Saygı: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Beliz07 (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Etiket: Mobil değişiklik
Nanahuatl (mesaj | katkılar)
k Beliz07 tarafından yapılan değişiklikler geri alınarak, Charunboke tarafından değiştirilmiş önceki sürüm geri getirildi.
1. satır: 1. satır:
{{Diğer anlamı|Saygı (anlam ayrımı)}}

'''Saygı''', herhangi bir ilişki içinde olunan bir [[kurum]], [[birey]] ve benzerine, söz konusu varlık veya oluşumun ilgi ve duygularının farkında tutum sergilemek, buna göre uygun bir davranış tarzını, tutumu benimsemektir. Saygı, genellikle, ilişkide olunan, iletişim kurulan varlık veya oluşumun [[hak]], [[değer]], [[inanç]] ve her türlü özelliğini göz önünde tutmak bunlara önyargısız yaklaşmayı içerir. Her ne kadar tersi gibi gözükse de saygı kavramı haklar kavramının varlığından önce gelir ve haklar kavramına dayanmaz.
'''Saygı''', herhangi bir ilişki içinde olunan bir [[kurum]], [[birey]] ve benzerine, söz konusu varlık veya oluşumun ilgi ve duygularının farkında tutum sergilemek, buna göre uygun bir davranış tarzını, [[:wikt:tutum|tutum]]u benimsemektir. Saygı, genellikle, ilişkide olunan, iletişim kurulan varlık veya oluşumun [[hak]], [[değer]], [[inanç]] ve her türlü özelliğini göz önünde tutmak bunlara [[önyargı]]sız yaklaşmayı içerir. Her ne kadar tersi gibi gözükse de saygı kavramı [[hak]]lar kavramının varlığından önce gelir ve haklar kavramına dayanmaz.


"Saygı", terim olarak genellikle kişiler arası ilişkilerde kullanılır. Buna göre [[Türk Dil Kurumu]]'nun ''saygı'' sözcüğüne verdiği tanımlar şöyledir:
"Saygı", terim olarak genellikle kişiler arası ilişkilerde kullanılır. Buna göre [[Türk Dil Kurumu]]'nun ''saygı'' sözcüğüne verdiği tanımlar şöyledir:


''Değeri, üstünlüğü, yaşlılığı, yararlılığı, kutsallığı dolayısıyla bir kimseye, bir şeye karşı dikkatli, özenli, ölçülü davranmaya sebep olan sevgi duygusu, hürmet, ihtiram.''
:# ''Değeri, üstünlüğü, yaşlılığı, yararlılığı, kutsallığı dolayısıyla bir kimseye, bir şeye karşı dikkatli, özenli, ölçülü davranmaya sebep olan sevgi duygusu, hürmet, ihtiram.''
''Başkalarını rahatsız etmekten çekinme duygusu.
:# ''Başkalarını rahatsız etmekten çekinme duygusu.''{{ref|1}}


Aslında saygı terimi kişiler arası ilişkilerle sınırlı değildir; hayvanlar, gruplar, müesseseler ve örneğin ülkeler arasında kullanabilen bir terimdir.
Aslında saygı terimi kişiler arası ilişkilerle sınırlı değildir; [[hayvan]]lar, gruplar, [[:wikt:müessese|müessese]]ler ve örneğin [[ülke]]ler arasında kullanabilen bir terimdir.


Her ne kadar saygı zaman zaman kibarlık]] veya [[görgü]] ile eş anlamlı]] kullanılsa da, bunlar birer [[davranışken saygı bir tutumdur. Davranışlarda görülen kültürler arası farklılıklar ve aynı davranışın farklı kültürlerde farklı anlamlar taşıması sonucu zaman zaman kişiler tamamen kendilerine dair unsurlardan veya dışa dönük çeşitli davranışlarından dolayı, saygısızlık kastı olmasa da saygısız olarak tanımlanabilirler.
Her ne kadar saygı zaman zaman [[:wikt:kibarlık|kibarlık]] veya [[görgü]] ile [[:wikt:eş anlamlı|eş anlamlı]] kullanılsa da, bunlar birer [[davranış]]ken saygı bir [[:wikt:tutum|tutum]]dur. Davranışlarda görülen kültürler arası farklılıklar ve aynı davranışın farklı kültürlerde farklı anlamlar taşıması sonucu zaman zaman kişiler tamamen kendilerine dair unsurlardan veya dışa dönük çeşitli davranışlarından dolayı, saygısızlık kastı olmasa da saygısız olarak tanımlanabilirler.


== Notlar ==
== Notlar ==

Sayfanın 21.33, 30 Kasım 2013 tarihindeki hâli

Saygı, herhangi bir ilişki içinde olunan bir kurum, birey ve benzerine, söz konusu varlık veya oluşumun ilgi ve duygularının farkında tutum sergilemek, buna göre uygun bir davranış tarzını, tutumu benimsemektir. Saygı, genellikle, ilişkide olunan, iletişim kurulan varlık veya oluşumun hak, değer, inanç ve her türlü özelliğini göz önünde tutmak bunlara önyargısız yaklaşmayı içerir. Her ne kadar tersi gibi gözükse de saygı kavramı haklar kavramının varlığından önce gelir ve haklar kavramına dayanmaz.

"Saygı", terim olarak genellikle kişiler arası ilişkilerde kullanılır. Buna göre Türk Dil Kurumu'nun saygı sözcüğüne verdiği tanımlar şöyledir:

  1. Değeri, üstünlüğü, yaşlılığı, yararlılığı, kutsallığı dolayısıyla bir kimseye, bir şeye karşı dikkatli, özenli, ölçülü davranmaya sebep olan sevgi duygusu, hürmet, ihtiram.
  2. Başkalarını rahatsız etmekten çekinme duygusu.[1]

Aslında saygı terimi kişiler arası ilişkilerle sınırlı değildir; hayvanlar, gruplar, müesseseler ve örneğin ülkeler arasında kullanabilen bir terimdir.

Her ne kadar saygı zaman zaman kibarlık veya görgü ile eş anlamlı kullanılsa da, bunlar birer davranışken saygı bir tutumdur. Davranışlarda görülen kültürler arası farklılıklar ve aynı davranışın farklı kültürlerde farklı anlamlar taşıması sonucu zaman zaman kişiler tamamen kendilerine dair unsurlardan veya dışa dönük çeşitli davranışlarından dolayı, saygısızlık kastı olmasa da saygısız olarak tanımlanabilirler.

Notlar

  1. ^ TDK Güncel Türkçe Sözlük, saygı maddesi

Kaynakça