Bozon: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Peykbot (mesaj | katkılar)
k imla
Değişiklik özeti yok
1. satır: 1. satır:
[[Parçacık fiziği]]nde, '''bozon'''lar [[Bose-Einstein istatistiği]]ne uyan [[atomaltı parçacık|parçacıklard]]ır; [[Satyendra Nath Bose]] ve [[Albert Einstein|Einstein]]'a atfen isimlendirilmişlerdir. [[Fermi-Dirac istatistikleri]]ne uyan [[fermiyon]]ların tersine, farklı bozonlar aynı [[kuantum]] konumunu işgal eder. Böylece, aynı enerjiye sahip bozonlar uzayda aynı mekanı işgal edebilirler. Bu nedenle her ne kadar parçacık fiziğinde her iki kavram arasındaki ayrım kesin belirgin değilse de, [[fermiyon]]lar genelde [[madde]] ile bileşikken, bozonlar sıklıkla [[güç taşıyıcı]] parçacıklardır.
[[Parçacık fiziği]]nde, '''bozon'''lar [[Bose-Einstein yoğunlaşması]]ne uyan [[atomaltı parçacık|parçacıklard]]ır; [[Satyendra Nath Bose]] ve [[Albert Einstein|Einstein]]'a atfen isimlendirilmişlerdir. [[Fermi-Dirac istatistikleri]]ne uyan [[fermiyon]]ların tersine, farklı bozonlar aynı [[kuantum]] konumunu işgal eder. Böylece, aynı enerjiye sahip bozonlar uzayda aynı mekanı işgal edebilirler. Bu nedenle her ne kadar parçacık fiziğinde her iki kavram arasındaki ayrım kesin belirgin değilse de, [[fermiyon]]lar genelde [[madde]] ile bileşikken, bozonlar sıklıkla [[güç taşıyıcı]] parçacıklardır.


Bozonlar ya [[foton]]lar gibi [[temel parçacık|elementer]] ya da [[mezon]]lar gibi [[karşıt parçacık|karşıt]] olabilirler. Buçuklu tamsayılı [[spin]]lere sahip olan fermiyonların aksine; tüm gözlenen bozonlar tamsayılı [[spin]]lere sahiptir.
Bozonlar ya [[foton]]lar gibi [[temel parçacık|elementer]] ya da [[mezon]]lar gibi [[karşıt parçacık|karşıt]] olabilirler. Buçuklu tamsayılı [[spin]]lere sahip olan fermiyonların aksine; tüm gözlenen bozonlar tamsayılı [[spin]]lere sahiptir.

Sayfanın 14.56, 3 Şubat 2013 tarihindeki hâli

Parçacık fiziğinde, bozonlar Bose-Einstein yoğunlaşmasıne uyan parçacıklardır; Satyendra Nath Bose ve Einstein'a atfen isimlendirilmişlerdir. Fermi-Dirac istatistiklerine uyan fermiyonların tersine, farklı bozonlar aynı kuantum konumunu işgal eder. Böylece, aynı enerjiye sahip bozonlar uzayda aynı mekanı işgal edebilirler. Bu nedenle her ne kadar parçacık fiziğinde her iki kavram arasındaki ayrım kesin belirgin değilse de, fermiyonlar genelde madde ile bileşikken, bozonlar sıklıkla güç taşıyıcı parçacıklardır.

Bozonlar ya fotonlar gibi elementer ya da mezonlar gibi karşıt olabilirler. Buçuklu tamsayılı spinlere sahip olan fermiyonların aksine; tüm gözlenen bozonlar tamsayılı spinlere sahiptir.

Spin-istatistik teoremine göre; herhangi bir mantıklı Relativistik Kuantum Alan Teorisinde, buçuklu-tamsayılı parçacıkları olan spinler fermiyonken, tam sayılı spinlere sahip olan parçacıklar bozondurlar.

Çoğu bozonlar bileşik parçacıklar olmakla birlikte, Standart Model içinde beş temel bozon vardır:

Ayar bozonlarının aksine, Graviton henüz deneysel olarak gözlemlenmemiştir.Superakışkanlık ve diğer Bose-Einstein yoğunlaşmaları uygulamalarında bileşik bozonlar önemlidir.

Tanım ve temel özellikler

Tanım olarak, bozonlar Bose-Einstein istatistikleri'ne uyan parçacıklardır; iki boson yer değiştirdiğinde dalga denklemi değişmez.Fermiyonlar ise Fermi-Dirac istatistikleri ve Pauli dışlama prensibine uyar:iki fermiyon aynı kuantum durumuna sahip olamaz, sonuç olarak fermiyonun bu özelliğinden dolayı maddenin "katılığı" ya da "direngenliği" gözlenir.Fermiyonlar maddenin yapı taşı olarak bilinirken, bozonlar etkileşimin yapı taşıkuvvet taşıyıcı) veya radyasyonu meydana getiren olarak bilinirler.Bozonların alanı, kanonik değişim ilişkisine uyan alandır.

Laser,maser,süperakışkan helyum-4 ve Bose-Einstein yoğunlaşmasının özellikleri bozon istatistiğinden kaynaklanır. Başka bir sonucu da foton gazının termal dengedeki tayfı Planck tayfıdır.Örneklerden biri kara cisim ışıması, bir başka örnek ise bugün arkaplan mikrodalga ışıması olarak gözlenen Evren'in erken opak dönemimdeki termal ışımadır. Temel parçacıklar arasındaki etkileşime temel etkileşimler denir. Zahiri bozonların gerçek parçacıklarla temel etkileşimleri bilinen tüm kuvvetleri yaratır.

Bilinen tüm temel ve bileşik parçacıklar spinlerine bağlı olarak fermiyon ya da bozondur:yarım tam sayı spinli parçacıklar fermiyon,tam sayı spinli parçacıklar bozondur.Göreceli olmayana kuantum mekaniğini çerçevesinde bu tamamen deneysel bir gözlemdir.Ancak göreceli kuantum mekaniğinde spin istatistikleri teoremi, yarım tam sayı spinli parçacıkların bozon olamayacağını ve tam sayı spinli parçacıkların da fermiyon olamayacağını göstermiştir.

Büyük sistemlerde, bozonik ve fermiyonik istatiklerin arasındaki fark sadece yüksek yoğunlıklarda - dalga denklerlerinin çakışma durumunda ortaya çıkar.Düşük yoğunluklarda her iki istatistiklik de klassik mekanik tarafından tanımlanan Mazwell-Boltzmann istatistikleri ile açıklanabilir.

Temel bozonlar

Gözlenen tüm temel parçacıklar fermiyon ya da bozondur.Gözlenen temel bozonlar ayar bozonları:fotonlar,W ve Z bozonları,gluonlardır.

Bunlara ek olarak standart model Higss mekanizması sonucu diğer parçacıkların kütleye sahip olmalarını sağlayan bozonunın olduğunu iddia eder.

Son olarak, kuantum yerçekimine birçok yaklaşım yerçekimi kuvvetinin taşıyıcısı olan 2 spinli graviton olduğunu iddia eder.

Bileşik bozonlar

Bileşik parçacıklar ((hadronlar,çekirdek ve atomlar gibi) yapı taşlarına bağlı olarak boson ya da fermiyon olabilirler.Daha net olarak spin ve istatistiksel ilişkilerden dolayı çift sayıda fermiyon içeren parçacıklar tam sayı spine sahip olacağından bozondurlar.

Örneğin;

  • Fermiyonik bir tane kuark ve bir tane karşı kuark içeren mezon bozondur.
  • Karbon-12nin çekirdeği 6 proton ve 6 nötron (hepsi fermiyondur)) içerdiğinden bozondur.
  • Helyum-4 atomu 2 proton, 2 elektron ve 2 nötron içeririr ve bu sebepten bozondur.

Potansiyellerle bağlanan temel parçacıklardan meydana gelen bileşik parçacıklardaki bozon sayısının parçacığın bozon ya da fermiyon olması üzerine bir etkisi yoktur.

Birleşik parçacıkların( ya da sistemin) fermiyonik ya da bozonik özelliği büyük uzaklıklarda(sistemle kıyaslandığında) gözlenir.Boyutsal yapısının önemli olduğu yakınlıkta, bileşik parçacık(ya da sietem) bileşenlerine göre davranış özelliği gösterir.Örneğin iki tane Helyum-4 atomu eğer helyum atomunun kendi iç yapısıyla(~10-10m) kıyaslanırsa, Helyum-4'ün bozonik özelliklerine rağmen uzayda aynı yerde bulunamazlar.Bu sebepten sıvı helyumun, normal sıvı maddelerle kıyasla sonlu bir yoğunluğu vardır.

Diğer bozonlar

Graviton satndart modelde olmasa da oldukça kabul edilebilir teorik bir Ayar Bozonudur.Ancak gravitonun doğası gereği fiziksel olarak algılanması(ölçülmesi) mümkün değildir.

Ayrıca bakınız

Kaynaklar