenes, oğlun babanın buyruğu altında olduğu fikrini uyandırabilecek bazı deyimler kullanmıştı. Arius bu formülleri genişletti ve bundan kapsamlı bir kuram çıkardı.