Saint-Denis, Seine-Saint-Denis: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Xqbot (mesaj | katkılar)
k r2.7.3) (Bot: Ekleniyor: pms:Saint-Denis (Seine-Saint-Denis)
MerlIwBot (mesaj | katkılar)
k Bot: Ekleniyor: mk:Сен Дени
70. satır: 70. satır:
[[la:Sanctus Dionysius in Francia]]
[[la:Sanctus Dionysius in Francia]]
[[lt:Sen Deni]]
[[lt:Sen Deni]]
[[mk:Сен Дени]]
[[mr:सेंत-देनिस]]
[[mr:सेंत-देनिस]]
[[ms:Saint-Denis]]
[[ms:Saint-Denis]]

Sayfanın 19.15, 27 Şubat 2013 tarihindeki hâli

Saint-Denis
Saint-Denis Bazilikası
Saint-Denis arması
Arma
ÜlkeFransa Fransa
BölgeÎle-de-France
İlSeine-Saint-Denis
Yüzölçümü
 • Toplam12.36 km²
Nüfus
 (2006)
 • Toplam101,880
Dosya:Quartier du Cornillon et Stade de France - 03.04.05.JPG
Stade de France

Saint-Denis, Fransa'da Île-de-France bölgesine bağlı Seine-Saint-Denis ilinde şehir. Sen Nehrinin sağ yakasında yer alır.

Bir sanayi merkezi olan şehir, Fransız krallarının mezarlarının bulunduğu manastır kilisesiyle tanınır. Mimarlık tarihinde önemli bir yeri olan bu kilise, romanesk üsluptan gotiğe geçişi temsil eden ilk büyük yapıt olmuş ve 12. yüzyıl sonlarında yapılan birçok Fransız katedraline örnek olmuştur. Paris'in kuzeydeki banliyölerinden biridir. Fransa'nın ulusal stadyumu olan Stade de France da Saint-Denis'dedir.


Tarih

Kral I. Dagobert tarafından 7. yüzyılda yaptırılan Saint-Denis Bazilikası çevresinde gelişen şehirde Başkeşiş Suger (1136-47) yeni bir kilise yaptırdı. Bu kilisenin batı cephesi (1137-40) ve başka bölümleri 19. yüzyılda Eugéne-Emmanuel Viollet-le-Duc tarafından onarıldı. Koroyeri, apsisi ve nefi ise Kral IX. Louis (1214-1270) tarafından gotik üslupta yeniden yaptırıldı. 12. yüzyıl boyunca, Marovenj (500-751) ve Capet hanedanından (987-1328) birkaç kral dışında, bütün Fransa kralları ile yakın akrabaları ve önemli saray adamları bu kiliseye gömüldü. Fransız Devrimi sırasında saldırıya uğrayan ve kaldırılan bu mezarlar sonradan yeniden kiliseye taşındı.

Rönesans döneminde mezarlar daha ince bir işçilikle yapılmaya başladı. Bu dönemden kalma mezarların en çarpıcıları, XII. Louis, Anne de Bretagne, I. François (1515-47), Claude de France, II. Henri (1547-59) ve Catherine de Médicis'ye ait olanlardır.

Suger'nin Karolenj dönemine ait kilisenin temelleri çevresinde yaptırdığı kriptada Merovenjlere ait lahitler bulunur. Manastırın 18. yüzyılda inşa edilmiş olan yapıları, I. Napoléon'un emriyle Légion d'Honneur sahiplerinin kızlarının eğitim gördüğü bir okula dönüştürülmüştür.

Ekonomi

Paris'in kuzeyindeki ana demiryolu üzerinde bulunan ve ortasından St. Denis Kanalı geçen kent, günümüzde çok önemli bir sanayi merkezidir. Kentte demiryolu donanımı, tarım makineleri, otomobil, elektronik eşya, kimyasal madde, ilaç ve gıda maddeleri üretilir. Belediye Müzesi'nde, Saint-Denis'de doğmuş olan Fransız şair Paul Éluard'a ayrılmış bir bölüm vardır.

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar