Schrödinger'in kedisi: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Neymar 1905 (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Etiketler: Mobil değişiklik Mobil ağ değişikliği
2. satır: 2. satır:
'''Schrödinger'in Kedisi''', [[Avusturya]]lı fizikçi [[Erwin Schrödinger]] tarafından ortaya atılmış, [[kuantum fiziği]]yle ilgili olan, hakkında çok tartışma yapılmış düşünce deneyi. Genellikle [[kuantum mekaniği]] ve [[Kopenhag Yorumu]]'yla ilgili bir [[paradoks]] olarak bilinir.
'''Schrödinger'in Kedisi''', [[Avusturya]]lı fizikçi [[Erwin Schrödinger]] tarafından ortaya atılmış, [[kuantum fiziği]]yle ilgili olan, hakkında çok tartışma yapılmış düşünce deneyi. Genellikle [[kuantum mekaniği]] ve [[Kopenhag Yorumu]]'yla ilgili bir [[paradoks]] olarak bilinir.


Deney, [[1935]] yılında ortaya atılmıştır ve tamamen teorik bir deneydir. Deney, Schrödinger'in [[Kopenhag Yorumu]]nu ve genel olarak kuantum fiziğinde gördüğü bazı sorunları açıklamaktadır. Deney, deneyin sonunda '' ölü ya da diri olabilecek '' hayali bir [[kedi]]yle ilgilidir. Ürünün ölü ya da diri olması, ''gözlemden önceki rastgele bir durum''un sonucudur.
Deney, [[1935]] yılında ortaya atılmıştır ve tamamen teorik bir deneydir. Deney, Schrödinger'in [[Kopenhag Yorumu]]nu ve genel olarak kuantum fiziğinde gördüğü bazı sorunları açıklamaktadır. Deney, deneyin sonunda '' ölü ya da diri olabilecek '' hayali bir [[kedi]]yle ilgilidir. Ürünün ölü ya da diri olması, ''gözlemden önceki rastgele bir durum''un sonucudur


== Deney düzeneği ==
== Deney düzeneği ==

Sayfanın 19.00, 12 Kasım 2014 tarihindeki hâli

Schrödinger'in Kedisi - Deney düzeneği, hem ölü hem diri kedi (solda)

Schrödinger'in Kedisi, Avusturyalı fizikçi Erwin Schrödinger tarafından ortaya atılmış, kuantum fiziğiyle ilgili olan, hakkında çok tartışma yapılmış düşünce deneyi. Genellikle kuantum mekaniği ve Kopenhag Yorumu'yla ilgili bir paradoks olarak bilinir.

Deney, 1935 yılında ortaya atılmıştır ve tamamen teorik bir deneydir. Deney, Schrödinger'in Kopenhag Yorumunu ve genel olarak kuantum fiziğinde gördüğü bazı sorunları açıklamaktadır. Deney, deneyin sonunda ölü ya da diri olabilecek hayali bir kediyle ilgilidir. Ürünün ölü ya da diri olması, gözlemden önceki rastgele bir durumun sonucudur

Deney düzeneği

Deneyde kapalı bir kutunun içinde bir düzenek ve başlangıçta canlı olan bir kedi vardır. (Kutunun içinin hiçbir şekilde gözlemlenememesi çok önemli bir noktadır. Bunun sebebi Kopenhag Yorumu'dur.) Düzeneğin içeriği şöyledir: Bozunma olasılığı %50 olan bir parçacık, bu parçacığın bozunmasıyla ortama yayılacak olan zehirli gazdır.

Buradaki önemli nokta ise, bozunma olasılığının tam olarak %50 olmasıdır. Bu şekilde parçacığın bozunup bozunmayacağı önceden kestirilemez. Sonuç olarak kedi, kutu açıldığında ya zehirlenip ölmüş bir şekilde görülecektir, ya da parçacık bozunmadıysa diri olarak görülecektir.

Ancak deneyin paradoks olarak tanımlanmasının nedeni sonuç değil, gözlemlenmeyen deney aşamasıdır. Önemli kısım, gözlem yapılmadan önce kutunun içinde neler olduğudur. Kutu açılmadan, gözlem yapılmadan önce kedi ne durumdaydı? Ölü müydü, diri miydi? Kuantum fiziğine göre hem ölü, hem diri dir.

Açıklama için lütfen Kopenhag Yorumu sayfasına bakınız.

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar


Şablon:Link KM