Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Kullanıcı:Recep Tayyip Erdoğan sayfasına yönlendirildi
1. satır: 1. satır:
#YÖNLENDİRME [[Kullanıcı:Recep Tayyip Erdoğan]]
{| style="width: 80%; margin: 0 0 0 10%; border-collapse: collapse; background: #FBFBFB; border: 1px solid #aaa; border-left: 10px solid #FF4500;border-right: 10px solid #FF4500;"
|-
| style="width: 82px; padding: 2px 1px 2px 0.5em; text-align: center;" | [[Resim:Nuvola apps important.svg|75px|left]]
| style="padding: 0.5em 0.5em;" |<big><font color="red">'''BU SAYFAYA ERİŞİMİNİZ RECEP TAYYİP ERDOĞAN TARAFINDAN DURDURULMUŞTUR''' !</font></big><br><u>'''Bu sayfaya erişim hakkınız bulunmamaktadır.'''</u> Hemen Recep Tayyip Erdoğan sayfasına yönlendiriliyorsunuz.</u> Bu sayfaya erişmek istiyorsanız [[Recep Tayyip Erdoğan]]'a sorunuz.
|}





{{Televizyon bilgi kutusu
{{Televizyon bilgi kutusu
| adı = Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi
| adı = Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi

Sayfanın 09.40, 16 Ekim 2015 tarihindeki hâli

BU SAYFAYA ERİŞİMİNİZ RECEP TAYYİP ERDOĞAN TARAFINDAN DURDURULMUŞTUR !
Bu sayfaya erişim hakkınız bulunmamaktadır. Hemen Recep Tayyip Erdoğan sayfasına yönlendiriliyorsunuz. Bu sayfaya erişmek istiyorsanız Recep Tayyip Erdoğan'a sorunuz.



Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi
FormatDizi
SenaristErcan Mehmet Erdem (senaryo)
Birol Tezcan (tretman)
YönetmenSerdar Akar (1-2. sezon)
Doğan Ümit Karaca (1-2. sezon)
Zekeriya Kurtuluş (2. sezon)
Mustafa Altıoklar (2. sezon)
Sadullah Şentürk (3. sezon)
Tema müziği bestecisiCem Kısmet
Açılış müziğiPilli Bebek - Rahat
Bitiş müziğiPilli Bebek şarkıları
BesteciPilli Bebek - Cem Kısmet
Ülke Türkiye
Sezon sayısı3/3
Bölüm sayısı96 (bölümleri listesi)
Yapım
Yönetici yapımcıTarkan Karlıdağ
YapımcıTarkan Karlıdağ
MekânAnkara (1-96)
İstanbul (sadece 23 ve 27)
Bolu (sadece 89)
KameraCem Geneşke
Şafak Yıldız
Burak Emanet
Gösterim süresi75-90 dk (1-2. sezon)
60-75 dk (3. sezon)
Yapım şirketiAdam Film
Dağıtımcı firmaAdam Film
Yayın bilgileri
KanalStar TV (HD)
Görüntü formatı480i (SDTV)
720p (HDTV)
1080p (HDTV)
Ses formatıStereo
Yayın tarihi19 Eylül 2010 - 17 Mayıs 2013
DurumuSona erdi.

Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi, Emrah Serbes'in aynı isimli romanından esinlenerek hazırlanmış Türk polisiye televizyon dizisi.

Tarkan Karlıdağ yapımcılığında ilk bölümü 19 Eylül 2010 Pazar günü Star TV'de yayımlanmıştır. Başrol oyuncusu Erdal Beşikçioğlu'dur.Yardımcıları İnanç Konukçu, Fatih Artman, Berkan Şal'dır. Güven Kıraç de konuk oyuncu olarak Memduh Başgan rolünde bazı bölümlerde rol almaktadır. Dizinin yayınlanan bölümü sosyal video paylaşım siteleri dışında resmi web sayfasında da yayınlanmaktadır. Akıllı İşaretler Sembol Sistemi tarafından 1. sezon 7 yaş ve üzeri 2. ve 3. sezonlar için 13 yaş ve üzeri için uygun görülmüştür, saati 23:00'a alınıp süresi kısaltılmıştır. Ayrıca dizinin Star TV resmi sitesinde sansürsüz izleme imkanı da vardır.

1. Sezon tatili sırasında Behzat Ç. Seni Kalbime Gömdüm adlı filmini çekmiş ve diziyle entegre gitmiştir. Dizinin 2. sezonunun gecikmesinin nedenlerinden birisidir. 3. sezonun bitmesiyle birlikte 2. sinema filmi olan Behzat Ç. Ankara Yanıyor, dizinin devamı olmakla birlikte 1 Kasım 2013'te vizyona girmiştir.

Ayrıca dizi, çekim kalitesi yönünden de diğer dizilerden ayrılır. Dizi, "Canon 5D Mark III" fotoğraf makinesi ile çekilmiştir.

Konusu

Behzat Ç, 1985 yılında Polis Akademisi'nden mezun olmuş, cinayet bürosunda görev yapmakta olan bir polistir. Hizmet verdiği süre içerisinde almış olduğu cezalar nedeniyle hep başkomiser olarak kalmıştır. Ekibinde yer alan diğer polisler Harun, Hayalet, Akbaba, Eda, Emre Selim ve Cevdet ile beraber Ankara'da yaşanan cinayet olaylarını çözmeye çalışmaktadır.

1. Sezon

19 Eylül 2010 Pazar saat 20:00 da başlamıştır.Pazartesi 20:00 ve Salı 22:30 da yayınlanmıştır.Sonra eski saatine dönmüştür. Behzat'ın eski eşiyle yaşadığı problemler kızına karşı ilgisiz kalmasına sebep olur. Bir süre sonra kızı intihar eder. Behzat, bu olaydan olumsuz şekilde etkilenir. Behzat Ç. ve ekibi, birinci sezon boyunca bir yandan Behzat'ın kızının ölümüyle ilgili olabilecek kişilerle ilişki kurarken, bir yandan da her bir bölümde yaşanan farklı cinayetlerin çözümüyle uğraşırlar.

Behzat, birden fazla kadınla ilişki içindedir. Bunlardan biri eskiden beri tanıdığı ve evlenme teklif ettiği Bahardır. Bahar, bu teklifi reddeder. Diğer bir kadın, ekip elemanlarının müdavimi oldukları bir pavyonda şarkıcılık yapan Gönüldür. Bir başka kadın karakter ise Savcı Esradır.

Sezonun ilerleyen bölümlerinde Ercüment Çözer isimli bir seri katil diziye dahil olur. Ercüment, İstanbullu, zengin, gösteriş düşkünü bir iş adamıdır. Behzat ve ekibi 20. bölümün sonunda Ercüment'i yakalayarak tutuklamayı başarırlar. Ancak Ercüment derin devlet içindeki bağlantıları sayesinde yurtdışına kaçacaktır.

Leyla ile Mecnun adlı diziyle ortak bölüm çeken Behzat Ç, komedi dizisiyle birleştirdiği senaryosuyla beğeni toplamıştı.[1]

Dizinin sezon finalinde, Behzat Mine ile olan beraberliğinden bir çocuk olduğunu ve bunun ev arkadaşı Şule olduğunu, kızının gerçek katilinin de Şule olduğunu, Ercüment Çözer ile doğrudan bağlantısı olduğunu öğrenir.

Ayça Varlıer 1. sezonda kadrodan çıkartılan karakterlerden olmuştur. Ayrıca 1. sezonda diziye sonradan dahil olan Şule (Ayça Eren,2. bölüm), Ercüment (Nejat İşler,13. bölüm) ve Memduh (Güven Kıraç,13. bölüm) karakterleri dizinin kilit karakterlerindendir. Bir başka kilit karakterler ise Mine ve Güngör Şafak'tır (Enver Arcak). Dizide kendilerinden çok bahsedilir, fakat sadece 34. bölümde görülmüşlerdir. Dizinin 1. sezonu 38.Bolum ile sona ermistir.

2. Sezon

Dizi 13 Kasım 2011 Pazar saat 22:00-22:15-22:30 saatlerinde yayınlanmıştır. Dizi kadrosuna narkotik komiseri Suna rolünde Mine Tugay, psikolog Funda rolünde Yasemin Öztürk ve cinayet eski başkomiseri Aziz rolünde Ahmet Uğurlu dahil olmuştur. Dizinin ikinci sezonu 39. bölümüyle 13 Kasım 2011'de başlamıştır. Sezonun ilk bölümlerinde Esra, Harun, Akbaba, Hayalet, Cevdet, Eda ve Şevket, Ercüment'in tuzağına düşen Behzat'ı hapise düşmekten kurtarmak için uğraşırlar ve başarılı olurlar. Cinayetin Behzat'ın üzerine yıkıldığı ortaya çıktı. Fakat Behzat bunu da atlatmayı başarmış ve mesleğine sezonun ilk bölümlerinde geri dönmüştür.

Behzat bu sezonda kızının katilinin diğer kızı olduğunu öğrendiği için bu gerçekle yaşamaya devam edecektir. Bir yandan kendisinin yokluğunda ekip tarafından faili meçhule bırakılan cinayetleri çözecek, bir yandan Aziz Başkomiserin yürüttüğü Kesik Parmak Cinayetleri' nin katilini bulacak ve bir yandan da dizide işlenen cinayetler ile ilgilenecektir.

Ayrıca bu sezonun ilk bölümlerinde Savcı Esra'nın dizi boyunca bahsi bile geçmeyen, eskiden beri görüşmediği kardeşi Savaş diziye dahil olmuştur. Savaş, başına buyruk bir gençtir, bilgisayar mühendisliğini son sınıfta terk etmiştir. Şevket'in müdürü olduğu alışveriş şirketinde işe girer. Savcı Esra ile aralarında husumet vardır. Savaş geçmişte bir suç işlemiştir, Esra'ya da bu suçtan kendisini kurtaramadığı için kırgındır. Daha sonradan aralarındaki sorunları hallederler.

Behzat ise tek başına kaldığı zamanlarda 5-6 tane Behzat ile sesli düşünmektedir. Daha sonradan Kesik Parmak Cinayeti'nin günümüzdeki katilinin Suna olduğunu öğrenen Aziz, Suna'ya yardım etmeye başlar. Ekibin ise özel hayatları değişime girmiştir. Behzat, Savcı Esra ile evlenir. Şule'yi de artık kızı olarak kabul eder ve herkese teker teker bunu açıklamaya koyulur. Üç kişi bir aile olarak Savcı Esra'nın evinde yaşamaya başlar. Harun ve Eda ise Harun'un teklifi üzerine çıkmaya başlarlar. Akbaba ise daha önceden kimsenin bilmediği babası ile hesaplaşmaya kalkar. Hayalet ise Ilgın ve Elif arasında kararsızdır. Şevket ise boşanmak istememekte fakat Funda'yı da sevmektedir. Şevket; aynı zamanda Savaş ve Şule'nin arasını yapmaya çalışmaktadır. Şevket daha sonra boşanır ama Funda'nın ajan olduğunu öğrenir. Zaten daha sonra Funda öldürülür.

Bu sezon dizinin ana iskeletini oluşturan ve 15 yıl önceki cinayetlerin kopyası olan kesik parmak cinayetlerinin katili ise Suna olduğu ortaya çıkar. Suna öldürdükleri adamların bazı kızları tuzağa düşürdüklerini ve bu kızları kötü emellerine alet ettikleri için, bütün acı çeken ve öldürülen kadınlar için işlediğini söyler ve intihar eder. Gazeteci Elif ise bunu haber yapmak ister ama izin verilmez. Elif ise bunu roman olarak yazmaya karar verir.

Eski Kesik Parmak Cinayetleri'nin katili ise Cevdet tarafından bulunur. Fakat Cevdet bunu Hayalet dışında kimseye söyleyemez. Fakat daha sonradan Aziz Başkomiser katili bulur. Katil Akbabanın eski sevgilisidir.

Ercüment Çözer ise Avrupa'dan fırtına gibi döner. İhale soruşturması ile hala uğraşan Esra'yı önce içeri tıktırır. Savcı Esra ise sezon finalinde ölür. Ercüment Çözer ve Memduh Başgan ise tüm şüpheyi üzerine çeker.

Ayrıca sezon finalinde Bahri'nin Anne'ye çalıştığı anlaşılır.

3. Sezon

21 Eylül 2012 Cuma saat 22:30 ve 23:00 da yayınlanmaya başlamıştır. Behzat Ç. bu sezonda hayatındaki radikal değişmeleri anlatmaktadır. Karısı Esra'nın öldürülmesinden sonra Ercüment Çözer'i sorumlu tutar. Mesleğine ara verip sivil kimliği ile Savcının katilini aramaya başlar. Karşısına operasyonda olduğunu söyleyen ve Eylül adında sahte bir isim kullanan Zeynep Fidan çıkar. Kendisini narkotik komiseri olarak tanıtan bu gizemli kadın Behzat'a yardım etmeye çalışır. Ayrıca Behzat'a bu konuda annesine çalışan Bahri'de yardım eder.

Savcının katilini ararken hasbelkader Ercüment ile karşılaşır ve Ercüment ile birlikte hareket ederler. Ercüment, katili bulduğunu söyler ve Behzat'ın öldürmesini ister. Ancak Behzat katilin eski müsteşar olduğunu zanneder. Ercüment ise asıl katili eski müsteşardan öğrenir ve müsteşarı öldürür. Gerçek katil olan iş adamı İhsan'ı yakalar. İhsan, Ercüment'in işini baltalamak için Savcı Esra'yı öldürmüştür. Ercüment ise İhsan'ı yakalatır fakat Bahri'nin yardımı ile Ercüment'in müsteşarı öldürttüğünü kanıtlar ve Erüment'i yakalatır. Ercüment ise yurt dışına kaçar.

Gizemli kadın Zeynep Fidan bu sefer karşımıza pavyonda görev icabı çalışan Suzan olarak çıkar. Kendisinin aslında istihbaratçı olduğunu söyler. Ancak kim olduğu meçhuldür. Uyuşturucu bağımlısıdır. Daha sonraları bir hayat kadını olduğu ortaya çıkar. Behzat'ın annesi Behzat'ı takip etmesini ister. Aynı şekilde Anne'nin rakipleri de Anne'yi takip etmesini ister. Bu ikili arasında sıkışınca eylül Behzat'a her şeyi anlatır.

Harun ise Eda ile aynı evde yaşamaya başlamıştır ve Cevdet'e komşu olmuşlardır. Ayrıca Akbaba ise yanlışlıkla bir adamı vurmuş ve soruşturma geçirmiştir.

Diziye Barbaros ve Muzaffer adında iki seri katil dahil olmuştur. Babasının kendisine yaşattığı acılardan dolayı seri katil olan Barbaros, iş arkadaşı Muzaffer ile birlikte suçluları öldürmeye başlarlar.

Bütün bunlar olurken Esra'nın ölüm emrini Bahri'nin verdiğini, Bahri'nin Anne'yi sattığı ortaya çıkar. Bunu öğrenen Barbaros ve Muzaffer , Esra'nın ölümüne sebep olan insanları (hakim babası,milletvekili,iş adamı vs.) bir araya toplar. Hepsini teker teker öldürdükten sonra Muzaffer yanlışlıkla intihar eder. Behzat gelip annesini kurtarır. İçeride kalan iki kişi olan Barbaros ve babası ise bombalı intihar ile havaya uçarlar.

Ayrıca Emre'nin Berna'nın eski sevgilisi olduğu ortaya çıkar. Emre, Şule'nin katil olduğunu kanıtlar. Şule, cinayetten dolayı tutuklanarak hapse atılır.

Dizinin finalinde Behzat Ç. açığa alınır ve Ankara'yı terkeder.

Karakterler

Karakter Oyuncu Bölüm Açıklama
Behzat Ç. Erdal Beşikçioğlu 1-96 Başkomiser, diziye adını veren karakter, Cinayet Büro Amiridir. Polis Akademisi'nden 1985 yılında mezun olmuş; dönem arkadaşlarının çoğu polis teşkilatında daha üst görevlerde bulunduğu hâlde, o yükselememiştir. Kendisine has sorgu yöntemleri, zanlılara karşı şiddet içeren davranışları olmakla birlikte samimi, dürüst, dost canlısı, ekibini her türlü olumsuz durumdan koruma amacı güden bir tavıra sahiptir. Gençlerbirliği taraftarıdır. Dönem arkadaşlarınınkine eş imamesinde "A" harfi bulunan ve hiç elinden düşürmediği bir tespihi vardır. Yakın çevresindeki iş arkadaşlarına, karısına, abisine, Şule'ye olan sevgisini asla belli etmez fakat onları çok sever ve korumak için elinden geleni yapar. Kızını kaybetmesinin acısı biraz dinmiştir fakat bunu öteki kızı Şule'yi kabullenerek dindirmeye çalışmıştır. Savcı Esra ile kısa bir süre evli kalmıştır. Karısını da kaybedince karısının katillerini sivil kimlik ile aramaya başlar. Annesinin ölmediğini, karısının katilinin azmettiricisinin Bahri olduğunu öğrenir. Şule'nin hapse girmesi ile iyice yıkılır. Açığa alınır.
Harun Sinanoğlu Fatih Artman 1-96 30 yaşlarında, kaba bir karakterdir. Normal hayatta saf fakat cinayet işlerinde zeki bir duruşu vardır. Mizah anlayışı iyi değildir. Sekiz yıldır Behzat Ç. ile beraber çalışmaktadır. Arkadaşları arasında "Tosun Paşa" olarak anılır. İnisiyatifini sonuna dek kullanır. İyi koşmak ve dövüşmek gibi fiziksel özellikleri vardır. İyi bir sürücü ve motorlu taşıtlar uzmanıdır. Ankaragücü taraftarıdır. Eda'ya olan sevgisini defalarca belirtmiş, fakat belli bir süre karşılık görememiştir. Bir ara Larissa adından Ukraynalı bir kızla tanışmış fakat kız kendisini dolandırıp onu terketmiştir. Kendisi sonunda sırf inat için annesinin bulduğu Meliha isminde tesettürlü bir kızla nişanlanmıştır. Eda'nın Selim'i terkettiğini öğrenince nikahtan kaçmıştır. Eda'yı ise dudağından öpmüştür. Son zamanlarda ise iyice gırtlaktan kesilmiş ve 20 kilo vermiştir. Eve dönüp babası tarafından affedilince tekrar yemeğe başlamıştır. Daha önceki sevgilisi Larissa tekrar meydana çıkmış ve annesinin hasta olduğu yalanını söyleyerek Harun'u inandırmıştır. Daha sonra Larissa'nın hapse girmesinden sonra Eda ile çıkmaya başlamıştır. Belli bir süre sonra ise Eda ile yaşamaya başlamıştır. Cevdet ile Aslı'nın yakınlaşmasına artık sıcak bakmaya başlamıştır.
Sabri Özay İnanç Konukçu 1-96 Hayalet diye anılır. Gerçek adı Sabri'dir ama hiç geçmez. Ekibin olup bitenler hakkında en çabuk haber alan personelidir. Her türlü çevre araştırması ve istihbarat işini üstlenir, aranan tanıkları ve şüphelileri en kısa süre içerisinde bulur. Tavrı ve duruşu belli belirsizdir, keskin hareketler yapmaz, su gibidir. Gözden hemen kaybolur, nereden geldiği belli olmaz. Bu nedenle hayalet diye adlandırılmıştır. Yeri geldiğinde halkın yanında olup gecekondusu yıkılan insanlara destek olur. Tanıştığı Feride ile kısa süreli bir ilişki yaşar. Bir bölümde Feride'nin kocasını öldürdüğünü öğrenir ve ona yardım etmek isterken başını büyük bir dertten son anda kurtarır. Bir bölümde henüz küçükken solcu babasının yerini zorla polise söylemiştir. Daha sonra 44. bölümdeki Cumartesi Anneleri bölümünde kendisine babasını zorla buldurtan polis ile yüzyüze gelmiştir. Daha sonra gazeteci Ilgın'a aşık olmuş, sonraları ise Elif adında bir gazeteciye gönlünü kaptırmıştır. En son Suna başkomiser ile aralarında kısa süreli bir ilişki yaşanmıştır.
Eylül Sezin Akbaşoğulları 70-96 Gerçek adı Eylül'dür. Kendini önce narkotik operasyonunda bulunan bir narkotik komiseri olarak tanıtır. Daha sonra istihbaratçı olduğunu söyler ve pavyonda bir görevde olduğunu söyler. Uyuşturucu bağımlısıdır. Kim olduğu 81. bölüme kadar meçhuldür. Ama o bölümde öğreniriz ki aslında bir hayat kadınıdır ve Eylül dışındaki bulunduğu diğer konumlar Behzat'ın hayalinden ibarettir. Behzat'ın annesi tarafından Behzat'ı izlemek ve onun hakkında anneye bilgi vermek için görevlendirilmiştir.
İsmet Arif Karasu Berkan Şal 1-96 Akbaba diye anılır. Akademiden değil, çekirdekten yetiştiği için komiserlik rütbesinde kalmıştır. Bütün yaralama ve cinayetlere ilk elden bakan cinayet büro elemanıdır. Ölenlerin ve öleceklerin kokusunu alalabilmektedir. Bu yüzden Akbaba olarak adlandırılmıştır. Hastanede yaralıların başında bekleye bekleye kendi çapında bir tıp kültürü edinmiştir. Yaralanma çeşitlerinin hepsini bilir, kimi zaman 112 gelene kadar ilk yardımda bulunur.Özel hayatına Nazlı adında bir kadın girmiş, Nazlı'ya Akbaba'nın amcası önce tecavüz etmiş daha sonra hapse girmemek için Nazlı ile evlenmiştir.Fakat Akbaba'nın amcası, Nazlı'yı çeşitli erkeklere satmaya başlayınca, Nazlı kendisine tecavüz edenlerin (çiftçi, imam , öğretmen vs.) önce parmaklarını kesip sonra öldürmüştür. Ayrıca Nazlı'dan ötürü ailesi ile konuşmamaktadır. İşlediği cinayetlerin bir benzeri daha işlenmeye başlayınca Cevdet ve Aziz Başkomiser tarafından bütün şüpheleri üstüne çeker fakat katilin aslında Nazlı olduğunu itiraf eder. Silah kullanamaz lakin Hayalet'i korumak için ve Behzat'ı yaraladğı için iki tane adamı vurmuş ve öldürmüştür.
Eda Akkaya Seda Bakan 1-96 Komiser yardımcısı, güzel bir kadındır. Sürekli Behzat Ç.'den dışarıda katilleri yakalamaya gitmeyi ister fakat Behzat Ç. bir kadından cinayetçi olacağını düşünmediği için Eda'nın katilleri yakalamaya gitmesini istemez. Kaba bir karakter olan Harun yerine daha yakışıklı ve kibar olan Selim'i tercih etmiştir ve nişanlanmışlardır fakat Selim'in kendisini aldattığını da öğrenmiştir. 38. bölümde Selim'den ayrılmıştır. 61. Bölümde ise Harun'un değerini anlayıp onunla çıkmaya başlamıştır. 71. bölümde ise aynı evde yaşamaya başlamıştır.
Cevdet Berke Üzrek 4-96 Ziraat Mühendisliği okumuştur fakat iş bulamadığı için polisliğe geçiş yapar. Çevreye karşı duyarlıdır. Harun'un kız kardeşi Aslı ile sevgilidir. Bununla ilgili olarak Harun ile aralarında kısa süreli tatsızlıklar yaşanmıştır. Ekibe en son katılan kişi olduğu halde kendini zamanla Selim'den daha çok kabul ettirmiştir. Fakat Selim gidince tekrar zayıf halka konumuna düşmüştür. Kesik Parmak Cinayetleri ile ilgili kendisine bırakılan CD'deki işkence görüntüleri nedeniyle kendisinin cinayetler ile alakalı olduğunu düşünür. Bunun için Akbabalarda kalmaya başlar ve onlarla ilişkilerini kısa sürede iyileştirir. Fakat Harun'a göre hala antipatik bir duruş sergilemektedir. 44. bölümde vurularak yaralanmış ve tüm alakayı üzerine toplamıştır. 41. Bölümde Aslı'ya evlenme teklifi etmiştir. İlerleyen bölümlerde geçmişte işlenen kesik parmak cinayetleri dosyasıyla ilgilenip , katilin Akbaba veya Nazlı olduğuna karar verir. 78. bölümde Akbaba'nın evinde katilin Nazlı olduğunu tüm ekip öğrenir. Cevdet'in Anne ve Babası Aslı'yı istemek için Ankara'ya gelmişlerdir. 84. Bölümde Aslı'nın eski erkek arkadaşı Umut'u başından vurarak öldürmüş ve psikolojisi bozulmuştur.
Tahsin Yılmaz Eray Eserol 1-96 Behzat ile aynı yıl akademiden mezun olmuş; fakat emniyet müdürlüğüne kadar yükselmiştir. Kraldan çok kralcıdır. Behzat'ın üstü olmasına rağmen onunla hala arkadaş gibi konuşabilmektedir. Çoğu zaman da kavga ederler. 2. Sezon finalinde ise tayini çıkar fakat durdurmayı başarır.
Şule Şafak Ayça Eren 1-96 Behzat'ın büyük kızı, öz kardeşi Berna'nın katilidir. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde okumaktadır. Görünürde çılgın bir yaşayışa sahiptir. Behzat Ç. ile rehabilitasyon merkezinde tanışmışlardır. Behzat kızı Berna'nın ölümüyle sarsıldıktan sonra Şule'yi kızı gibi sever, tüm kötülüklerden korumaya çalışır. Bir bölümle ona Berna diye seslendiği olmuştur. Behzat Ç. ilk sezonun finalinde Berna'nın katili ve Mine'den olma öz kızı olduğunu öğrenmiştir. Fakat daha sonraları Behzat'a pişman olduğunu söyler. Daha sonra Şule pişman olduğunu söyler ve Behzat ile ilişkilerini düzeltmeye başlarlar ve baba-kız olmaya çalışırlar. Emre ile yakınlaşmaya başlar. Daha sonra Emre'nin Berna'nın eski sevgilisi olduğunu ve kendisinin suçunu meydana çıkartmaya çalıştığını öğrenir. Şule, final bölümde Berna'yı öldürdüğü ortaya çıkar ve hapse girer.
Emre Engin Öztürk 70-96 Olay Yeri İnceleme komiseri ama bir süre sonra Cinayet Şube'ye geçer. Biraz takıntılı, psikopat ve her şeyi kitabına uydurmaya çalışan bir tiptir. Sinirli ve agresiftir ama bunu dışarı yansıtmaz. Şule'yle yakınlaşmaya başlamıştır. Ancak daha sonra Bahriyle çalıştığı,Berna'nın sevgilisi olduğu ve Berna'nın katili olan Şule'yi yakalayacak delilleri toplamak için Şule ile yakınlaştığı ve Cinayet Büro'ya geçtiği ortaya çıkmıştır. Şule için yeterli kanıtları toplayıp onu deşifre etmiştir.
Şevket Ç. Ege Aydan 1-96 50 yaşlarındadır. Behzat Ç.'nin ağabeyidir, bir alışveriş merkezinin müdürüdür. Oturaklı bir tipi vardır. Çok bilmiştir, kendine güveni tamdır, dışa dönüktür. Senelerdir Behzat Ç.'nin arkasını toplamaya çalışır. O soruşturma geçirdikçe, Şevket araya adam sokmaktadır. Yüksek mevkilerde hatırlı dostları vardır. Sürekli olarak Behzat Ç.'nin sürülmesini ve açığa alınmasını engeller. Kızsa da bağırsa da, kendi açısından hep onun iyiliğini ister. Her ne kadar Behzat ile aralarında sorun olsa o, Behzat ve ekipteki diğer kişiler (Hayalet, Akbaba, Harun, nadiren Selim ve Cevdet) ile birlikte meyhanede içerler. Birçok defa kaçırılmıştır. 62.bölümde karısından resmi olarak boşanmış, çocuğunun velayetini eski karısı Nesime'ye bırakmıştır. Kısa süre Funda adında bir ajanla birlikte olmuş, daha sonra ayrılmıştır. Daha sonradan patronu Reşat Bey'in kimlere çalıştığını Behzat sayesinde öğrenmiştir.
Memduh Başgan Güven Kıraç 15-73 Emniyette üst düzey yönetici. Ercüment'in hamisi. Kontrgerilla şefi. Behzat Ercüment'i tutuklayınca, cezaevine mahkûm götürecek aracın komutanı olan jandarma başçavuşun kılığına girerek Ercüment'i kaçırmıştır. Sezon finalinde Büyük Abi'den Ercüment'i vurması emrini alır fakat kendisinden habersiz plan değişir ve gittiği yerde Ercüment Çözer tarafından altıpatlarda kalan son mermiyle yaralanmıştır. 1. sezonda öldürüldü gibi görülse de 2. sezonda ölmediği ve herkesin kendisini öldü bildiği ortaya çıkmıştır. Kendisinin ölüm fermanını imzalayanlardan intikam almak için Savcı Esra ve Behzat ile işbirliğine hazırdır. Fakat beklediği karşılığı bulamayınca kendini Abi'ye ve Ercüment'e affettirme peşindedir. İlerleyen bölümlerde Abi'yi öldürür ve onun yerine geçerek Büyük Patron olur. Ercüment Çözer ile birlikte yine iş yapmaya başlar.
Aslı Sinanoğlu Zeynep Koltuk 1-96 Harun'un kızkardeşidir. Cevdet ile ilişkisi vardır.
Anne Yıldız Kültür 30-96 Behzat ve Şevket'in anneleridir. Her şeyin başındaki isimdir. Memduh'un en büyük düşmanıdır. Rahmet Albay'ı terkedip bir paşayla evlendiği için Behzat ona kızgındır, ama o çocuklarını hep uzaktan kollamıştır. 67. bölümde öldüğü sanılsa da 69. Bölümde yaşadığı ortaya çıkmıştır. Bahri tarafından kandırılmıştır. Final bölümde ölümün eşiğinden dönmüş, Behzat annesini kurtarmıştır.
Ceyda Elvin Beşikçioğlu 1 Behzat Ç.’nin eski karısıdır. Bir bankacının kızı olduğu için gözü yükseklerde olmuştur. Behzat Ç. ile evliyken depresyona girmiş, gittiği psikiyatra âşık olmuş, sonra da evlenmişlerdir. On yıldır Yunus ile evlidir. Berna ile arası iyi değildir. Bir bölümde Behzat'ın evini basmış ve dağıtmış, kızının ölümünden Behzat'ı sorumlu tutmuştur. İlerleyen bölümlerde Yunus'tan boşanmış ve Berna'nın öldürüldüğe inanrak Behzat'ın suçlu olmadığın anlamıştır. Şule ile yakın ilişkiler kurmaya çalışmaktadır. İlerleyen bölümlerde Şule'yı Berna sanmaya başlamış ve delirmiştir. Tımarhanede tedavi görmüştür. Daha sonra Bahri sayesinde Şule'nin katil olduğunu öğrenince intihar etmek istemiştir. Final bölümde Emre ile görününce Şule'yi deşifre etmesinde Ceyda'nın da parmağı olduğu ortaya çıkmıştır.
Hüseyin Remzi Evren 1-96 Behzat Ç. ile üç yıl beraber çalıştıktan sonra mesleği bırakıp Sakarya'da küçük bir meyhane açmıştır. Zorlamasız bir muhabbeti vardır. Behzat Ç. sık sık onun yanında alır soluğu. Behzat'ın her uğrayışında soğuk birasını ikiletmez, Behzat, sinirli bir halde geldiğindeyse sinirlerini yatıştırır. Kavga çıktığı takdirde dindirmesini iyi bilir. Behzat ile aralarında bir kaset yüzünden ufak tatsızlık yaşansa da Behzat ile araları hiç açılmamıştır. Son sezon finalinde ise Savaş, Şule ve Şevket'i Ercü ve Memduh'tan korumak için saklamıştır. Finalde ise Şule'yi korumak için saklamıştır.

Diziden Çıkarılan Karakterler

Diziden çıkarılma sırasına göre sıralanmışlardır.

Karakter Oyuncu Açıklama Son Oynadığı Bölümü
Berna Ç. Hazal Kaya Behzat'ın kızı. İlk bölümde üvey kardeşi Şule tarafından öldürülür ama özel bölümlerde flashback sahneleriyle dizide konuk oyuncu olarak oynar. 1. Bölüm
Müfettiş Seda Akman Behzat Ç.'yi soruşturmaya gelen müfettiş. En son bir karakol cinayeti bölümünde görüldü. Daha sonra ortadan kayboldu. 10. Bölüm
Alp Harun Tekin Berna'nın eski sevgilisiydı, hapçıydı. İlk bölümde hapse girmiştir. Daha sonra hapisten çıkmıştır fakat Behzat yüzünden tekrar hapse girmiştir.[2] 22. Bölüm
Gönül Pelinsu Pir Behzat'ın dostuydu. Pavyonda çalışan bir şarkıcı. Ankara'dan ayrıldı. 36. bölüm
Bahar Ayça Varlıer Behzat'ın eski nişanlısıydı. Ceyda'dan daha eskidir. İlerleyen bölümlerde çocuklarıyla Ankara'dan ayrıldı, İstanbul'a yerleşti.[3] 32. bölüm
Gazeteci Ilgın Aslı Tandoğan Gazeteci bir kızdır. Görüldüğü ilk bölümde hapse girmiştir. Kısa bir süre Hayalet ona aşık olmuştur. 34. Bölüm
Güngör Şafak Enver Arcak Mine'nin eski kocası, Şule'nin üvey babası. İnşaatta çalışıyor. Ercüment tarafından öldürülmüştür. 34. Bölüm
Sabiha Dizide öldürülme şüphesi olan karakterdir. Aziz Başkomiser ile araları vardır. Suna tarafından büyük bir tuzakla öldürülür. 50. Bölüm
Abi/Patron Zafer Algöz Dizide Büyük Abi rolünü üstlenen istihbarat şefiydi. Birkaç bölümde bir konuk oyuncu olarak girmekteydi fakat Memduh Başgan tarafından öldürüldü. 51. Bölüm
Psikolog Funda Yasemin Öztürk Reşat Bey'in adamıdır. Şevket ile bir ilikşi yaşamış fakat sonra öldürülmüştür. 67. Bölüm
Suna Mine Tugay Narkotik komiseridir. Kesik Parmak Cinayetlerin günümüzdeki katilidir. Hayalet ile ilişki yaşamıştır. Yakalanacağını anlayınca intihar eder.[4] 67. Bölüm
Aziz Ahmet Uğurlu Görevinde başarılı, Behzat Ç.’nin yaşlı haline benzeyen oldukça tecrübeli bir başkomiserdir. Eski cinayetçilerdendir. Kesik Parmak Cinayeti'ni yürütmüş ve sonra emekliye ayrılmıştır. Kesik Parmak Cinayetleri tekrar başladığı için ekibin yönetimini kendisinde olmasını istemiştir. Suna'nın parmak katili olduğunu bilen tek kişidir. Suna'nın katil olduğunu öğrenen bir kızı öldürdüğü gerekçesiyle tutuklanır. Daha sonra cezaevinden çıkartılır. Kesik parmak cinayetlerinin katilini yani Nazlı'yı tek başına bulur ama Akbaba'nın ikna etmesiyle serbest bırakır. 2.sezon finalinde diziden ayrılmıştır. 69. bölüm
Esra Ç. Canan Ergüder Cumhuriyet savcısı, ilerleyen bölümlerde Behzat'ın karısıydı. 2.sezon finalinde öldürülmüştür.[5] 69. Bölüm
Savaş Yamaç Telli Savcı Esra'nın kardeşidir. Yıllar önce işlediği bir hırsızlık suçu yüzünden içeri girmiş ve bunun suçlusu olarak ablasını görmüştür. Yıllar sonra Ankara'ya gelmiştir, bir süre sonra ablasıyla barışır ve araları düzelir. 3. sezonda ablasının ölümünün ardından Ankara'dan ayrılmıştır. 70. Bölüm
Selim Hakan Hatipoğlu Cinayet büroda komiser yardımcılığı, olay yeri incelemede ise komiserlik yaptıktan sonra tayin edilmiştir. Cinayet bürodan ayrıldıktan sonra Memduh Başgan'a hizmet etmeye başlamıştır. Savcı Esra'nın ölümünde parmağı olduğu bilinmektedir. Memduh Başgan ile ilişkisi kesilince Bahri tarafından saklanmaktaydı. Daha sonra Tacikistan'a tayin edildi. 70. Bölüm
Ercüment Çözer Nejat İşler Psikopat birini canlandırır. Soğukkanlıdır, kendisine saygısızlık edenin gözünün yaşına bakmaz. Arkası sağlamdır, bir defa kendisine vurduğu için sürekli Behzat Ç. ile uğraşır. Çözer Holding'in, birçok şirket, vakıf, dernek vb. yerlerin sahibidir, devlet ihalelerinde görülür. Çeşitli devlet adamları ve bürokratları şantaj ve tehditle makamlarında tutar. Şule'nin Behzat'tan intikam almasını o sağlamıştır. Son sezon finalinde ise Esra'yı içeri tıkmıştır fakat elinde olmayan bir sebepten ötürü Savcı Esra ölmüş, şüpheleri üstüne çekmiş ve bir numaralı şüpheli konumuna düşmüştür. Behzat ile son karşılaşmasında birlikte hareket ederler ve savcının katilini bulurlar. 73. Bölüm'de Behzat yüzünden hakkında yakalama emri çıkarılmış fakat başka bir kimlik ile yurt dışına kaçmıştır. 73. Bölüm
Bahri Emre Erçil Anne'nin adamıdır. Behzat ve Şevket'in annesine çalışmaktadır. Bazen Ercüment, Memduh, Şevket gibi insanlar ile mesleği gereği çalışma durumda kalır. Aslen Anne Ç. ile çalışmaktadır. Savcı Esra'nın ölümü konusunda Behzat Ç.'ye yardım eden bir numaralı isimdir. Ayrıca annenin yaşadığını bilen nadir kişilerdendir. En son Savcı Esra'nın gerçek katili olduğu ortaya çıkar. Barbaros ve Muzaffer tarafından öldürülür. 96. Bölüm
Muzaffer Gökhan Yıkılkan Seri katildir. Barbaros'un adamıdır. Final bölümde yanlışlıkla intihar eder. 96. Bölüm
Barbaros Serdar Orçin Seri katildir. Babasına olan kini yüzünden suçluları öldürür. Final bölümünde Esra'nın katillerini teker teker öldürerek kendisini ve babasını bombalamıştır. 96. Bölüm

Behzat Ç.'nin soyadı

Behzat'ın makam odasındaki masasında isimliği ancak soyadının ilk harfi olan Ç harfine kadar görülebilir. Gerisinin üzerine yapışık Gençlerbirliği rozeti bulnur. Ayrıca Berna'nın mezarı, telefon rehber kayıtları, imzalarda da Ç.'nin gerisi görülmez. İmza atarken, isim yazarken bir aksilik olur (kalem biter vb...). Herhangi bir evrakta soyadı buzlanır. Dizide ise soyadının bahsi geçmemiştir.

Yazar Emrah Serbes'in dostu olduğu bilinen Murat Uyurkulak'a göre, şair Ayhan'a, babasının ismi olan Behzat Çağlar'dan dolayı bir saygı duruşudur.[kaynak belirtilmeli]

Yayın takvimi

Sezonlar

Sezon Yayınlandığı Gün-Saat Çekilen Bölüm sayısı İlk Bölüm Final Kanal
1. sezon Pazar 20:00/Pazartesi 20:00/Salı 22:30 38 19 Eylül 2010 26 Haziran 2011 Star Tv, Star Tv HD
2. sezon Pazar 22:00-22:30 31 13 Kasım 2011 17 Haziran 2012 Star Tv, Star Tv HD
3. sezon Cuma 22:30-23:00 27 21 Eylül 2012 17 Mayıs 2013 Star Tv, Star Tv HD

Yayın Hakları'nın Satılması ve Kısa Süreli TVen Macerası

Daha önce, Behzat Ç‘nin TVen’de yayımlanacağını duyrulmuştu; bunun sebebi, Doğuş Grubu’nun Behzat Ç’nin yayın hakkını satın almış olmasıydı. Doğuş Grubu, Star TV’yi de satın aldığı için Behzat Ç, yine eski kanalında, yani Star TV’de yayımlanacak. Haliyle TVen üzerine kurulu tüm projeler Star TV'ye kaydırıldı. İçlerinde kuşkusuz Behzat Ç. de var. Böylelikle Behzat Ç. varolmayan bir kanala transfer olma, transfer olduğu kanalda yayınlanmadan başka bir kanala transfer olma ilklerini yaşayan dizi olmuştur. 13 Kasım 2011 günü, yeni sezonun ilk bölümü Star TV'de oynamıştır.

Ödüller

  • Ankara'nın yer olarak seçilmesi ve Ankara'yı tanıtması nedeniyle 2010 yılı Kültür Turizm ve Çevre Gazetecileri Derneği (Külturçev) tanıtım ödülüne layık görüldü.[6]
  • Ayaklıgazete.Com internet sitesinin organize ettiği 2010 Yılı Televizyon Yıdızları Ödül Töreninde Behzat Ç. en iyi polisiye dizi ödülüne layık görüldü.[7]
  • Antalya Büyükşehir Belediyesi ile Antalya Kültür Sanat Vakfı'nca (AKSAV) düzenlenen 2. Antalya Televizyon Ödülleri'nde en iyi drama dizisi senaryo kategorisinde dizi senaristi Ercan Mehmet Erdem ödüle layık görülmüştür.[8]

Popüler kültüre etkileri

  • Aldığı reyting oranları nedeniyle sürekli günü değişen dizi, izleyicilerden gelen tepkiler üzerine tekrar pazar gününe alınmıştır[9]
  • Dizinin kaldırılacağı yönündeki söylentilere karşı tepki gösteren Gençlerbirliği taraftarı diziye destek verme kararı almıştır.[10]
  • Dizinin popülerlik kazanması nedeniyle İstanbul dışında çekimleri yapılan dizilere ilgi artmıştır. Bu nedenle İzmir'de İzmir çetesi, Bursa'da Sırat dizileri yayına girmiştir.
  • Dizinin kamuoyunda ve internette yoğun bir şekilde tartışılması ve yorumların yapılması nedeniyle reyting ölçümleri bir kez daha tartışılır hale gelmiştir.
  • Erdal Beşikçioğlu'nun ve Ayça Eren'in katıldığı Disko Kralı programında Okan Bayülgen "Behzat Ç.'nin çok acayip takipçileri var ama oyuncularına sorarsan reytingleri takipçileri doğrulamıyor çünkü takipçileri internet üzerinden izliyorlar." ve "Tahminlerime göre birkaç sene içerisinde reyting sistemi yok olacak. İnternet ölçümleri reyting ölçümlerine karışacak." şeklinde yorumlar yapmıştır.[11]
  • Dizinin 4. bölümünde cinayet kurbanı Toygar karakterinin eşcinsel, entel ve Türk Müziği düşmanı olarak gösterilmesi Radikal Gazetesi yazarı Deniz Gedizlioğlu tarafından ayrımcılık olarak eleştirilmiştir.[12]
  • Dizinin başrol oyuncusu Beşikçioğlu diziden dolayı Emniyet güçlerinin saygınlığıyla oynandığına dair eleştirileri reddederek yapılanın bir edebiyat uyarlaması olduğunu vurgulamıştır.[13]

Ayrıca bakınız

Kaynaklar

  1. ^ "Behzat Ç. Leyla ile Mecnun dizisiyle birleşti". www.haberdar.com. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2011. 
  2. ^ http://www.diziteyze.com/?id=136
  3. ^ "'Hayatın şalterini kapatmak istediğim zamanlar oldu'". posta.com.tr. 14 Mayıs 2011. 22 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ http://www.dipnot.tv/31655/BEHZAT-c-KADiN-CiNAYETLERiNE-DiKKAT-cEKTi-Dizinin-sahnesi-geceye-damga-vurdu-.aspx
  5. ^ http://www.posta.com.tr/magazin/HaberDetay/Savci-Esra-neden-oldu-.htm?ArticleID=127945
  6. ^ "Behzat Ç.'ye ödül!". Haber Türk. Erişim tarihi: 22.11.2010.  Tarih değerini gözden geçirin: |erişimtarihi= (yardım)
  7. ^ "2010 YILININ EN İYİ POLİSİYE DİZİSİ BEHZAT Ç., ÖDÜL SEVİNCİNİ TÜM EKİBİYLE YAŞADI". Ayaklıgazete.Com. Erişim tarihi: 13.04.2011.  Tarih değerini gözden geçirin: |erişimtarihi= (yardım)
  8. ^ "2. Antalya Televizyon Ödülleri sahiplerini buldu - GALERİ". Haber Türk. Erişim tarihi: 01.05.2011.  Tarih değerini gözden geçirin: |erişimtarihi= (yardım)
  9. ^ "Behzat Ç. ızdıraptan kurtuldu, eski gününde". Televizyon Gazetesi. Erişim tarihi: 05.12.2010.  Tarih değerini gözden geçirin: |erişimtarihi= (yardım)
  10. ^ "Behzat Ç.'ye tribün desteği". Haber Türk. Erişim tarihi: 05.12.2010.  Tarih değerini gözden geçirin: |erişimtarihi= (yardım)
  11. ^ "Okan Bayülgen'den Behzat Ç. Yorumu." Go Forum Türkiye. Erişim tarihi: 23.03.2011.  Tarih değerini gözden geçirin: |erişimtarihi= (yardım)
  12. ^ "Sana geliyoruz Behzat Ç.!". Radikal Gazetesi. Erişim tarihi: 02.11.2010.  Tarih değerini gözden geçirin: |erişimtarihi= (yardım)
  13. ^ 24 Şubat 2011 tarihli soL haberi 10 Mayıs 2011 tarihinde erişilmiştir

Dış bağlantılar