Milletvekili: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
7. satır: 7. satır:


=== Avustralya ===
=== Avustralya ===
[[Avustralya Parlamentosu]]'nda parlamento üyesi, senato veya temsilciler meclisi üyesini tanımlar. Avustralya Parlamentosu federal parlamentodur (''The Parliament of the Commonwealth''). Parlamento üyeleri; İngilizce ''Member of Parliament'' (Parlamento üyesi) kelimesinin kısaltması olarak MP kelimesini isimlerinden sonra kullanır. (Örneğin; John McCallahan, MP.) Senato üyeleri ise ''senatör'' sıfatını kullanır.

=== Bangladeş ===
=== Bangladeş ===
=== Birleşik Krallık ===
=== Birleşik Krallık ===

Sayfanın 16.32, 16 Kasım 2014 tarihindeki hâli

Milletvekili, Parlamenter veya Mebus, bir parlamentoda oy verenleri temsil eden kişidir. Birçok ülkede bulunan bikameral sistem gereği; parlamento üyelerine değişik isimler verilebilmektedir. Örneğin; senato bulunan sistemlerde seçilen kişi; senatör olarak tanımlanabilmektedir. Parlamenter bağımsız olabileceği gibi sıklıkla görüldüğü üzere bir siyasi partiye bağlı da olabilir. Ülkenin parlamento sistemine ve yürürlükteki mevzuatına göre seçme ve seçilme kuralları ile milletvekilinin görev ve sorumlulukları değişiklik gösterebilir.

Westminster sistemi

Westminster sistemi, hükûmet modelinin Birleşik Krallık siyaseti tarafından uygulanması sonucu şekillenen bir demokratik parlamenter sistemdir. Bu sebeple ismini Birleşik Krallık Parlamentosu'nun konuşlandığı Westminster Sarayı'ndan almıştır.

Avustralya

Avustralya Parlamentosu'nda parlamento üyesi, senato veya temsilciler meclisi üyesini tanımlar. Avustralya Parlamentosu federal parlamentodur (The Parliament of the Commonwealth). Parlamento üyeleri; İngilizce Member of Parliament (Parlamento üyesi) kelimesinin kısaltması olarak MP kelimesini isimlerinden sonra kullanır. (Örneğin; John McCallahan, MP.) Senato üyeleri ise senatör sıfatını kullanır.

Bangladeş

Birleşik Krallık

Hindistan

İrlanda

Jamaika

Kanada

Kenya

Malezya

Malta

Nauru

Pakistan

Singapur

Sri Lanka

Yeni Zelanda

Zimbabve

Diğer sistemler

Westminister sistemini benimsemeyen ülkeler özgün sistemleri ve adlandırmaları ile parlamenter demokrasiyi uygulamaktadır. Parlamento üyesi her ülkede değişik isimlerle tanımlanabilmektedir.

Afganistan

Almanya

Avusturya

Bulgaristan

Filipinler

Hollanda

İtalya

İspanya

İsrail

İsveç

İzlanda

Kamboçya

Lübnan

Makedonya

Norveç

Polonya

Portekiz

Tayland

Türkiye

Ukrayna

Ayrıca bakınız

Kaynakça