V. Felipe: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Mirada (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Mirada (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
47. satır: 47. satır:
Ama [[Fransa]]'nın iki tahtı birleştirmesinden çekinen öteki büyük Avrupa devletlerinin bu düzenlemeye karşı çıktı. Kısa bir süre sonra [[VI. Karl (Kutsal Roma İmparatoru)|Arşidük Karl]] İspanya tahtı üzerinde hak iddia etmesiyle [[İspanya Veraset Savaşı]] (1701-14) patlak verdi.
Ama [[Fransa]]'nın iki tahtı birleştirmesinden çekinen öteki büyük Avrupa devletlerinin bu düzenlemeye karşı çıktı. Kısa bir süre sonra [[VI. Karl (Kutsal Roma İmparatoru)|Arşidük Karl]] İspanya tahtı üzerinde hak iddia etmesiyle [[İspanya Veraset Savaşı]] (1701-14) patlak verdi.


[[XIV. Louis]]'nin ajanları (Orry) İspanya'da bir değişiklik yapmaya çalışırken, Felipe İtalya Seferi'ne katıldı (1703), sonra, 1705'te karaya çıkarak kendine taraftarlar bulan Arşidüke karşı İspanya'yı savunmak üzere geri döndü. İki kez Madrid'den kovulan (1706 ve 1710) XIV. Louis'nin torunu, büyükbabasına rağmen, [[Villaviciosa]]'da kazandığı Vendôme Zaferi'yle (Aralık 1710) güçlenerek, tahttan çekilmeyi reddetti; ama Katalonya ancak 1714'te boyun eğdi. Savaşın sonunda imzalanan [[Utrecht Antlaşması|Utrecht]] ve [[Rastatt Antlaşması|Rastatt]] antlaşmalarıyla Fransa tahtından vazgeçme ve İspanyol Felemenki, Milano, Napoli, Sardinya, Sicilya, Minorca ve Cebelitarık'ı bırakmak zorunda kaldı.
[[XIV. Louis]]'nin ajanları ([[Jean Orry]]) İspanya'da bir değişiklik yapmaya çalışırken, Felipe İtalya Seferi'ne katıldı (1703), sonra, 1705'te karaya çıkarak kendine taraftarlar bulan Arşidüke karşı İspanya'yı savunmak üzere geri döndü. İki kez Madrid'den kovulan (1706 ve 1710) XIV. Louis'nin torunu, büyükbabasına rağmen, [[Villaviciosa Muharebesi]]'nde kazandığı zaferle (Aralık 1710) güçlenerek, tahttan çekilmeyi reddetti; ama Katalonya ancak 1714'te boyun eğdi. Savaşın sonunda imzalanan [[Utrecht Antlaşması|Utrecht]] ve [[Rastatt Antlaşması|Rastatt]] antlaşmalarıyla Fransa tahtından vazgeçme ve İspanyol Felemenki, Milano, Napoli, Sardinya, Sicilya, Minorca ve Cebelitarık'ı bırakmak zorunda kaldı.


Felipe'nin hükümdarlığının ilk 13 yılında, İspanya sarayı Fransa'nın nüfuzu altında kaldı; Fransa'nın Madrid büyükelçisi devlet konseyine doğrudan karışabilecek bir konum elde etti. Felipe, eylül 1701'de evlendiği [[Savoia'lı María Luisa]]'dan iki çocuğu (Luis ve Fernando) oldu. İlk karısının ölümünden (Şubat 1714) sonra, kendisine iki erkek çocuk daha (Carlso ve Felipe) veren, Parma dükünün yeğeni ve üvey kızı Prenses [[Isabel de Farnesio|Elisabetta Farnese]] (Isabel de Farnesio) ile evlendi (Aralık 1714). Tembel, çekingen ve sinirleri zayıf olan V. Felipe iki karısının da etkisinde kaldı.
Felipe'nin hükümdarlığının ilk 13 yılında, İspanya sarayı Fransa'nın nüfuzu altında kaldı; Fransa'nın Madrid büyükelçisi devlet konseyine doğrudan karışabilecek bir konum elde etti. Felipe, eylül 1701'de evlendiği [[Savoia'lı María Luisa]]'dan iki çocuğu (Luis ve Fernando) oldu. İlk karısının ölümünden (Şubat 1714) sonra, kendisine iki erkek çocuk daha (Carlso ve Felipe) veren, Parma dükünün yeğeni ve üvey kızı Prenses [[Isabel de Farnesio|Elisabetta Farnese]] (Isabel de Farnesio) ile evlendi (Aralık 1714). Tembel, çekingen ve sinirleri zayıf olan V. Felipe iki karısı ile "camarera mayor" olan Ursins Prensesi'nin etkisinde kaldı.


Elisabetta'nın İtalya'daki toprakları kendi oğullarına bağlama tutkusu, İspanya'nın [[Avusturya Arşidüklüğü|Avusturya]], [[İngiltere]], [[Fransa]] ve [[Felemenk Cumhuriyeti]] ile çatışmaya girmesine neden oldu; ama sonunda Felipe ile Elisabetta'nın büyük oğlu [[III. Carlos|Don Carlos]]'un (sonradan İspanya Kralı III. Carlos) Parma Düklüğü'nün varisi olması sağlandı. Felipe, Ocak 1724'te büyük oğlu [[I. Luis|Luis]] lehine tahttan çekildiyse de, Luis'in Ağustos 1724'te [[çiçek hastalığı]]ndan ölmesi üzerine yeniden başa geçti.
Kral kısa sürede, İtalya'daki toprakları kendi oğullarına bağlama tutkusundaki Elisabetta'nın etkisine girmişti. Farnesio, Ursins Prensesi ve Orry'nin görevlerine son verdi ve [[Giulio Alberoni]]'yi başbakan seçtirdi.
İtalya'daki toprakları kendi oğullarına bağlama tutkusu, İspanya'nın [[Avusturya Arşidüklüğü|Avusturya]], [[İngiltere]], [[Fransa]] ve [[Felemenk Cumhuriyeti]] ile çatışmaya girmesine neden oldu; ama sonunda Felipe ile Elisabetta'nın büyük oğlu [[III. Carlos|Don Carlos]]'un (sonradan İspanya Kralı III. Carlos) Parma Düklüğü'nün varisi olması sağlandı. Felipe, Ocak 1724'te büyük oğlu [[I. Luis|Luis]] lehine tahttan çekildiyse de, Luis'in Ağustos 1724'te [[çiçek hastalığı]]ndan ölmesi üzerine yeniden başa geçti.


Felipe döneminin önemli gelişmelerinden biri de Fransız ve İtalyan danışmanlarca gerçekleştirilen yönetsel ve ekonomik reformlar oldu.
Felipe döneminin önemli gelişmelerinden biri de Fransız ve İtalyan danışmanlarca gerçekleştirilen yönetsel ve ekonomik reformlar oldu.

Sayfanın 07.46, 28 Ağustos 2013 tarihindeki hâli

V. Felipe
İspanya Kralı
Hüküm süresi1700-1724
Önce gelenII. Carlos
Sonra gelenI. Luis
İspanya Kralı
Hüküm süresi1724-1746
Önce gelenI. Luis
Doğum19 Aralık 1683
Versailles, Fransa
Ölüm9 Temmuz 1746 (62 yaşında)
Madrid, İspanya
Eş(ler)iSavoia'lı María Luisa
Isabel de Farnesio
HanedanBourbon Hanedanı
BabasıDauphin Louis
AnnesiMaria Anne
DiniRoman Katolik
İmza


V. Felipe, (1700'e değin Anjou Dükü Philippe olarak da bilinir, d. 19 Aralık 1683, Versailles, Fransa - ö. 9 Temmuz 1746, Madrid, İspanya), 1700 ile 1746 arasında İspanya Kralı ve İspanya'da Bourbon Hanedanı'nın kurucusu.


Yaşamı

Gençliği

Dauphin Louis (Fransa Kralı XIV. Louis'nin oğlu) ile Bavyera Elektörü Ferdinand'ın kızı Maria Anne Christine de Bavière'in ikinci oğludur. Önce Anjou Dükü unvanını aldı. Aynı zamanda İspanya Kralı IV. Felipe'nin soyundan geldiği için, İspanya'nın son Habsburg kralı olan ve hiç çocuğu bulunmayan II. Carlos tarafından, Fransa ile İspanya tahtlarının hiçbir zaman birleşmemesi şartıyla, İspanyol tahtına bağlı bütün toprakların (İspanya, İspanyol Amerikası, İspanyol Felemenki ve İtalya'nın bazı bölgeleri) varisi ilan edildi (1700).

Hükümdarlığı

İspanya Veraset Savaşı

Ama Fransa'nın iki tahtı birleştirmesinden çekinen öteki büyük Avrupa devletlerinin bu düzenlemeye karşı çıktı. Kısa bir süre sonra Arşidük Karl İspanya tahtı üzerinde hak iddia etmesiyle İspanya Veraset Savaşı (1701-14) patlak verdi.

XIV. Louis'nin ajanları (Jean Orry) İspanya'da bir değişiklik yapmaya çalışırken, Felipe İtalya Seferi'ne katıldı (1703), sonra, 1705'te karaya çıkarak kendine taraftarlar bulan Arşidüke karşı İspanya'yı savunmak üzere geri döndü. İki kez Madrid'den kovulan (1706 ve 1710) XIV. Louis'nin torunu, büyükbabasına rağmen, Villaviciosa Muharebesi'nde kazandığı zaferle (Aralık 1710) güçlenerek, tahttan çekilmeyi reddetti; ama Katalonya ancak 1714'te boyun eğdi. Savaşın sonunda imzalanan Utrecht ve Rastatt antlaşmalarıyla Fransa tahtından vazgeçme ve İspanyol Felemenki, Milano, Napoli, Sardinya, Sicilya, Minorca ve Cebelitarık'ı bırakmak zorunda kaldı.

Felipe'nin hükümdarlığının ilk 13 yılında, İspanya sarayı Fransa'nın nüfuzu altında kaldı; Fransa'nın Madrid büyükelçisi devlet konseyine doğrudan karışabilecek bir konum elde etti. Felipe, eylül 1701'de evlendiği Savoia'lı María Luisa'dan iki çocuğu (Luis ve Fernando) oldu. İlk karısının ölümünden (Şubat 1714) sonra, kendisine iki erkek çocuk daha (Carlso ve Felipe) veren, Parma dükünün yeğeni ve üvey kızı Prenses Elisabetta Farnese (Isabel de Farnesio) ile evlendi (Aralık 1714). Tembel, çekingen ve sinirleri zayıf olan V. Felipe iki karısı ile "camarera mayor" olan Ursins Prensesi'nin etkisinde kaldı.

Kral kısa sürede, İtalya'daki toprakları kendi oğullarına bağlama tutkusundaki Elisabetta'nın etkisine girmişti. Farnesio, Ursins Prensesi ve Orry'nin görevlerine son verdi ve Giulio Alberoni'yi başbakan seçtirdi. İtalya'daki toprakları kendi oğullarına bağlama tutkusu, İspanya'nın Avusturya, İngiltere, Fransa ve Felemenk Cumhuriyeti ile çatışmaya girmesine neden oldu; ama sonunda Felipe ile Elisabetta'nın büyük oğlu Don Carlos'un (sonradan İspanya Kralı III. Carlos) Parma Düklüğü'nün varisi olması sağlandı. Felipe, Ocak 1724'te büyük oğlu Luis lehine tahttan çekildiyse de, Luis'in Ağustos 1724'te çiçek hastalığından ölmesi üzerine yeniden başa geçti.

Felipe döneminin önemli gelişmelerinden biri de Fransız ve İtalyan danışmanlarca gerçekleştirilen yönetsel ve ekonomik reformlar oldu.

Yakın dost çevresi çok dar olan Felipe'nin ilgi duyduğu başlıca konular din, av ve müzikti. Hükümdarlığının son yıllarında sık sık sinir nöbetleri geçirdiğinden, devlet işleri büyük ölçüde karısının yönetimi altına girdi.


Kaynakça

V. Felipe
Doğumu: 19 Aralık 1683 Ölümü: 9 Temmuz 1746
Resmî unvanlar
Önce gelen
II. Carlos
Napoli ve Sardinya Kralı;
Brabant, Limburg,
Lothier ve Milano Dükü;
Flandre ve Hainaut Kontu

1700–1714
Sonra gelen
VI & V Karl
Lüksemburg Dükü
Namur Kontu

1700–1712
Sonra gelen
II Maximilian Emanuel
Sicilya Kralı
1700–1713
Sonra gelen
Victor Amadeus
İspanya Kralı
1 Kasım 1700 – 15 Ocak 1724
Sonra gelen
I. Luis
Önce gelen
I. Luis
İspanya Kralı
6 Eylül 1724 – 9 Temmuz 1746
Sonra gelen
VI. Ferdinand
Fransa kraliyeti
Önce gelen:
Önce gelen yoktur.
{{{başlık}}}
{{{yıllar}}}
Sonra gelen:
Sonra gelen yoktur.