Veteriner sağlık teknisyenliği (Türkiye): Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Baytars24 (mesaj | katkılar)
k merhaba ben bu belgeyi değiştirme nedenim erzincan'da da tarım meslek lisesi var ben o liseden mezunum ve veteriner sağlık teknisyeniyim
KediÇobanı (mesaj | katkılar)
Düzenlendi.
1. satır: 1. satır:
'''Veteriner sağlık teknisyeni''', [[Veteriner tıp]] alanında çalışmalar yapan yardımcı veteriner sağlık personeli.
{{Düzenle|Aralık 2013}}
'''Veteriner sağlık teknisyenliği''', Türkiye'de ortaokul 4. sınıf bitiminde Türkiye genelinde yapılan sınav ile öğrenci kabul eden Tarım Meslek Liselerine bağlı Veteriner Sağlık alanında 4 yıllık temel veteriner tıp eğitimini almış, hayvan sağlığı alanında teşhis ve tedavide [[Veteriner Hekim]]e yardım eden, hayvan ıslahı alanında çalışmalar yapan kişileri yetiştiren bölümdür. Bu eğitimi alanlara [[Veteriner sağlık teknikeri]] adı verilir.


Klinik hizmetlerinde Veteriner Hekime yardımcı olan, koruyucu hekimlik uygulamalarını yerine getiren, kendi alanında yetiştiriciyi hayvan sağlığı konusunda bilgilendiren ve gerekli uygulamaları yerine getiren, yapmış olduğu çalışmalarla ilgili kayıt tutan Mesleki kanun tüzük yönetmelik talimat mesleki literatür ve gelişmeleri takip eden ve mesleki yazışmaları yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli personeldir.
Klinik hizmetlerinde [[veteriner hekim]]e yardımcı olan, yetkileri kapsamında veteriner hekim gözetiminde veya gözetim olmaksızın [[tedavi]] ve [[koruyucu tıp]] uygulamalarını yerine getiren, kendi alanında yetiştiriciyi hayvan sağlığı konusunda bilgilendiren, yapmış olduğu çalışmalarla ilgili kayıt tutan. Mesleki kanun, tüzük, yönetmelik, talimat, mesleki literatür ve gelişmeleri takip eden ve mesleki yazışmaları yapma bilgi ve becerisine sahip personeldir.


== Eğitim ==
== Eğitim ==
Tarım Meslek Liselerine bağlı Veteriner Sağlık bölümünde 4 yıl boyunca '''Anatomi''', Mikrobiyoloji, '''Fizyoloji''', [[Histoloji]], [[Parazitoloji]], [[Zootekni]], Besin Hijyeni ve Kontrolü, '''İç Hastalıkları''', '''[[Farmakoloji]]''', '''Salgın Hastalıklar''', '''Dış Hastalıkları''', Suni Tohumlama, '''Doğum Bilgisi''', '''Genel ve Lokal [[Anesteziyoloji]]''', '''Klinik Muayene Uygulamaları''', '''Enjeksiyon Bilgisi''', '''Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları''', , Özel Fizik, '''Biyokimya''', Gıda Kontrolu, , Gıda Teknolojisi, Laboratuvar Teknikleri, , '''Hijyen ve Sterilizasyon''', '''Operasyon Bilgisi''' ve değişik kültür dersleri alırlar.
Tarım Meslek Liselerine bağlı Veteriner Sağlık bölümünde 4 yıl boyunca Anatomi, Mikrobiyoloji, Fizyoloji, [[Histoloji]], [[Parazitoloji]], [[Zootekni]], Besin Hijyeni ve Kontrolü, İç Hastalıkları, [[Farmakoloji]], Salgın Hastalıklar, Dış Hastalıkları, Suni Tohumlama, Doğum Bilgisi, Genel ve Lokal [[Anesteziyoloji]], Klinik Muayene Uygulamaları, Enjeksiyon Bilgisi, Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları, , Özel Fizik, Biyokimya, Gıda Kontrolu, , Gıda Teknolojisi, Laboratuvar Teknikleri, , Hijyen ve Sterilizasyon, Operasyon Bilgisi ve değişik kültür dersleri alırlar.


=== Veteriner Sağlık Meslek Liseleri ===
=== Veteriner Sağlık Meslek Liseleri ===
Türkiye'de 5 adet Veteriner Sağlık Meslek Lisesi mevcuttur.Erzincan, Samsun, İstanbul, Konya ve Van'da bu okullardan vardır.. Isparta ve Nizip'teki okullar kapatılmıştır. Veteriner Sağlık Meslek Liseleri daha önceleri Tarım ve Köyişleri Bakanlığına bağlıydı, 2005 yılında M.E.B'e bağlanmıştır.Okulun adı değiştirilip Tarım Meslek Lisesi olmasına rağmen halen günümüzde Veteriner Sağlık Meslek Lisesi olarak anılmaktadır.'''
Türkiye'de 5 adet Veteriner Sağlık Meslek Lisesi mevcuttur. Erzincan, Samsun, İstanbul, Konya ve Van'da bu okullardan vardır. Isparta ve Nizip'teki okullar kapatılmıştır. Veteriner Sağlık Meslek Liseleri daha önceleri Tarım ve Köyişleri Bakanlığına bağlıydı, 2005 yılında M.E.B'e bağlanmıştır. Okulun adı değiştirilip Tarım Meslek Lisesi olmuştur.


== Çalışma Alanları ==
== Çalışma Alanları ==

Sayfanın 11.36, 9 Şubat 2016 tarihindeki hâli

Veteriner sağlık teknisyeni, Veteriner tıp alanında çalışmalar yapan yardımcı veteriner sağlık personeli.

Klinik hizmetlerinde veteriner hekime yardımcı olan, yetkileri kapsamında veteriner hekim gözetiminde veya gözetim olmaksızın tedavi ve koruyucu tıp uygulamalarını yerine getiren, kendi alanında yetiştiriciyi hayvan sağlığı konusunda bilgilendiren, yapmış olduğu çalışmalarla ilgili kayıt tutan. Mesleki kanun, tüzük, yönetmelik, talimat, mesleki literatür ve gelişmeleri takip eden ve mesleki yazışmaları yapma bilgi ve becerisine sahip personeldir.

Eğitim

Tarım Meslek Liselerine bağlı Veteriner Sağlık bölümünde 4 yıl boyunca Anatomi, Mikrobiyoloji, Fizyoloji, Histoloji, Parazitoloji, Zootekni, Besin Hijyeni ve Kontrolü, İç Hastalıkları, Farmakoloji, Salgın Hastalıklar, Dış Hastalıkları, Suni Tohumlama, Doğum Bilgisi, Genel ve Lokal Anesteziyoloji, Klinik Muayene Uygulamaları, Enjeksiyon Bilgisi, Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları, , Özel Fizik, Biyokimya, Gıda Kontrolu, , Gıda Teknolojisi, Laboratuvar Teknikleri, , Hijyen ve Sterilizasyon, Operasyon Bilgisi ve değişik kültür dersleri alırlar.

Veteriner Sağlık Meslek Liseleri

Türkiye'de 5 adet Veteriner Sağlık Meslek Lisesi mevcuttur. Erzincan, Samsun, İstanbul, Konya ve Van'da bu okullardan vardır. Isparta ve Nizip'teki okullar kapatılmıştır. Veteriner Sağlık Meslek Liseleri daha önceleri Tarım ve Köyişleri Bakanlığına bağlıydı, 2005 yılında M.E.B'e bağlanmıştır. Okulun adı değiştirilip Tarım Meslek Lisesi olmuştur.

Çalışma Alanları

Bu okullardan mezun olanlar çoğunlukla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Tarım il ve ilçe müdürlükleri, İl kontrol laboratuvarları, Hayvancılık Araştırma Enstitüleri, Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüleri, Belediyeler, Damızlık yetiştirici (Sığır, Koyun ve keçi) birlikleri, Süt üretici Birlikleri, Hayvan ve hayvan ürünleri yarışmalarında görevli olarak, Arıcılık, At yetiştiriciliği, Özel Veteriner Klinikleri (poliklinik, Pet-klinikleri), Hayvan Hastaneleri, Büyük ve küçükbaş hayvan çiftlikleri, Hayvancılık işletmeleri, kamuya ait üretim çiftlikleri, Gıda üretim tesisleri, Yem sanayii, Deney hayvanlarının üretim yerleri ve deney yapacak olan laboratuvarlar, hayvanat bahçeleri, hayvan barınakları, veteriner ilaç, aşı, serum, araç ve gereç üretimini yapan ve bunların tanıtımını pazarlamasını yapan firmalar ile yetki ve sorumlulukları içine giren diğer kuruluşlar çalışma alanlarıdır. KPSS sınavına girmek suretiyle kamuda görev alırlar. Özel sektörde yetki ve sorumlulukları çerçevesinde görev alabilirler. Veteriner Hekim, Veteriner Sağlık Teknikeri, Hayvan Sağlık Teknikerleri ile birlikte çalışırlar. Hayvancılık ünitelerinde çalışırlar. Ayrıca kendi özel Hayvan Sağlık Kabinlerini de açabilirler. Hayvan Sağlığı Memuru, Veteriner Teknisyeni ve Suni Tohumlama Teknisyeni olarak da anılırlar.

Mesleğin Geleceği ve Durumu

Hayvan hastalıkları ile mücadele edecek, koruyucu önlemler alacak, salgın hastalıklarla mücadele edecek, önemli hastalıkların eradikasyonu ile yerli hayvanların ıslah edilerek verim düzeylerinin arttırılmasına yönelik çalışmalarda görev alacak meslek elemanlarına olan ihtiyaç artarak devam etmektedir. İnsanlığın gıda ve giyecek ihtiyacı varolduğu sürece, hayvancılıkta varolmaya devam edecektir. Verim artışı ve ürün çeşidinin çoğalması ile ekonomik olarak üreticisine katkı sağlayacağından iyi bir planlama ile tarımsal sanayide varolacaktır. Bu da üretici ile birlikte sektörde çalışan veterinerlik, kimyasal sanayi, üretim ve pazarlama işinde çalışacak elemanlarına olan ihtiyacı arttıracaktır. Kalkınmakta olan Türkiye için stratejik bir alandır.

Mesleki hastalık riskleri

Zoonoz hastalıklar (bruselloz, şarbon, kuduz, tavuk vebası (kuş gribi), deli dana hastalığı (BSE) gibi), bit, pire kene gibi parazitlere maruz kalma ve bu parazitlerin taşıdığı hastalıklara yakalanma (Kırım Kongo Kanamalı Ateşi gibi) Yapılan koruyucu aşılamalardan hastalık etkeninin bulaşması (bazı aşıların vücuda teması yoluyla) Hayvanların saldırısına maruz kalma, (ısırılma-tekme- boynuz darbesi-tırmalanma gibi), Uyuz, Mantar, Lumbago Bel ağrısı, Kist oluşumu, Romatizmal Hastalıklar, Solunum Yolu Enfeksiyonları, yılan ısırmaları..

Eğitim ve kariyer imkanları

Veteriner sağlık teknisyenleri, Üniversitelerin Sağlık Programları Bölümlerinde olan, Laborant ve Veteriner Sağlık Ön Lisans Programlarına, Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı Meslek Yüksek Okullarına, Veteriner Sağlık Teknikerliği Ön Lisans Programlarına sınavlı/sınavsız girebilmektedirler. Sınavsız girdiği meslek yüksek okullarından dikey geçiş sınavı ile Veteriner Fakültelerine girebilmektedirler. Gerek kamu kurum ve kuruluşlarında, gerekse özel sektörde görev alarak yetki ve sorumluluklarını yürütürler.

Kaynaklar