Fehd bin Abdülaziz Âl-i Suud: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Addbot (mesaj | katkılar)
k Bot: Artık Vikiveri tarafından d:q183187 sayfası üzerinden sağlanan 45 vikilerarası bağlantı taşınıyor
k Ufak bir sorun düzeltildi.
29. satır: 29. satır:
Kral '''Fehd bin Abdülaziz es-Suud''', ([[Arapça]]:فهد بن عبد العزيز آل سعود‎), (d. [[1923]] - ö. [[1 Ağustos]] [[2005]] [[Suudi Arabistan]]) [[Kral]]ı ve Başbakanı; Suudi [[Hanedan]]ının lideri. Suudi kurucusu [[Abd el-Aziz El Suud|İbni Suud]]'un otuz yedi çocuğundan biri ve krallığı yöneten dördüncü oğlu.
Kral '''Fehd bin Abdülaziz es-Suud''', ([[Arapça]]:فهد بن عبد العزيز آل سعود‎), (d. [[1923]] - ö. [[1 Ağustos]] [[2005]] [[Suudi Arabistan]]) [[Kral]]ı ve Başbakanı; Suudi [[Hanedan]]ının lideri. Suudi kurucusu [[Abd el-Aziz El Suud|İbni Suud]]'un otuz yedi çocuğundan biri ve krallığı yöneten dördüncü oğlu.


[[Arabistan]] Dışişleri [[Bakan]]ı olarak [[Birleşmiş Milletler]]de ülkesini temsil etti. Birçok dış temasta bulunduktan sonra ülkesinde [[İçişleri Bakanlığı]] ve [[Başbakan]] yardımcılığı görevlerinde bulundu. 25 mart [[1975]]'te [[Kral Halid]]'in tahta geçmesi sonucu [[Arabistan]] [[veliaht]]-[[prens]]i oldu. [[Fahd]], yarı-kardeşi [[Kral Halid]]'in ölmesinden sonra [[13 Haziran]] [[1982]]'de tahta çıktı. Kral olduğu sırada [[Ortadoğu]]; [[İran Devrimi]], [[Afganistan'ın işgali]], [[İran-Irak Savaşı]], [[Lübnan iç savaşı]] ve [[Körfez savaşı]]nın etkileriyle çalkalanmaktaydı. [[Kral Fahd]], ılımlı bir [[dış politika]] izleyerek tarafsız kalmaya çalıştı, [[Lübnan]]da [[arabulucu]]luk rolü üstlendi, [[İran]] ve [[Irak]] arasındaki çatışmalarda kendisini dışarda tutmayı başardı. Sovyetlerin [[Afganistan]]dan çıkartılması için [[Amerika]] ve [[Pakistan]]la birlik olarak, savaşta maddi açıdan büyük yardımlarda bulundu. [[Körfez savaşı]]nda [[Amerika Birleşik Devletleri|ABD]] taraftarı bir politika izlemesi ve [[Amerikan]] ordusuna üs kurma izni vermesi nedeniyle, [[Usame bin Ladin]] gibi birçok Radikal kesimce düşman ilan edildi. [[1995]] yılında, ilerleyen hastalığı nedeniyle [[felç]] geçirdi ve ülke yönetimini kardeşi [[Abdullah]]'a bırakarak sarayına çekildi. Uzun yıllar [[politika]]dan uzak kalan [[Fahd]], 2003 yılında televizyonlara çıkarak [[terör]] saldırılarını kınadığını bildirdi. İlerleyen hastalığı nedeniyle hastaneye kaldırıldı. [[2005]] yılının [[1 Ağustos]]unda [[Riyad]]'da hayata gözlerini yumdu.
[[Arabistan]] Dışişleri [[Bakan]]ı olarak [[Birleşmiş Milletler]]de ülkesini temsil etti. Birçok dış temasta bulunduktan sonra ülkesinde [[İçişleri Bakanlığı]] ve [[Başbakan]] yardımcılığı görevlerinde bulundu. [[25 Mart]] [[1975]]'te [[Kral Halid]]'in tahta geçmesi sonucu [[Arabistan]] [[veliaht]]-[[prens]]i oldu. [[Fahd]], yarı-kardeşi [[Kral Halid]]'in ölmesinden sonra [[13 Haziran]] [[1982]]'de tahta çıktı. Kral olduğu sırada [[Ortadoğu]]; [[İran Devrimi]], [[Afganistan'ın işgali]], [[İran-Irak Savaşı]], [[Lübnan iç savaşı]] ve [[Körfez savaşı]]nın etkileriyle çalkalanmaktaydı. [[Kral Fahd]], ılımlı bir [[dış politika]] izleyerek tarafsız kalmaya çalıştı, [[Lübnan]]da [[arabulucu]]luk rolü üstlendi, [[İran]] ve [[Irak]] arasındaki çatışmalarda kendisini dışarda tutmayı başardı. Sovyetlerin [[Afganistan]]dan çıkartılması için [[Amerika]] ve [[Pakistan]]la birlik olarak, savaşta maddi açıdan büyük yardımlarda bulundu. [[Körfez savaşı]]nda [[Amerika Birleşik Devletleri|ABD]] taraftarı bir politika izlemesi ve [[Amerikan]] ordusuna üs kurma izni vermesi nedeniyle, [[Usame bin Ladin]] gibi birçok Radikal kesimce düşman ilan edildi. [[1995]] yılında, ilerleyen hastalığı nedeniyle [[felç]] geçirdi ve ülke yönetimini kardeşi [[Abdullah]]'a bırakarak sarayına çekildi. Uzun yıllar [[politika]]dan uzak kalan [[Fahd]], 2003 yılında televizyonlara çıkarak [[terör]] saldırılarını kınadığını bildirdi. İlerleyen hastalığı nedeniyle hastaneye kaldırıldı. [[2005]] yılının [[1 Ağustos]]unda [[Riyad]]'da hayata gözlerini yumdu.


[[Türkiye]]'de, [[Arabistan]]'daki eski bir [[Osmanlı]] [[kale]]sini yıktırmasıyla gündeme gelen Kral Fahd, [[Türkiye]]'de "Çirkin Kral" lakabıyla da tanınmıştır.
[[Türkiye]]'de, [[Arabistan]]'daki eski bir [[Osmanlı]] [[kale]]sini yıktırmasıyla gündeme gelen Kral Fahd, [[Türkiye]]'de "Çirkin Kral" lakabıyla da tanınmıştır.

Sayfanın 12.13, 8 Haziran 2013 tarihindeki hâli

Fehd bin Abdülaziz
Suudi Arabistan Kralı
Hüküm süresi13 Haziran 1982 - 1 Ağustos 2005
Önce gelenHalid bin Abdül Aziz
Sonra gelenAbdullah bin Abdül Aziz
Doğum1923
Ölüm1 Ağustos 2005
Kral Faysal Hastanesi, Riyad, Suudi Arabistan
Çocuk(lar)ıFaysal bin Fahd
Halid bin Fahd
Muhammed bin Fahd
Suud bin Fahd
Sultan bin Fahd
Abdül Aziz bin Fahd
Tam adı
Faysal bin Türki El Suud
HanedanSuud Ailesi
Babasıİbni Suud
AnnesiHassa bint Ahmed Al Sudairi
Diniİslam

Kral Fehd bin Abdülaziz es-Suud, (Arapça:فهد بن عبد العزيز آل سعود‎), (d. 1923 - ö. 1 Ağustos 2005 Suudi Arabistan) Kralı ve Başbakanı; Suudi Hanedanının lideri. Suudi kurucusu İbni Suud'un otuz yedi çocuğundan biri ve krallığı yöneten dördüncü oğlu.

Arabistan Dışişleri Bakanı olarak Birleşmiş Milletlerde ülkesini temsil etti. Birçok dış temasta bulunduktan sonra ülkesinde İçişleri Bakanlığı ve Başbakan yardımcılığı görevlerinde bulundu. 25 Mart 1975'te Kral Halid'in tahta geçmesi sonucu Arabistan veliaht-prensi oldu. Fahd, yarı-kardeşi Kral Halid'in ölmesinden sonra 13 Haziran 1982'de tahta çıktı. Kral olduğu sırada Ortadoğu; İran Devrimi, Afganistan'ın işgali, İran-Irak Savaşı, Lübnan iç savaşı ve Körfez savaşının etkileriyle çalkalanmaktaydı. Kral Fahd, ılımlı bir dış politika izleyerek tarafsız kalmaya çalıştı, Lübnanda arabuluculuk rolü üstlendi, İran ve Irak arasındaki çatışmalarda kendisini dışarda tutmayı başardı. Sovyetlerin Afganistandan çıkartılması için Amerika ve Pakistanla birlik olarak, savaşta maddi açıdan büyük yardımlarda bulundu. Körfez savaşında ABD taraftarı bir politika izlemesi ve Amerikan ordusuna üs kurma izni vermesi nedeniyle, Usame bin Ladin gibi birçok Radikal kesimce düşman ilan edildi. 1995 yılında, ilerleyen hastalığı nedeniyle felç geçirdi ve ülke yönetimini kardeşi Abdullah'a bırakarak sarayına çekildi. Uzun yıllar politikadan uzak kalan Fahd, 2003 yılında televizyonlara çıkarak terör saldırılarını kınadığını bildirdi. İlerleyen hastalığı nedeniyle hastaneye kaldırıldı. 2005 yılının 1 Ağustosunda Riyad'da hayata gözlerini yumdu.

Türkiye'de, Arabistan'daki eski bir Osmanlı kalesini yıktırmasıyla gündeme gelen Kral Fahd, Türkiye'de "Çirkin Kral" lakabıyla da tanınmıştır.

Kraliyet Unvanları
Önce gelen:
Halid bin Abdül Aziz
Suudi Arabistan Kralı
13 Haziran 1982 - 1 Ağustos 2005
Sonra gelen:
Abdullah bin Abdül Aziz