Yerçekimi: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Bjelica (mesaj | katkılar)
Coğrafi olarak yerçekimi
Nanahuatl (mesaj | katkılar)
k Kingbjelica tarafından yapılan değişiklikler geri alınarak, Diyapazon tarafından değiştirilmiş önceki sürüm geri getirildi.
6. satır: 6. satır:


:<math>g={MG \over r^2}</math>'dir.
:<math>g={MG \over r^2}</math>'dir.

:
[[Kategori:Kütleçekim]]
:-Coğrafi kavram olarak yerçekimi;sıcaklıkla ters orantılıdır.Yerçekimi kutuplarda fazla iken Ekvator'da ise azdır. [[Kategori:Kütleçekim]] [[Kategori:Kuvvet sistemleri ve denge]]
[[Kategori:Kuvvet sistemleri ve denge]]

Sayfanın 20.58, 29 Aralık 2015 tarihindeki hâli

Dünyanın NASA'nın GRACE misyonunda ölçülen yerçekimi, ideal düz bir Yerküre'nin teorik çekimden farkı göstermektedir. Bu ideal şekle Dünya elipsoidi denir. Kırmızı bölgeler, çekimin idealden fazla olduğu yerleri, mâvi bölgeler de daha hafif olduğu yerlerdir. Animated version . Dünyanın NASA'nın GRACE misyonunda ölçülen yerçekimi, ideal düz bir Yerküre'nin teorik çekimden farkı göstermektedir. Bu ideal şekle Dünya elipsoidi denir. Kırmızı bölgeler, çekimin idealden fazla olduğu yerleri, mâvi bölgeler de daha hafif olduğu yerlerdir. Animated version .
Dünyanın NASA'nın GRACE misyonunda ölçülen yerçekimi, ideal düz bir Yerküre'nin teorik çekimden farkı göstermektedir. Bu ideal şekle Dünya elipsoidi denir. Kırmızı bölgeler, çekimin idealden fazla olduğu yerleri, mâvi bölgeler de daha hafif olduğu yerlerdir.
Animated version
Animated version
.


Yerçekimi, Dünya'nın kütleçekimidir. Dünya yüzeyinde veya yakınındaki nesneleri etkiler ve onlara yerçekimi ivmesini kazandırır. Dünya yüzeyinde tüm cisimler bu ivme ile düşerler. İvmenin Paris'teki değeri tam olarak 9,80665 m/s2 (metre bölü saniyekare)dir. M kütlesine sahip bir cisme doğru olan yerçekimi ivmesi

'dir.