Tepebaşı, Girne: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Nanahuatl (mesaj | katkılar)
Gerekçe: + kaynak gerektiren bilgi eklentisi
10. satır: 10. satır:
Köyün kendine has gelenek ve göreneği olmayıp, yaygın [[Kıbrıs Türkleri#Kültür|Kıbrıs Türk kültürü]] yaşanmaktadır.
Köyün kendine has gelenek ve göreneği olmayıp, yaygın [[Kıbrıs Türkleri#Kültür|Kıbrıs Türk kültürü]] yaşanmaktadır.


Köyde '''Tepebaşı Kültür Sanat ve Doğayı Koruma Derneği''' öncülüğünde, bölgede doğal olarak yetişen ve Kıbrıs endemiği olan [[Kıbrıs lalesi]ne atfen her yıl Mart ayının üçüncü hafta sonu ''Lale Festivali'' düzenlenmektedir. kıbrıs lalesi.medoş lalesi veya yorgoz lalesi olarak halk arasında isimlendirilmiştir.kıbrıs'da Tepebaşı(yorgoz),avtepe ve güney kıbrısda akama bölgesinde yetişmektedir.
Köyde '''Tepebaşı Kültür Sanat ve Doğayı Koruma Derneği''' öncülüğünde, bölgede doğal olarak yetişen ve Kıbrıs endemiği olan [[Kıbrıs lalesi]]ne atfen her yıl Mart ayında ''Lale Festivali'' düzenlenmektedir.


== Coğrafya ==
== Coğrafya ==

Sayfanın 11.09, 20 Şubat 2013 tarihindeki hâli

Tepebaşı köyü

Tepebaşı (Yunanca: Διόριος / Diorios), de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Girne Bölgesi'nde ve de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Girne İlçesi'nde yer alan bir köydür. 2008 yılında Lapta belediyesine dahil edilmiştir.

İsmi

Köyün eski ismi Rum kaynaklarında Διόριος (Diorios) geçmekle beraber Kıbrıs Türkleri arasında Yorgoz olarak bilinmektedir. Bugünkü ismi 20 Temmuz 1974 Kıbrıs Harekâtı'ndan sonra, yüksekçe bir tepenin üzerinde bulunmasından dolayı verilmiştir.[kaynak belirtilmeli]

Kültür

Köyün kendine has gelenek ve göreneği olmayıp, yaygın Kıbrıs Türk kültürü yaşanmaktadır.

Köyde Tepebaşı Kültür Sanat ve Doğayı Koruma Derneği öncülüğünde, bölgede doğal olarak yetişen ve Kıbrıs endemiği olan Kıbrıs lalesine atfen her yıl Mart ayında Lale Festivali düzenlenmektedir.

Coğrafya

Köy deniz seviyesinden ortalama 300 m. yükseklikte bir tepenin üzerinde kurulmuştur. Bağlı bulunduğu Girne ilçesine 26, başkent Lefkoşa'ya 30, Güzelyurt ilçesine ise 17 km. mesafededir.

İklim- Bitki Örtüsü

Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün etrafı çam ormanlarıyla çevrilidir. Kıbrıs endemiği olan Tulipa cypria isimli Kıbrıs Lalesi bu bölgede doğal olarak yetişmektedir. Bunların yanında birçok yabani orkide çeşidi ve nergisde doğal bitki örtüsünde yer almaktadır.

Nüfus

Köyün nüfusu 2008 yılı itibariyle yaklaşık olarak 850'dir.[kaynak belirtilmeli]

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım , hayvancılık ve memuriyete dayalıdır.

Muhtarlık

Köyün tüzel kişiliğini köy muhtarı temsil etmektedir.

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu ve bir cami vardır. Ayrıca, köyde 30 yataklı bir asker hastanesi mevcuttur.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal