Michael Collins (İrlandalı önder): Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Nanahuatl (mesaj | katkılar)
Gerekçe: + telif hakkı ihlali
31. satır: 31. satır:
}}
}}


'''Michael Collins''' ([[İrlandaca]]: '''Mícheál Seán Ó Coileáin''') ([[16 Ekim]] [[1890]] - [[22 Ağustos]] [[1922]]), [[İrlanda]] bağımsızlık mücadelesi kahramanlarından. [[İrlanda Bağımsızlık Savaşı]]'nın ([[1919]] - [[1921]]) şiddetlendiği bir sırada yürüttüğü gerilla savaşı stratejisiyle tanınır.
İrlandalı devlet adamı Collins, 1921’de Özgür İrlanda Devleti’ni tanıyan anlaşmanın imzalanmasında etkili olmuştur.

İrlandalı bir çiftçinin oğludur. 10 yıl kaldığı Londra’da İrlanda’nın bağımsızlığı için çalışan çeşitli örgütlerde görev aldı. 1916’da İrlanda’ya döndü ve İrlanda milliyetçileri hareketinde yeraldı. Aynı yıl Paskalya Ayaklanması’na katıldı, tutuklandı. Dublin’e giderek İrlanda’nın bağımsızlığı hareketine katıldı ve kısa zamanda hareketin önderlerinden biri oldu. Aralık 1918 genel seçimlerinde büyük başarı sağlayan Cumhuriyetçiler, İrlanda Meclisi’ni oluşturdular. Collins’in de Cork milletvekili olarak yer aldığı meclis, Ocak 1919’da cumhuriyeti ilan etti. Cezaevinde bulunan De Valera cumhurbaşkanı seçildi. Collins kurulan hükümette içişleri bakanı olarak görev aldı. Şubat 1919’da maliye bakanı oldu. Aynı ay içinde cezaevinden De Valera’nın kaçmasına yardım etti. İngilizler bu gelişmeleri önlemek isteyince İrlanda Cumhuriyet Ordusu’nun direnişiyle karşılaştılar. Bu dönemde Collins İngiltere’ye karşı sürdürülen gerilla savaşını yöneten İRA’nın gizli servis şefiydi. Başına 10 bin pound ödül kondu. Temmuz 1921’de ateşkes ilan edildi.
İrlanda Cumhuriyeti'nde Maliye Bakanlığı, [[IRA]] istihbarat yöneticiliği, İngiltere-İrlanda Anlaşması görüşmelerinde müzakerecilik, kurucu hükümet başkanlığı ve İrlanda ordusunda genel kurmay başkanlığı yaptı.
Collins, De Valera’nın isteğiyle, İngiltere ile yapılan barış görüşmelerine katıldı. İngiltere hükümeti İrlanda’nın yarı bağımlı bir dominyon olmasını, adanın kuzeydoğusunun ise krallığa bağlı kalmasını istiyordu. Collins, Griffith ve öbür kurul üyelerine bunun İngiltere’nin verebileceği en büyük ödün olduğunu, savaşmayı sürdürürlerse kolayca yenileceklerini savundu ve anlaşmayı 6 Aralık 1921’de imzaladı. Anlaşmanın koşulları İrlanda’da, De Valera’nın da bulunduğu Cumhuriyetçiler’ce beğenilmedi. Griffth’in başkan, Collins’in sekreter olduğu geçici bir hükümet kuruldu. Buna karşı çıkanlar silahlı eylemlere giriştiler. Collins ve yandaşları bunlara karşılık verince ülkede iç savaş başladı. Ordu komutanlığına getirilen Collins, 12 Ağustos’da Griffth’in öldürülmesinden sonra hükümet başkanı oldu ve 22 Ağustos’ta öldürüldü.

1922'de [[İrlanda İç Savaşı]]'nda vurularak öldürüldü. İrlanda'daki siyasi partilerin çoğu modern İrlanda devletinin kurulmasındaki katkılarını kabul etmekle birlikte, [[Fine Gael]] siyasi partisi, kurucusu olarak kabul ettiği Collins'e özel bir saygı göstermektedir.


== İlgili filmler ==
== İlgili filmler ==

Sayfanın 16.07, 11 Haziran 2013 tarihindeki hâli

Michael Collins
Dosya:Portrait of Micheál Ó Coileáin.jpg
Geçici Hükümet Başkanı
Görev süresi
Ocak 1922 - 22 Ağustos 1922
Yerine geldiği Makam oluşturuldu
Yerine gelen W. T. Cosgrave
Kişisel bilgiler
Doğum 16 Ekim 1890(1890-10-16)
Sam's Cross, Cork, İrlanda
Ölüm 22 Ağustos 1922 (31 yaşında)
Sam's Cross, Cork, İrlanda
Partisi Sinn Féin

Michael Collins (İrlandaca: Mícheál Seán Ó Coileáin) (16 Ekim 1890 - 22 Ağustos 1922), İrlanda bağımsızlık mücadelesi kahramanlarından. İrlanda Bağımsızlık Savaşı'nın (1919 - 1921) şiddetlendiği bir sırada yürüttüğü gerilla savaşı stratejisiyle tanınır.

İrlanda Cumhuriyeti'nde Maliye Bakanlığı, IRA istihbarat yöneticiliği, İngiltere-İrlanda Anlaşması görüşmelerinde müzakerecilik, kurucu hükümet başkanlığı ve İrlanda ordusunda genel kurmay başkanlığı yaptı.

1922'de İrlanda İç Savaşı'nda vurularak öldürüldü. İrlanda'daki siyasi partilerin çoğu modern İrlanda devletinin kurulmasındaki katkılarını kabul etmekle birlikte, Fine Gael siyasi partisi, kurucusu olarak kabul ettiği Collins'e özel bir saygı göstermektedir.

İlgili filmler

Kaynakça

İngilizce Vikipedi, Michael Collins maddesi

Şablon:Link KM