Mehmet İskender Paşa: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
EmausBot (mesaj | katkılar)
k r2.7.2+) (Bot: it:Antoni Aleksander Iliński it:Antoni Iliński olarak değiştiriliyor
Addbot (mesaj | katkılar)
k Bot: Artık Vikiveri tarafından d:q570059 sayfası üzerinden sağlanan 6 vikilerarası bağlantı taşınıyor
38. satır: 38. satır:
[[Category:November Uprising participants|Iliński, Antoni Aleksander]]
[[Category:November Uprising participants|Iliński, Antoni Aleksander]]
-->
-->

[[de:Antoni Aleksander Iliński]]
[[en:Antoni Aleksander Iliński]]
[[it:Antoni Iliński]]
[[la:Antonius Alexander Illinski]]
[[pl:Antoni Aleksander Iliński]]
[[ru:Ильинский, Антоний Александр]]

Sayfanın 22.37, 8 Mart 2013 tarihindeki hâli

Mehmet İskender Paşa (Asıl adı: Antoni Aleksander Ilinski) (18141861) Polonya asıllı Osmanlı Generali.

Genç yaşında Polonya ve Macaristan’da Avusturya-Rusya ittifakına karşı bağımsızlık mücadelelerine katıldı. 1844’te Osmanlı uyruğuna geçti. I. Abdülmecit döneminde (1839-1861) Osmanlı Ordusu’nda Bosna, Tuna, Kırım, Kafkaslar ve Bağdat’ta çeşitli görevler yaptı. Mirliva (Tuğgeneral) rütbesini Kırım Savaşı’nda aldı. (1855)

Biyografisi

Mehmet İskender Paşa (Antoni Aleksander Ilinski)

Galiçya’nın, bugün Slovakya’da yer alan Zelina (Ilina) kasabası’nda doğdu. 1830-31 Leh ayaklanması’nda Litvanya Lejyonu’nda subay olarak görev aldı. Prens Adam Czartoryski’nin Paris’ten yönettiği sürgünler hareketine katıldı. Josef Bem (sonraları Murat Paşa) komutasında Portekiz Lejyonu’nda, İspanya, Çin, Hindistan ve Fransız Lejyonlarında çalıştı.

1844’te Istanbul’da, Michal Czajkowski (sonraları Mehmet Sadık Paşa) yönetimindeki “Doğu Ajansı” adına Kazaklara yönelik çalışmalar yaparken Rusların ihbarı üzerine tutuklandı. Ruslar kendilerine teslim edilmesi için baskı yapıyorlardı. Kurtulmak için tutuklu iken din değiştirdi, Mehmet İskender adıyla Osmanlı uyruğuna geçti. Kaymakam (yarbay) rütbesi ile orduya katıldı.

Serdar-ı Ekrem Ömer Paşa’nın komuta ettiği Rumeli Ordusu’nda görev yaptı. 1851’de Hersek Paşası Ali Rızvanbegoviç-Stolyeviç ’in idamıyla sonuçlanan “isyan bastırma” harekatında ön plandaydı.

1854’te Kırım Savaşı’nın Tuna cephesi’nde “başıbozuk” birliklerini örgütledi, atlı birliklere komuta etti. Başarıları ve gözüpekliği ile burada Miralay (Albay) rütbesine yükseldi. 7 Ağustos 1854’te Bükreş’e giren Osmanlı öncü birliğinin başındaydı.

Ertesi yıl, bu kez Kırım’da Gözlöve (Kırım Tatarcasında: Kezlev, bugünkü Ukrayna’nın Eupatoria kenti) çarpışmasında gösterdiği üstün yararlıkla (bkz. Eupatoria (Gözlöve) Muharebesi) terfi etti, Mirliva (Tuğgeneral) rütbesiyle Paşa oldu.

Aynı yıl, Kars’ı kuşatan Rus ordusunu arkadan çevirmek için Sohumkale (bugünkü Abhazya'nın baş kenti Sohum) limanına çıkan orduda öncü birliklerin başındaydı. Ancak bu güç Kars’a ulaşamadan şehir Rusların eline geçti.

1857’de Bağdat Valisi ve Genel Komutanı olarak tayin edilen Ömer Paşa ile birlikte Bağdat’a gitti. Necd ve Basra’da aşiret ayaklanmalarının bastırılması için yürütülen askeri harekata komuta etti. Aşiretler arasında “Ebünnar” (Ateş Babası = Ateş Saçan) lakabıyla tanındı.

1861’de döndüğü İstanbul’da bir ziyafet sonrası fenalaşarak öldü. (2 Haziran 1861). Edirnekapı Şehitliği'ne defnedildi.

Kaynakça