I. Gregorius: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Addbot (mesaj | katkılar)
k Bot: Artık Vikiveri tarafından d:q42827 sayfası üzerinden sağlanan 69 vikilerarası bağlantı taşınıyor
Noyder (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
1. satır: 1. satır:
{{Diğer anlamı|Gregory}}
{{Diğer anlamı|Gregorius}}

[[Dosya:Francisco de Zurbarán 040.jpg|250px|right|thumb|I. Gregorius, [[Francisco de Zurbarán]].]]

'''I. Gregorius''' (d. yaklaşık. [[540]]) – (ö.[[12 Mart]] [[604]]), Daha çok '''Büyük Gregorius''' olarak bilinir, [[3 Eylül]] [[590]]'dan ölümüne kadar papalık yapmış yazdığı eserlerle ünlü bir hıristiyan din adamıdır.
{{Kişi bilgi kutusu
| isim = Papa Aziz I. Gregorius<br/>Büyük Gregarius
| resim = Francisco de Zurbarán 040.jpg
| resim_boyutu =
| başlık = Papa Aziz I. Gregorius<small>Ressam:[[Francisco de Zurbarán]]</small>
| doğum_adı = Gregorius Anicius
| doğum_yeri = [[Roma]], [[Bizans İmparatorluğu]], (günümüzde [[İtalya]])
| ölüm_tarihi = 12 Mart 604
| ölüm_yeri = [[Roma]], [[Bizans İmparatorluğu]], (günümüzde İtalya)
| unvan = [[Papa]]
| aktif_yılları = 3 Eylül 590 - 12 Mart 604
| önceki =[[II. Pelagius]]
| sonraki = [[Sabinian]]
| din = [[Hristiyanlık]]
| mezhep = [[Katolik]]
| ebeveynler = Gordianus, [[Azize Silvia]]
| eş =
| çocukları =
| imza =
}}


'''Papa I. Gregorius''' (d. yaklaşık. [[540]]) – (ö.[[12 Mart]] [[604]]) Daha çok '''Büyük Gregorius''' olarak bilinir. [[3 Eylül]] [[590]]'dan 604'de ölümüne kadar [[papa]]lık yapmıştir. Yazdığı dinsel eserlerle ünlü bir hıristiyan din adamıdır.


[[Katolik Kilisesi]], Doğu Ortodoks Patrikhaneleri ve [[Anglikan kilisesi]] tarafından aziz kabul edilir. Müzisyenler, şarkıcılar, öğrenciler ve öğretmenlerin koruyucu azizidir. Reformcu [[Calvin]] tarafından "son iyi papa" olarak tabir edilmiştir.
[[Katolik Kilisesi]], Doğu Ortodoks Patrikhaneleri ve [[Anglikan kilisesi]] tarafından aziz kabul edilir. Müzisyenler, şarkıcılar, öğrenciler ve öğretmenlerin koruyucu azizidir. Reformcu [[Calvin]] tarafından "son iyi papa" olarak tabir edilmiştir.


540 yılında İtalya'nın Roma kentinde doğduğu tahmin edilmektedir. Kilise ile yakın ilişkiler içinde olan varlıklı Romalı soylu aileden geldiği bilinmektedir. Babası öldükten sonra kendisini dine adayan annesi Silvia'da azize olarak kabul edilmektedir ve [[Azize Silvia]] adı ile anılır. Ayrıca halaları [[Tracillia]] ve [[Emiliana]] da azize olarak kabul edilirler. Gregorius'un bir erkek kardeşi küçükken ölmüştür ve kendisi ailenin tek erkek çocuğu olarak kalmıştır. Babası Gordianus ıse Romalılar zamanında devlete bağlı bir kilise görevlisi idi.
540 yılında o zaman [[Bizans İmparatorluğu]] yönetimi altındaki İtalya'nın Roma kentinde doğduğu tahmin edilmektedir. Doğum adının Gregorius Anicius olduğu bilinmektedir. Kilise ile yakın ilişkiler içinde olan varlıklı Romalı soylu aileden geldiği bilinmektedir.Babası Gordianus ıse Bizans Dogu Romalilar devletine bağlı bir kilise görevlisi idi. Babası öldükten sonra kendisini dine adayan annesi Silvia'da azize olarak kabul edilmektedir ve [[Azize Silvia]] adı ile anılır. Ayrıca halaları [[Tracillia]] ve [[Emiliana]] da azize olarak kabul edilirler. Gregorius'un bir erkek kardeşi küçükken ölmüştür ve kendisi ailenin tek erkek çocuğu olarak kalmıştır.


Gregorius manastır hayatına karşı büyük bir saygı duyuyordu. Babası öldükten sonra [[Caelian Tepesi]]nde ailesinin yaşadığı evi bir manastıra dönüştürmüştür. Kendisi [[Aziz Benedikt]]'in kurallarına göre bir keşiş olarak yaşamaya başlamıştır.
Gregorius manastır hayatına karşı büyük bir saygı duyuyordu. Babası öldükten sonra [[Caelian Tepesi]]nde ailesinin yaşadığı evi bir manastıra dönüştürmüştür. Kendisi [[Aziz Benedikt]]'in kurallarına göre bir keşiş olarak yaşamaya başlamıştır.

Sayfanın 16.44, 6 Mayıs 2014 tarihindeki hâli


Papa Aziz I. Gregorius
Büyük Gregarius
Papa Aziz I. GregoriusRessam:Francisco de Zurbarán
DoğumGregorius Anicius
Roma, Bizans İmparatorluğu, (günümüzde İtalya)
Ölüm12 Mart 604
Roma, Bizans İmparatorluğu, (günümüzde İtalya)
Etkin yıllar3 Eylül 590 - 12 Mart 604
Yerine geldiğiII. Pelagius
Yerine gelenSabinian
DinHristiyanlık (Katolik)
Ebeveyn(ler)Gordianus, Azize Silvia


Papa I. Gregorius (d. yaklaşık. 540) – (ö.12 Mart 604) Daha çok Büyük Gregorius olarak bilinir. 3 Eylül 590'dan 604'de ölümüne kadar papalık yapmıştir. Yazdığı dinsel eserlerle ünlü bir hıristiyan din adamıdır.

Katolik Kilisesi, Doğu Ortodoks Patrikhaneleri ve Anglikan kilisesi tarafından aziz kabul edilir. Müzisyenler, şarkıcılar, öğrenciler ve öğretmenlerin koruyucu azizidir. Reformcu Calvin tarafından "son iyi papa" olarak tabir edilmiştir.

540 yılında o zaman Bizans İmparatorluğu yönetimi altındaki İtalya'nın Roma kentinde doğduğu tahmin edilmektedir. Doğum adının Gregorius Anicius olduğu bilinmektedir. Kilise ile yakın ilişkiler içinde olan varlıklı Romalı soylu aileden geldiği bilinmektedir.Babası Gordianus ıse Bizans Dogu Romalilar devletine bağlı bir kilise görevlisi idi. Babası öldükten sonra kendisini dine adayan annesi Silvia'da azize olarak kabul edilmektedir ve Azize Silvia adı ile anılır. Ayrıca halaları Tracillia ve Emiliana da azize olarak kabul edilirler. Gregorius'un bir erkek kardeşi küçükken ölmüştür ve kendisi ailenin tek erkek çocuğu olarak kalmıştır.

Gregorius manastır hayatına karşı büyük bir saygı duyuyordu. Babası öldükten sonra Caelian Tepesinde ailesinin yaşadığı evi bir manastıra dönüştürmüştür. Kendisi Aziz Benedikt'in kurallarına göre bir keşiş olarak yaşamaya başlamıştır.

579 yılında Papa II. Pelagius tarafından Lombard'ların istilasına karşı yardım istemek üzere İstanbul'da bulunan İmparator Mavrikios'a elçi olarak gönderilmiştir. Ancak bu girişimleri doğuda Persler ve Avarlarla yapılan savaşlara odaklanmış olan Bizans ordusu yüzünden başarısız olmuştur. Kendisi İstanbul'da bulunduğu süre içinde Bizans'ın ileri gelenleri arasında oldukça popüler olmuş ve onların ruhani önderi haline gelmiştir. 585 yılında Roma'ya tekrar geri dönmüştür.

590 yılında şehirde yayılan vebadan ölen II. Pelagius'un yerine papa seçilmiş ve karar o zamanki kurallar geregi Bizans İmparatoru tarafından onaylanmıştır.

Gregory geride bıraktığı inzivaya çekilip rahatsız edilmeden ibadet edebildiği manastır hayatını hep özlemle anmıştır. Onun zamanında papa batıda aktif bir liderlik yapmıyordu, Avrupa'ya yayılmış papazların Roma ile çok az bağı vardı. Gregorius kilisenin misyonerlik faaliyetlerini tekrar canlandırdı. Paganist olan Anglo-Saxon'lara kuzeydeki barbarlara misyonerler göndererek onların hıristiyanlaşmasını sağladı.

Ölümünün hemen ardından katolik kilisesi tarafından aziz ilan edildi. Ortaçağ papalığının ve ruhaniyetçiliğinin kurucusu kabul edilir. Arkasında pek çok yazılı eser bırakmıştır. Bunlardan en önemlisi Aziz Benedikt'in hayatını ve mucizelerini anlattığı Dialogues adlı eseridir. Yazmış olduğu 854 adet mektup günümüze kadar kalmışır ve Vatikan kütüphanesinde saklanmaktadır.

Önce gelen:
II. Pelagius

Papalık

3 Eylül 590 - 12 Mart 604
Sonra gelen:
Sabinianus

Şablon:Link SM