Kral Yolu: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Gerekçe: + vandalizm amaçlı değişiklik
Değişiklik özeti yok
8. satır: 8. satır:
Önemi:
Önemi:


Yolun seyri [[Herodotus]]'un yazılarından, [[arkeoloji]]k araştırmalardan ve tarihi kayıtlardan yararlanılarak yeniden yapılmıştır. Batıda [[Sardis]] ve [[Efes]]'ten başlayarak ([[Türkiye]]'de [[İzmir]]'in 95 km kadar doğusunda), doğuya doğru şu anki Türkiye'nin orta kuzey kısmından Asur'un başkenti [[Nineveh]]'a (şu anki [[Musul]], [[Irak]]) varmaktadır, daha sonra Babil'in (şu anki [[Bağdat]], [[Irak]]) güneyine geçmektedir. Babil'in yakınından, yolun iki ayrı yola ayrıldığı düşünülmektedir, bir tanesi kuzeybatıya daha sonra batıdan [[Ecbatana]] ve oradan da [[İpek Yolu]] ile beraber gitmektedir, diğer yol ise doğuya devam ederek Pers başkenti [[Susa]]'ya (şu anki [[İran]]) ulaşmaktadır ve daha sonra güneydoğudan [[Persepolis]] geçmektedir.
Yolun seyri [[Herodotus]]'un yazılarından, [[arkeoloji]]k araştırmalardan ve tarihi kayıtlardan yararlanılarak yeniden yapılmıştır. Batıda [[Sardis]] ve [[Efes]]'ten başlayarak ([[Türkiye]]'de [[İzmir]]'in 95 km kadar doğusunda), doğuya doğru şu an ki Türkiye'nin orta kuzey kısmından Asur'un başkenti [[Nineveh]]'a (şu anki [[Musul]], [[Irak]]) varmaktadır, daha sonra Babil'in (şu anki [[Bağdat]], [[Irak]]) güneyine geçmektedir. Babil'in yakınından, yolun iki ayrı yola ayrıldığı düşünülmektedir, bir tanesi kuzeybatıya daha sonra batıdan [[Ecbatana]] ve oradan da [[İpek Yolu]] ile beraber gitmektedir, diğer yol ise doğuya devam ederek Pers başkenti [[Susa]]'ya (şu anki [[İran]]) ulaşmaktadır ve daha sonra güneydoğudan [[Persepolis]] geçmektedir.





Sayfanın 23.36, 11 Şubat 2014 tarihindeki hâli

Batı Afrika ticaret yolu için Kral Yolu (Büyük Sahra) maddesine bakınız.
Kral yolu (kahverengi hat)
Sardis, Gymanasium
Restore edilmiş bir kapı, Nineveh
Pers başkenti, Persepolis

Kral Yolu veya tam ismi ile Pers Kral Yolu Pers İmparatorluğu kralı I. Darius zamanında M.Ö. 5. yüzyılda onarılmış ve yeniden düzenlenmiş bir antik anayoldur. Bu yol büyük imparatorluk boyunca Efes'den Persepolis'e kadar hızlı ulaşımı kolaylaştırmak için yapmıştır. Bu kuryeler yedi günde 2.699 kilometre seyahat edebiliyorlardı. Yunanlı tarihçi Herodot'un yazdığı, "Dünya'da Persli kuryelerden daha hızlı seyahat eden başka bir şey yoktur" cümleleri ile onları övmektedir. Benzer bir şekilde, "Ne kar ne yağmur ne sıcaklık ne de gecenin karanlığı onların görevlerini yapmalarına engeldi" cümlesi ise bu kuryelerin gayri resmi sloganlarıydı.

Önemi:

Yolun seyri Herodotus'un yazılarından, arkeolojik araştırmalardan ve tarihi kayıtlardan yararlanılarak yeniden yapılmıştır. Batıda Sardis ve Efes'ten başlayarak (Türkiye'de İzmir'in 95 km kadar doğusunda), doğuya doğru şu an ki Türkiye'nin orta kuzey kısmından Asur'un başkenti Nineveh'a (şu anki Musul, Irak) varmaktadır, daha sonra Babil'in (şu anki Bağdat, Irak) güneyine geçmektedir. Babil'in yakınından, yolun iki ayrı yola ayrıldığı düşünülmektedir, bir tanesi kuzeybatıya daha sonra batıdan Ecbatana ve oradan da İpek Yolu ile beraber gitmektedir, diğer yol ise doğuya devam ederek Pers başkenti Susa'ya (şu anki İran) ulaşmaktadır ve daha sonra güneydoğudan Persepolis geçmektedir.


Yolun Pers İmparatorluğu'ndaki şehirler arasında en kolay veya en kısa yolu takip etmemesinden dolayı, arkeologlar yolun en batı kısmının Asur kralları tarafından yapıldığını düşünmektedirler çünkü yol eski imparatorluğun kalbine doğru gitmektedir. İlkçağ'da Batı Anadolu'da, Gediz ve Menderes nehirleri arasındaki bölgede kurulan Lidyalılar, Efes'ten Mezopotamya'ya kadar uzanan Kral Yolu denilen ünlü ticaret yolunu yapmışlardır. Bu yol sayesinde doğubatı arasında ticaret ve kültürel etkileşim hızlanmıştır. Lidya Uygarlığı, Kral Yolu sayesinde ekonomi,bilim,sanat,kültür ve ticaret alanlarında çok önemli ilerlemeler kaydetmişti.Daha doğu taraftaki parçaları ise (şu anki İran) büyük ticaret yolu İpek Yolu ile kesişmektedir.

Ancak, I. Darius şu an bildiğimiz Kral Yolu'nu yapmış olan kişidir. Yol tabanını iyileştirerek ve parçaları birleştirerek bir bütün haline getirmiştir. öncelikle krallığın elçileri için hızlı bir ulaşımda ortamı sağlamıştır.

Darius'un geliştirmiş olduğu yol o kadar önemli bir antik eserdir ki Roma zamanında da kullanılmaya devam edilmiştir. Türkiye'de Diyarbakır'da bir köprü o zamanlardan beri hâlâ ayaktadır..

Kaynaklar