El-Kut: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Peykbot (mesaj | katkılar)
k düzen
Nanahuatl (mesaj | katkılar)
218. satır: 218. satır:


[[Kategori:Irak'taki şehirler]]
[[Kategori:Irak'taki şehirler]]
[[Kategori:Vasit ili]]
[[Kategori:Vasit ilindeki yerleşim birimleri]]

Sayfanın 15.09, 3 Eylül 2014 tarihindeki hâli

Kut
Arapçaكوت
ÜlkeIrak Irak
ValilikVasit

Kut (

), Irak'ın doğu kesiminde, Dicle Nehri kıyısında Vasit ilinin merkezi kent. 1960'a kadar tüm il bu isimle anılırken bu tarihten sonra Vasıt adını almıştır.

Bir su dağıtım kanalı olan Şatt'ül Geraf'ın Dicle'den ayrıldığı noktada yer alması, kent yakınlarındaki Kut barajının Dicle'den sulama kanallarına su sağlaması ve tarım ürünlerinin pazarlandığı bir ticaret merkezi olması şehire önem kazandırmıştır.

Kutü'l-Amare'nin gelişimi eskiden beri Dicle'nin yatak değişikliklerine bağlı oldu. Bir çöküş döneminden sonra kent, ırmağın bugünkü durumunu alması üzerine bir ırmak limanı haline geldi ve yeniden canlandı. I. Dünya Savaşı sırasında bölgeye saldıran Britanyalılarla Türkler arasındaki çarpışmalarda büyük ölçüde harap oldu. Townshend komutasındaki Britanya kuvvetleri 1915'te kenti işgal ettiyse de Türkler tarafından kuşatıldılar ve beş aylık bir kuşatmadan sonra teslim olmak zorunda kaldılar (Nisan 1916). Kent, Şubat 1917'de Maude'un birliklerince geri alındı. Sonraki yıllarda yeniden inşa edildi.

Ayrıca