Bebek: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Bymega (mesaj | katkılar)
Nanahuatl (mesaj | katkılar)
Gerekçe: + ansiklopedik olmayan bilgi eklentisi + yorum içeren katkı
13. satır: 13. satır:


== Bebek ve Uyku ==
== Bebek ve Uyku ==
Yeni doğan bebekler ilk haftalarda günde 17-18 saat uyur. 3. ayda ise uykusu günde 15 saate düşer. Ancak bu uyku hiçbir zaman gece olsun gündüz olsun aralıksız olarak 2-3 saati geçmez. Bebeklerin gündüz yada gece uykusunda dikkat edilmesi gerekli bir nokta aç karnına kesinlikle uyutmayınız. Karnı aç olan bebekler uyusalar bile aç oldukları için uyur uyumaz bir süre sonra ağlayarak uyanacaklardır. En ideal olarak bebeğinizi emzirdikten sonra uyutmalısınız. <ref>[http://www.ilkanne.com/article/861/Bebeklerde-Gunduz-Uykusu Bebeklerde Gündüz Uykusu]</ref>
Yeni doğan bebekler ilk haftalarda günde 17-18 saat uyur. 3. ayda ise uykusu günde 15 saate düşer. Ancak bu uyku hiçbir zaman gece olsun gündüz olsun aralıksız olarak 2-3 saati geçmez.


== Aşılar ==
== Aşılar ==
38. satır: 38. satır:
* [[Yaşlılık]]
* [[Yaşlılık]]
* [[İnsan gelişimi]]
* [[İnsan gelişimi]]

== Kaynakça ==
{{kaynakça}}


{{Link SM|zh-yue}}
{{Link SM|zh-yue}}

Sayfanın 14.04, 22 Eylül 2013 tarihindeki hâli

Yeni doğmuş ve göbek bağı henüz kesilmemiş bir bebek. Anne karnında içinde bulunduğu amniyon sıvısı ve kafasındaki doğumdan kaynaklanan deformasyon da doğumun yeni gerçekleştiğinin kanıtları.
Bir bebek

Bebek, bir insanın en küçük hali olan doğum anından itibaren yürüme dönemine kadar olan zaman diliminde aldığı isimdir.

Yeni doğmuş olan bir bebek her açıdan anne ve babasına muhtaçtır. Sağlıklı bir bebeğin ağrlığı ortalama 3.2 kg boyu ise 35–50 cm arası olabilir. Erkek bebeklerin ağırlığı kız bebeklere oranla biraz daha fazla olabilir.

İlk aylarda bebeğin gelişimini yakından takip etmek ve bu süreç içerisinde bebeke yakından ilgilenmek çok önemlidir. İlk aylarda bebek, el ve ayaklarını refleks olarak oynatabilir. Yüzüstü yatarken başını çok kısa bir süre için bile olsa yukarı kaldırabilir. Havada ayaküstü tutulunca yürüme hareketleri yapmaya çalışır. Parlak ve hareket eden nesneleri özelliklede etrafında hareket eden insanları izler. Kendisiyle konuşulmasından çok hoşlanır. İşitmesi duyusu zamanla daha da güçlenir ve seslere karşı tepki vermeye başlar. Yakınlarının özellikle annesinin göz ve ten temasından hoşlanır.

Bebek ve Beslenme

Doğumdan itibaren ilk 6 ay için bebeğin anne sütü ile beslenmesi gerekli ve yeterlidir. Çünkü anne sütü bebeklerin gelişebilmeleri için gerekli olan tüm besinleri içerir, bulaşıcı hastalıklara karşı ona bağışıklık kazandırır. Emzirme, aynı zamanda, anne ile çocuk arasında, çocuğun ruhsal açıdan sağlıklı gelişmesini etkileyen yakın bir ilişkinin doğmasına yardımcı olur.

Bebek ve Uyku

Yeni doğan bebekler ilk haftalarda günde 17-18 saat uyur. 3. ayda ise uykusu günde 15 saate düşer. Ancak bu uyku hiçbir zaman gece olsun gündüz olsun aralıksız olarak 2-3 saati geçmez.

Aşılar

Bebeğin hastalıklara karşı korunması, sağlıklı bir şekilde gelişip büyümesi için gerekli olan aşılarının zamanında yapılması hayati önem taşır.

Aşı Takvimi

  • Doğumdan hemen sonra Hepatit B
  • 1 ay sonra Hepatit B
  • 2 ay sonra BCG (Bacille-Calmette-Guerin): Verem
  • 2 ay sonra DTP + TOPV
  • 3 ay sonra DTP + TOPV
  • 4 ay sonra DTP + TOPV
  • 6 ay sonra Hepatit B
  • 9 ay sonra Kızamık
  • 16 ay sonra DTP + TOPV
  • 4-6 yaş sonra DTP + TOPV[kaynak belirtilmeli]

Ayrıca bakınız

Şablon:Link SM