Kazılı, Pertek: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Peykbot (mesaj | katkılar)
k →‎Tarihçe: +düzen, değiştirildi: hikaye → hikâye
Değişiklik özeti yok
40. satır: 40. satır:
== Kültür ==
== Kültür ==
Köyün [[gelenek]], görenek ve [[yemek]]leri hakkında bilgi yoktur.
Köyün [[gelenek]], görenek ve [[yemek]]leri hakkında bilgi yoktur.
Osmanlı Kayitlarinda Türk boyu olduğu söylenenler arasindadir.Ayni zamanda diyarbakir kürtçesine yakin olan, kürtçe lehçesi, yayilmiştir.
Osmanlı Kayitlarinda Oğuz Türk boyu olduğu söylenenler arasindadir.Ayni zamanda diyarbakir kürtçesine yakin olan, kürtçe lehçesi, yayilmiştir.
nüfusunun çoğu dişariya gitmiştir. Köy nüfusu bu nedenle az kalmiştir. Nüfusun devamlı az kalması sonucu köyde kültürel gelişme yeterince olmamıştir. Köyler arasi bağlar kuvvetli olup, halen bu bağlarin seyrekleşse de devami gözlenmektedir.
nüfusunun çoğu dişariya gitmiştir. Köy nüfusu bu nedenle az kalmiştir. Nüfusun devamlı az kalması sonucu köyde kültürel gelişme yeterince olmamıştir. Köyler arasi bağlar kuvvetli olup, halen bu bağlarin seyrekleşse de devami gözlenmektedir.



Sayfanın 12.41, 19 Şubat 2015 tarihindeki hâli

Kazılı
Harita
Tunceli
Tunceli
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlTunceli
İlçePertek
Coğrafi bölgeDoğu Anadolu
Rakım1170 m
Nüfus
 (2008)
 • Toplam69
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0428
Posta kodu62500
Resmî site
Yerelnet

Kazılı, eski adı Kazulu/Qazeli, Tunceli ilinin Pertek ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur. Resmi bilgiler olmayip anlatilanlardan ibaret bilgilerdir. Melik Şah Döneminden sonra köyün adinin Kazili olduğu yaşlilarca anlatilmakta idi. Kesin olmamakla beraber. dönemin büyük ordularından birinin o bölgeye gelip, geçici kaldığı ve belki bundan dolayi kazili olabileceği söylenenler arasinda olup tüm bunlar kesinleşmemiştir. Hatta gelen orduyu bir yaşlı adamın bir tencere ile doyurduğu ve tencerede yiyecek kaldığı dahi anlatilir. çeşmesinin başında bulunan bir ağacın da mübarek olduğu yine anlatilir- hikmeti meçhul olmakla beraber-. hatta inançsiz birinin baltayi alıp kesmeye gittiği, ve baltasinin bir tarafta kendi leşinin başka bir tarafta bulunduğu anlatilanlar arasindadir. köye ilk gelenler 1- hüseyin 2- temo 3-ali olmak üzere 3 kardeş olduğu yine rivayetler arasindadir. ki köyde kalan kişi temo olup bu damar soya temikanlar denmiştir. yaklaşık 10.000 nüfuslu olduğunu hesaplayan bir aşiret üyesi kardeşim, Merkez Elazığ Köylerine giden damarla beraber nüfus bu demiştir.diğer 2 kardeş ve gittiği yerler meçhul kalmıştır.çok eskiden beri kurulu olan köylerden sağman köyünden kirvelikleri bulunan köy eskiden dere Nahiyesine bağlı idi. Arazisi sarp olup Pertek Hozat sinirina yakın bir köydür.Hz. Ali(Radiyallahü Anh-Peygamberimiz(s.a.v.)den sonraki ilk imam) hazretlerinin bu civarlardan geçtiği, hatta sürgüç köyünden geçerken önünün kesildiği ve 'sürgeç sürgeç bir azsiniz, iki çoksunuz yüzünüz gülmesin' dediği dahi anlatilir. yine buradan geçip; çemişgezek in batisinda Erzincan Kemah bölgesinde benzer hikâye devami gibidir, Hz.Ali(R.a.) sirtini( Çemişgezek bölgesinde kirklar dağı diye bilinen) dağa sirtini yaslayip savaştiği rivayet edilenler arasindadir. Dere Nahiyesinden önce yine Hozat'a bağlı olduğu, bir dönem Harput'a bağlı olduğu yine anlatilanlar arasindadir.

Kültür

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur. Osmanlı Kayitlarinda Oğuz Türk boyu olduğu söylenenler arasindadir.Ayni zamanda diyarbakir kürtçesine yakin olan, kürtçe lehçesi, yayilmiştir. nüfusunun çoğu dişariya gitmiştir. Köy nüfusu bu nedenle az kalmiştir. Nüfusun devamlı az kalması sonucu köyde kültürel gelişme yeterince olmamıştir. Köyler arasi bağlar kuvvetli olup, halen bu bağlarin seyrekleşse de devami gözlenmektedir.

Coğrafya

Tunceli iline 103 km, Pertek ilçesine 45 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2008 69
2000 50
1997 51

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2012 - Murat Dağ
2004 - Murat Dağ
1999 - Hıdır Bağla
1994 -
1989 - Güzel Bayer
1984 -

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu yoktur. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Kaynakça

Dış bağlantılar