Müstalî: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
{{Batıniyye|collapsed=1}} {{Şiilik|collapsed=1}}
Mezhebi'nin
1. satır: 1. satır:
{{Batıniyye|collapsed=1}}
{{Batıniyye|collapsed=1}}
'''Ebû’l-Kâsım ʿAhmed el-Mustâ‘lî b'il-Lâh''' ({{lang-ar|'''أبو القاسم أحمد المستعلي بالله'''}}, ''Abū l-Qāsim ʾaḥmad al-Mustaʿlī b'il-Lāh'')<ref>[[Arapça]]: ʾebū el-Kāsım el-mustaʿlī bi-llāh ʾaḥmad bin al-mustenṣir,
'''Ebû’l-Kâsım ʿAhmed el-Mustâ‘lî b'il-Lâh''' ({{lang-ar|'''أبو القاسم أحمد المستعلي بالله'''}}, ''Abū l-Qāsim ʾaḥmad al-Mustaʿlī b'il-Lāh'')<ref>[[Arapça]]: ʾebū el-Kāsım el-mustaʿlī bi-llāh ʾaḥmad bin al-mustenṣir,
{{lang|ar|أبو القاسم "المستعلي بالله" أحمد بن المستنصر}})</ref> (d: 16 Eylûl [[1074]] - ö: [[1102]]) Tam Adı: '''Ebû’l-Kâsım ʿAhmed el-Mustâ‘lî b'il-Lâh ibn [[Ebû Tamîm Ma’add el-Mûstensir bil-Lâh|el-Mûstensir]]'''. Dokuzuncu [[Fâtımî]] [[Hâlife]]si ve [[İsmâilîyye]]-[[Mustâlîlik]] [[mezheb]]inin ''"On Dokuzuncu [[İmâm]]ı"''.
{{lang|ar|أبو القاسم "المستعلي بالله" أحمد بن المستنصر}})</ref> (d: 16 Eylûl [[1074]] - ö: [[1102]]) Tam Adı: '''Ebû’l-Kâsım ʿAhmed el-Mustâ‘lî b'il-Lâh ibn [[Ebû Tamîm Ma’add el-Mûstensir bil-Lâh|el-Mûstensir]]'''. Dokuzuncu [[Fâtımî]] [[Hâlife]]si ve [[İsmâilîyye]]-[[Mustâlîlik]] [[islam mezhepleri|Mezhebi]]'nin ''"On Dokuzuncu [[İmâm]]ı"''.


== Hilâfet makâmına getirilişi ==
== Hilâfet makâmına getirilişi ==

Sayfanın 19.41, 9 Mayıs 2014 tarihindeki hâli

Ebû’l-Kâsım ʿAhmed el-Mustâ‘lî b'il-Lâh (Şablon:Lang-ar, Abū l-Qāsim ʾaḥmad al-Mustaʿlī b'il-Lāh)[1] (d: 16 Eylûl 1074 - ö: 1102) Tam Adı: Ebû’l-Kâsım ʿAhmed el-Mustâ‘lî b'il-Lâh ibn el-Mûstensir. Dokuzuncu Fâtımî Hâlifesi ve İsmâilîyye-Mustâlîlik Mezhebi'nin "On Dokuzuncu İmâmı".

Hilâfet makâmına getirilişi

Fatımiler'in Sekizinci halifesi hâlife Ebû Tamîm Ma’add el-Mûstensir bil-Lâh'ın 1094 tarihinde ölümü üzerine, o sırada Ebû Tamîm Ma’add el-Mûstensir bil-Lâh'ın veziri olan El-Melik el-Efdâl ibn Bedr el-Cemâli Şehenşâh tarafından dokuzuncu Fâtımî Hâlifesi olarak ilân edilmiştir. Bedr el-Cemâli'nin kızı ile evli olan "Ebû’l-Kâsım el-Mustâ‘lî," zamanın vezîri El-Melik el-Efdâl ibn Bedr el-Cemâli Şehenşâh tarafından kendi kızkardeşiyle evli olmasından ötürü Ebû Mansûr Nizâr el-Mustafâ li-Dîn’il-Lâh'ın yerine tahta çıkarılmıştı.[2] Bu durumu kabul etmeyen büyük kardeş Ebû Mansûr Nizâr el-Mustafâ li-Dîn’il-Lâh'ın isyân etmesi üzerine de İsmâilîyye mezhebi Mustâlîlik ve Nizârîlik olmak üzere ikiye bölünmüştür.

Yaşamı

"El-Mustâ‘lî" tüm yaşamı boyunca hâlifeliğini vezir El-Melik el-Efdâl ibn Bedr el-Cemâli Şehenşâh'ın gölgesi altında 1094 - 1011 tarihleri arasında sürdürmüştü. Bu hâlifelik süresince 1099 yılında Birinci Haçlı Seferi düzenlendi ve neticesinde Kudüs Krallığı, Trablus Kontluğu ve Antakya Prensliği tesis edildi. Bu cereyan eden hadiseler Fâtımîler'in Suriye ve Filistin'deki güçlerinin daha da azalmasına neden oldu. Ayrıca, iktidârı süresince kendisine muhalefet eden Hasan Sabbah ve diğer Nizârîlik taraftarlarının oluşturduğu Haşhaşin cephesi kuruldu. 1011 yılında hâlifeliğe oğlu El-Âmir bi'Ahkâmi’l-Lâh getirildi.

Kaynakça

  1. ^ Arapça: ʾebū el-Kāsım el-mustaʿlī bi-llāh ʾaḥmad bin al-mustenṣir, Arapçaأبو القاسم "المستعلي بالله" أحمد بن المستنصر)
  2. ^ Daftary, Farhad (1998). A Short History of the Ismailis. Edinburgh, UK: Edinburgh University Press. ss. 34–36. ISBN 0-7486-0687-4. 

Bibliografya

  • Charles-André Julien, Histoire de l'Afrique du Nord, des origines à 1830, édition originale 1931, réédition Payot, Paris, 1994.


Şii İslam unvanları
Önce gelen
Ebû Tamîm Ma’add el-Mûstensir bil-Lâh
İsmâ‘îl’îyye İmâmı
İmâm Ahmed el-Mustâ‘li Bi’l-Lâh
On Dokuzuncu Mustâ‘lîyye
Şîʿa İsmâ‘îlî İmâmı

1094 - 1102
Sonra gelen
El-Âmir bi'Ahkâmi’l-Lâh
İsmâ‘îlî-Mustâlîlik İmâmı