Galat-ı meşhur: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Manaviko (mesaj | katkılar)
k önce uydurma simdi de kaynaklari begenmeme ile katkiyi kiymetsizlestirme operasyonuna gecit yok
Esc2003 (mesaj | katkılar)
k Anton.aldemir tarafından yapılan değişiklikler geri alınarak, Esc2003 tarafından değiştirilmiş önceki sürüm geri getirildi.
3. satır: 3. satır:
Örneğin:
Örneğin:
* Türkçede "[[İngiltere]]" denilerek kastedilen [[Büyük Britanya]]'dır; İngiltere, Büyük Britanya'yı oluşturan bölgelerden birisidir sadece, ancak bu kullanım o kadar yaygındır ki yanlış kabul edilmez.
* Türkçede "[[İngiltere]]" denilerek kastedilen [[Büyük Britanya]]'dır; İngiltere, Büyük Britanya'yı oluşturan bölgelerden birisidir sadece, ancak bu kullanım o kadar yaygındır ki yanlış kabul edilmez.
Konuyla ilgili olarak, [[Osmanlı Türkçesi|Osmanlı Türkçesinde]] "''Galat-ı meşhur, lugat-ı fasihten evlâdır.''" şeklinde bir atasözü de bulunmaktadır.
* [[Danimarka]] ülke isminden hareketle ülkenin diline ''[[Danimarkaca]]'' galat-i meşhur olup son zamanlarda ''Danca'' olarak düzeltilmiitir.<ref>http://tyrkisk-danca.blogcu.com/danimarkaca-ogrenmek/10500689 Danimarkaca ögrenmek</ref><ref>http://www.languagecourse.net/tr/danish-kurslar Danimarkaca kursu</ref><ref>https://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=Danca&diff=14824045&oldid=104904 Galat-i meshur kelime olan Danimarkaca wikipedia maddesinin Danca olarak düzeltilmesini gösteren wikipeadia degisikligi târih: 12 kasim 2005</ref>
* [[Silezler]]e Silezyalilar, dillerine Silez dili yerine Silezyaca yayginligi da galat-i meshur içinde degerlendirilir.<ref>https://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=Silezyaca&diff=14374636&oldid=3693460 '''Silez Dili''''nden '''Silezyaca''''ya galat-i meshur</ref>

Konuyla ilgili olarak, [[Osmanlı Türkçesi|Osmanlı Türkçesinde]] "''Galat-ı meşhur, lugat-ı fasihten<ref>http://www.nisanyansozluk.com/?k=fasih&x=0&y=0 kelime Fasih, Nişanyan Sözlük - Çağdaş Türkçenin Etimolojisi</ref> evlâdır.''" şeklinde bir atasözü de bulunmaktadır.


==Kaynakça==
{{kaynakça}}


[[Kategori:Türkçe deyimler]]
[[Kategori:Türkçe deyimler]]

Sayfanın 20.16, 12 Kasım 2014 tarihindeki hâli

Galat-ı meşhur, kelime veya deyimlerin yaygın olarak yanlış bir biçimde kullanılması sonucu, doğrusunun yerini alması halidir. "Herkesin doğru bildiği yanlış" denebilir.

Örneğin:

  • Türkçede "İngiltere" denilerek kastedilen Büyük Britanya'dır; İngiltere, Büyük Britanya'yı oluşturan bölgelerden birisidir sadece, ancak bu kullanım o kadar yaygındır ki yanlış kabul edilmez.

Konuyla ilgili olarak, Osmanlı Türkçesinde "Galat-ı meşhur, lugat-ı fasihten evlâdır." şeklinde bir atasözü de bulunmaktadır.