Wat Tyler: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
kaynaklarda geçmektedir.
YBot (mesaj | katkılar)
k ön ayak → önayak
1. satır: 1. satır:
'''Wat Tyler''' (d. [[4 Ocak]] [[1341]] - ö. [[15 Haziran]] [[1381]]) [[İngiliz]] devrimci lider. [[İngiltere]]'de reformlara ön ayak olmuş ve sonunda öldürülmüştür.
'''Wat Tyler''' (d. [[4 Ocak]] [[1341]] - ö. [[15 Haziran]] [[1381]]) [[İngiliz]] devrimci lider. [[İngiltere]]'de reformlara önayak olmuş ve sonunda öldürülmüştür.
== Hayatı ==
== Hayatı ==
[[Dosya:DeathWatTyler.jpg|thumb|right|290px|Wat Tyler'ın [[Londra]] belediye başkanı tarafından öldürülmesi]]
[[Dosya:DeathWatTyler.jpg|thumb|right|290px|Wat Tyler'ın [[Londra]] belediye başkanı tarafından öldürülmesi]]

Sayfanın 17.07, 4 Eylül 2015 tarihindeki hâli

Wat Tyler (d. 4 Ocak 1341 - ö. 15 Haziran 1381) İngiliz devrimci lider. İngiltere'de reformlara önayak olmuş ve sonunda öldürülmüştür.

Hayatı

Wat Tyler'ın Londra belediye başkanı tarafından öldürülmesi

Tyler'ın yaşamı hakkında çok az bilgi bulunmaktadır. Essex kentinde 1341 yılında doğduğu ve tuğla ustası olduğu bilinmektedir. Ailesi ve başından geçenler hakkında bilgi bulunmamaktadır.

Devrim

Tyler, köleliğe ve işçilerin ezilmesine her zaman karşı olduğunu belirtmiştir. Köleliğin kaldırılmasını, işçilere daha geniş haklar verilmesini ve derebeylik rejiminin zayıflamasını istiyordu. Ayaklanma daha başlamadan Fransa'da da buna benzer ayaklanmalar başladı. Bundan güç alan İngiliz köylüleri ve işçileri, liderleri Tyler ile Essex'ten Londra'ya doğru yürüyüş başlattı. İngiliz yönetimi bu ayaklanmayı kanla bastırmayı kesinlikle reddetti. Ancak İngiliz derebeyleri endişeliydi. Tyler'ın isteği yerine gelmesi halinde işçilerin hakları hayli genişleyecek, kölelik kaldırılacak ve belki de derebeylik rejimi yıkılacaktı. Tyler ve diğer önderleri Orta Çağ tarihçilerinden etkilenmişti. Okudukları tarih kitapları derebeylik rejimini eleştiren bir tutumdaydı. Bu kitapların da etkisiyle ayaklananların sayısı arttı. Londra'ya büyük bir kalabalık olarak yığıldılar. İngiltere kralı II. Richard, Tyler'ın gelmesini kabul etti. Tyler, isteklerin yer aldığı bir liste ve etkili bir konuşma hazırladı. Kral II. Richard'ın yakınına geldi. Tam o sırada Londra belediye başkanı Wat Tyler'ı kılıç darbesiyle öldürmek istedi. Kral II. Richard, Wat Tyler'ı korumak için önüne atıldıysa da artık çok geçti. Wat Tyler ölmüştü. Belediye başkanına ceza verildiği konusunda kesin kaynak bulunmamaktadır. Wat Tyler'ın ölümünü duyan kalabalık öfkelendi. Londra karıştı. Bu nedenle devrin İngiliz hükümeti, kalabalığa bu istekleri yerine getireceğine dair söz verdi. İstediğini alan kalabalık, Wat Tyler'ın ölüm üzüntüsüyle dağıldı. Kalabalığın dağılmasını bekleyen devrin İngiliz hükümeti sözünü tutmadı ve bu istekleri reddettiğini ilan etti.

Kaynakça