Baktriya: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Yöre deki gezi izlenimleri ve yöre halkı ile görüşme yöntemiyle elde edilen bilgiler (2013-2014)
Kudelski (mesaj | katkılar)
Düzeltme.
1. satır: 1. satır:
[[Dosya:Bactria-320BCE.png|right|thumb|350px|M.Ö. 320'lerde Baktriya]]
[[Dosya:Bactria-320BCE.png|right|thumb|350px|M.Ö. 320'lerde Baktriya]]


'''Baktriya''' ([[Farsça]]: '''باخت''' ''Bâhtar'') ya da [[Toharistan]]{{fact}}, [[Hindukuş Dağları]] ('''هندوکش''') ve [[Ceyhun Irmağı]] arasında yer alan, merkezi bugünkü [[Belh]] şehri olan o dönemki adı ile ''Baktra'' / ''Balhika'' / ''Bahdi'' olan, [[Afganistan]] sınırları içindeki antik bir ülkedir.Şu an Mezar-ı Şerif Belh sınırlarını da içermektedir. Hz. Mevlana'nın doğum yeri Belh olduğundan yörede Mevlana Rumi yerine Mevlana Belhi diye adlandırılmaktadır.
'''Baktriya''' ([[Farsça]]: '''باخت''' ''Bâhtar'') ya da [[Toharistan]]{{fact}}, [[Hindukuş Dağları]] ('''هندوکش''') ve [[Ceyhun Irmağı]] arasında yer alan, merkezi bugünkü [[Belh]] şehri olan o dönemki adı ile ''Baktra'' / ''Balhika'' / ''Bahdi'' olan, [[Afganistan]] sınırları içindeki antik bir ülkedir.Şu an Mezar-ı Şerif Belh sınırlarını da içermektedir. [[Mevlana]]'nın doğum yeri Belh olduğundan yörede Mevlana Rumi yerine Mevlana Belhi diye adlandırılmaktadır.
Baktrialılar bugünkü [[Tacikler]] ile kuzey Afganistan halkı(Turaniler)'in yaşadığı topluluklardır{{fact}}. Baktria dili [[Hint-Avrupa dil ailesi]]nin Hint - İran dil koluna mensup bir oluşumdur. Baktria ülkesinde su kaynakları bol ve topraklar verimli olmuştur.
Baktrialılar bugünkü [[Tacikler]] ile kuzey Afganistan halkı (Turaniler)'in yaşadığı topluluklardır{{fact}}. Baktria dili [[Hint-Avrupa dil ailesi]]'nin Hint - İran dil koluna mensup bir oluşumdur. Baktria ülkesinde su kaynakları bol ve topraklar verimli olmuştur.


{{Afganistan-taslak}}
{{Afganistan-taslak}}

Sayfanın 18.07, 30 Ocak 2016 tarihindeki hâli

M.Ö. 320'lerde Baktriya

Baktriya (Farsça: باخت Bâhtar) ya da Toharistan[kaynak belirtilmeli], Hindukuş Dağları (هندوکش) ve Ceyhun Irmağı arasında yer alan, merkezi bugünkü Belh şehri olan o dönemki adı ile Baktra / Balhika / Bahdi olan, Afganistan sınırları içindeki antik bir ülkedir.Şu an Mezar-ı Şerif Belh sınırlarını da içermektedir. Mevlana'nın doğum yeri Belh olduğundan yörede Mevlana Rumi yerine Mevlana Belhi diye adlandırılmaktadır.

Baktrialılar bugünkü Tacikler ile kuzey Afganistan halkı (Turaniler)'in yaşadığı topluluklardır[kaynak belirtilmeli]. Baktria dili Hint-Avrupa dil ailesi'nin Hint - İran dil koluna mensup bir oluşumdur. Baktria ülkesinde su kaynakları bol ve topraklar verimli olmuştur.